Hypotyreos

Sköldkörteln är fjärilsformad och sitter strax nedanför struphuvudetHypotyreos betyder underfunktion i sköldkörteln vilket leder till brist på de livsviktiga sköldkörtelhormonerna T4 (tyroxin) och T3 (trijodtyronin). Bristen ger sänkt ämnesomsättning i kroppens alla celler, så kallad hypometabolism, vilket kan ge många och olika symtom.

Hypotyreos används idag som ett allmänt begrepp för nedsatt ämnesomsättning, och utan förhöjt TSH-värde har man ingen nedsatt ämnesomsättning, heter det. Detta trots att mängder av drabbade runt om i världen vittnar om motsatsen.

Risken att insjukna i hypotyreos är 5–10 gånger högre hos kvinnor än hos män. Sjukdomen har en ärftlig disposition och förekommer i alla åldrar, men är vanligare hos medelålders, äldre och efter graviditet. 2–3 procent av befolkningen beräknas vara drabbade, och då räknas enbart dem med ett avvikande TSH-värde. Hypotyreos räknas som en folksjukdom och hör tillsammans med diabetes till de vanligaste endokrina sjukdomarna, det vill säga sådana som drabbar körtlar och organ som bildar och insöndrar hormoner till blodomloppet. Sköldkörteln, binjurarna, bukspottkörteln, äggstockarna, testiklarna och hypofysen är exempel på hormonbildande körtlar/organ.

Läs om symtom, sjukdomsorsaker, diagnostik och behandling.

Läs mer om hypotyreos på:
Sköldkörtelföreningen
praktiskmedicin.se
fass.se

Läs också:
”Läkarna inom primärvården tittar gärna på referensvärdena för sköldkörteln, men det är inte alla som får avvikande värden på TSH, trots att de är sjuka, säger doktor Bo Wikland
.”

”Underfunktion testas med ett blodprov, men bara hälften av patienterna upptäcks då, menar doktor Bo Wikland.”

”Monika kände sig sjuk i hela livet och fick hjälp först vid 52 års ålder. Det var sköldkörteln som var problemet, trots att tidigare prover visat att den var felfri.”

Källa:
”Tyreoideasjukdomar hos vuxna” av Ernst Nyström, Ove Törring m fl

Informationen på denna sajt ska ses som ett komplement, men aldrig ersätta medicinsk expertis

© 2017 Hypotyreos.info

Logga in med dina uppgifter

Glömt dina uppgifter?