Kosttillskott

Jod, selen, magnesium, zink, Q10 och C-vitamin är några av de mest betydelsefulla mikronäringsämnena för en optimalt fungerande metabolism. Det är också viktigt att järndepåerna i kroppen är tillräckligt påfyllda (vilket du kollar genom att mäta dina ferritinnivåer i blodet, dvs inte det vanliga S-Järn, och här rekommenderas S-Ferritin över 60 mcg/L men gärna upp mot 100, dock ej över 200), och likaså B-vitaminerna (särskilt B12 och folat). Läs mer om olika markörer för järn.

Kvaliteten på kosttillskotten är väsentlig och det är inte ovanligt att patienter känner skillnad i sin hälsostatus beroende på vilken tillverkare som står bakom kosttillskotten. Holistic och Alpha Plus är tillverkare som enligt näringsterapeuter och patienter har bra kvalitet på sina produkter, och det finns säkert fler. Det viktiga är att preparaten har hög biotillgänglighet.

I många hälsokostbutiker arbetar kunnig personal (bor du i Stockholm så är bland andra hälsokostbutiken på Hornsgatan 45 att rekommendera) så fråga dem om vilka preparat de rekommenderar för en optimalt fungerande metabolism och vilka doser som gäller. Du bör vara medveten om att doserna vida överskrider RDI, det vill säga dagligt rekommenderat intag, som är satt för att vi ska undvika bristsjukdomar. Att få i sig näringsämnen via kosten, och inte via tillskott, är i de allra flesta fall att föredra (folat/folsyra kan vara ett undantag). De relativt höga doserna av några av de rekommenderade tillskotten gör det dock svårt att få i sig dem enbart via kosten.

Flera studier har de senaste åren visat att låga D-vitaminnivåer har samband med flera sjukdomar (dock har inget orsak-verkan-samband kunnat fastställas). MS, cancersjukdomar, hjärt- och kärlsjukdomar och psykiska sjukdomar för att nämna några. Injektioner av D3 har visat sig ha goda effekter på en del patienter med fibromyalgi (meddelar Gottfriesmottagningen som är specialiserad på fibromyalgi och ME/CFS/kroniskt trötthetssyndrom) och det utan att man alltid sett att patienterna haft låga nivåer av D-vitamin i blodet. Så många säkert redan har förstått så speglar inte alltid värdena i blod vad som händer på cellnivå. Så ett tillskott av D3 i vårt solfattiga land kan vara på sin plats. 2000-5000 IE (50-125 mcg) är en dagsdos som rekommenderas av bland andra Dr Mark Starr.

Följande ämnen anser Dr Barry Durrant Peatfield vara nödvändiga som dagligt tillskott för optimalt fungerande sköldkörtelhormoner (finns också som färdig sammanstättning, exempelvis i Nutri´s Thyro Complex):
Aminosyrorna fenylalanin och tyrosin (500 mg-2 gram), 150 mcg jod/kaliumjodid, 200 mcg selen, 800 IE A-vitamin, B-vitaminkomplex (B1, B2, B3, B6, B12, folat), 1-2 gram C-vitamin (slow-release eller ännu hellre liposomal C-vitamin), 400-800 IE E-vitamin, 15 mcg D-vitamin, 4 mg mangan, 1000-1500 mg kalcium, 300 mg magnesiumcitrat, 15-20 mg zink, 120 mcg krom, 15 mg järn, 2 mg koppar samt Q10, flavonoider och karotenoider.

Ett sätt att ta reda på hur det står till näringsmässigt i kroppen/vävnaderna av olika mineraler och spårämnen, för att inte stoppa i sig kosttillskott i onödan, är genom en vävnadsmineralanalys av hår. Detta är åtminstone att föredra framför ett blodprov, som enbart anger statusen i blodet. Vid en hårmineralanalys får man också ett hum om balansen mellan de olika mineralerna, vilken är minst lika viktig som de enskilda mineralvärdena. Även proportionen mellan olika giftiga metaller, som kan finnas lagrade i vävnaderna, och mineraler är betydelsefull och obalanser kan påverka kroppens funktioner negativt – något en hårmineralanalys skvallrar om. Dock säger en hårmineralanalys inget om överkänslighet mot tungmetaller, vilket kan vara fallet även vid mycket små mängder. För detta ändamål är ett Melisatest att rekommendera.

