Kortison

Detta är en fördjupningsartikel om behandling med hydrokortison för att stötta binjurar/HPA-axel under en period. Det är rekommenderat att du först har läst artiklarna:

Binjurarnas/HPA-axelns roll
10 tips för starkare binjurar

Hydrokortison i låg dos (cirka 20 mg uppdelat på fyra tillfällen per dygn) kan vara ett säkert och effektivt sätt att återställa binjurarna/HPA-axeln på, i svåra fall och för en kort period (cirka en till ett par månader), under insyn av en läkare. Problemet med denna åtgärd är att en del sedan kan ha svårt att sluta med kortisonet, och istället för att kunna trappa ned behöver öka dosen för att känna samma effekt, då kroppen lätt utvecklar tolerans för kortison. (Se t ex artikeln ”Sekundär kortisolsvikt – ett underskattat tillstånd” från 2007 i Läkartidningen.)

På grund av risken för tillvänjning behandlar vissa läkare enligt metoden kortison varannan dag (hydrokortison och inte det högpotenta prednisolon, där risken för biverkningar är större).

Så här motiverar en av dessa läkare behandling med kortison varannan dag:

När man tar östrogen förtvinar inte äggstockarna. När man tar Levaxin förtvinar inte sköldkörteln. Men, när man tar kortison dagligen, särskilt om doserna är avsevärt större än kroppens normala produktion på ett dygn, tillbakabildas (förtvinar/atrofierar) binjurebarken.

Sedan flera tiotals år tillbaka är man inom konventionell medicin bekant med att minska och sätta ut kortison hos patienter som under flera år stått på höga doser för att överleva olika reumatiska åkommor, vissa cancerformer etc. Så snart man tillför dessa stora mängder kortison tillbakabildas binjurebarken. Man ger då doser som kanske motsvarar 20–50 gånger den mängd kroppen producerar per dygn. Den metod som man då använder är varannan dag.

Genom att ge varannan dag och gradvis trappa ner, kan patienten fortfarande hålla sig uppe och få en viss kortisoneffekt. Kroppens eget system med ACTH (binjurebarksstimulerande hormon från hypofysen) kommer då igång och gradvis, det kan för en del patienter som intagit stora doser kortison ta några år, kommer binjurebarken igång igen.

Binjurebarken är nämligen helt beroende av ACTH (adrenocorticotropic hormone) som stimulerar och underhåller binjurebarken. Genom att tillföra små doser kortison varannan dag kommer ACTH att fortsätta produceras av hypofysen de dagar då man inte intar kortison, och binjurebarken hinner då inte tillbakabildas.

20 mg hydrokortison motsvarar kroppens egen produktion på ett dygn. Känsligheten för kortison är ytterst olika. Därför kan man ibland råka ut för biverkningar, så som svullnader, ödem, skör hud, nedsatt immunförsvar etc, även vid så låga doser som 20–40 mg dagligen. Men genom att ge sådana doser varannan dag undviker man biverkningar. Själva effekten av kortisonet blir förstås mildare, men det brukar ändå räcka med 1/4–1/2 tablett hydrokortison 4 gånger på dagen varannan dag. Med denna dosering kan man ofta trappa ner och sluta med kortisonet på en vecka utan att få besvär.

När man får det lilla tillskottet varannan dag kan det vara tillräckligt för att hjälpa kroppen så att ämnesomsättningen, i kombination med Levaxin och/eller Liothyronin, kan komma igång igen.

Läs om konventionell behandling med kortison, och biverkningar, på Doktorerna.com

Obs! Vid kortisonbehandling (längre än ett par veckor/månader) finns risk för osteoporos (benskörhet). Tillskott av D-vitamin och kalcium samt motion/promenader är av stort värde.

Informationen på denna sajt ska ses som ett komplement, men aldrig ersätta medicinsk expertis

© 2024 Hypotyreos.info

Logga in med dina uppgifter

Glömt dina uppgifter?