För att stärka binjurar/HPA-axel rekommenderar Dr Barry Durrant-Peatfield att man äter en varierad kost med mycket bär och grönt och undviker kaffe, rökning, alkohol och snabba kolhydrater. Kosttillskotten han rekommenderar är binjureextrakt och/eller följande (per dag):
Minst 2 gram C-vitamin (slow-release eller ännu hellre liposomal C-vitamin), 100-500 mcg B5, 5-15 mg lakritsrot (tabletter), Ginseng, omega-3, 50-100 mcg B6, Q10, 4 mg mangan, 250-500 mg magnesiumcitrat, 20-30 mg zink, 120 mcg krom, 1 mg koppar och 500 mg flavonoider (finns i kombination med slow-release C-vitamin under namn som C-Comp eller Super C Complex).

Kosttillskott som till exempel Adrecomp och Adrenal Cortex Plus innehåller binjureextrakt och vitaminer och mineraler som är stärkande för binjurar/HPA-axel. Dessa kan fungera minst lika bra som läkemedel med kortison. Också laktritsrot (torkad, tabletter eller som droppar) fungerar kortisolhöjande. Dr Alan R Gaby ger patienter med mild kortisolbrist extrakt av lakritsrot (t ex 6-10 droppar två ggr dagligen). Lakritsrot fördröjer nedbrytningen av kortisol i levern och användes som behandling av binjureinsufficiens innan man upptäckte kortisonpreparat. Då stora mängder lakritsrot, större än ovan nämnda, kan höja blodtrycket och leda till kaliumbrist kan det vara bra att hålla koll på blodtrycket och se till att få i sig lite extra kalium i kosten när man intar lakritsrot.

Dr Lam rekommenderar följande tillskott och mängder för att stärka binjurar/HPA-axel:
a. C-vitamin (500-3000 mg med bioflavonoider inkluderat, slow-release eller ännnu hellre liposomal C-vitamin) – ett mycket viktigt tillskott för binjurarna.
b. Glutation – en av kroppens viktigaste antioxidanter (N Acetylcystein hjälper kroppen att bilda glutation).
c. Vitamin B5 (900-1500 mg)
d. Vitamin E (400-800 I.U)
e. Vitamin D (1000-5000 I.U)
f. Andra kosttillskott som; Betakaroten, Selen, Magnesium, lysine, proline, glutamine, DHEA, Pregnenolone, Ribose, CoQ10. Läs mer om varför dessa tillskott rekommenderas för binjurarna här.
f. Binjureextrakt; Adrekomp, Adrenal, Adrenal Cortex osv. Samt rötter av olika slag; lakritsrot, ginsengrot, ashwagandha rot, ingefärarot etc.

Då Malin som skriver Malins hypo-blogg avråddes från kortisonpreparat pga Candida, och fick andningproblem av Adrecomp, ordinerades hon följande av sin näringsterapeut – i syfte att stärka hennes kortisolsvaga binjurar – vilket gav mycket bra resultat:
– Lakritsrot (i tedropp-form)
– B-vitaminkomplex  (Först ”Hair nutrients” följt av ”mega B stress”, samt ”Min-plex B”)
– Ingen alkohol
– Inget koffein
– Samt under en period undvika sådant hon visade sig vara överkänslig mot och/eller för att undvika att Candidan blossade upp. I Malins fall var det spannmål, mjölkprodukter, jäst, soja, glutamat, socker, honung, frukter, kakao, fläskkött, tunga feta saker även fet fisk, avokado och nötter, kålfamiljen samt kaffe och alkohol.

Redan efter en månad var Malins binjurar/HPA-axel betydligt mindre belastade och hon kunde återgå till en mer tillåtande kost. Malin ordinerades samtidigt att utföra alla dagens bestyr i ett betydligt lugnare tempo än förut.

10 tips för starkare binjurar/HPA-axel finner du här

TIPS 1!
En vanlig orsak till att magen inte tål kosttillskott är att man har en svampinfektion såsom Candida i tarmen.

TIPS 2!
En näringsterapeut är att rekommendera för att ta reda på hur det står till i just din kropp. Här kan du söka näringsterapeuter efter var du bor.

TIPS 3!
Magnesium (magnesiumcitrat eller -laktat har det bästa upptaget vilket blir ännu bättre tillsammans med vitamin B6) bör alltid kombineras med kalcium för att det inte ska bli obalans dem emellan, och D-vitamin bör kombineras med vitamin K2.

Läs också:
Om magnesiumbrist på stopthethyroidmadness

D-vitaminbrist kanske vanligare än vi trott – Läkartidningen
Selen – den missade länken vid behandling av hypotyreos?  – chriskresser.com

Källor:
”Your thyroid and how to keep it healthy” av Dr Barry Durrant-Peatfield
Sub-laboratory Hypothyroidism and the Empirical use of Armour Thyroid” av Dr Alan R Gaby

Informationen på denna sajt ska ses som ett komplement, men aldrig ersätta medicinsk expertis

© 2024 Hypotyreos.info

Logga in med dina uppgifter

Glömt dina uppgifter?