Hur skiljer jag hypotyreos från liknande tillstånd?

Dr Alan R Gaby beskriver att hans beslut att behandla en patient som har normala blodprover med sköldkörtelhormon grundar sig i patientens symtom, sjukdomshistoria, basala kroppstemperatur samt en kroppslig undersökning.

Många av symtomen vid hypotyreos är ospecifika och kan vara desamma som vid exempelvis hypoglykemi (lågt blodsocker), matallergier, binjurebarksinsufficiens, Candidarelaterade symtom, järnbrist, depression/ångestsyndrom och utmattningssyndrom. För den typiska patienten som klagar över trötthet eller depressiva besvär innebär närvaron av övriga symtom så som frusenhet, kalla händer och fötter, torr hy, håravfall, dåligt minne, försämrad koncentrationsförmåga, förstoppning, tecken på myxödem och/eller oregelbundna menstruationer, ökad sannolikhet att patienten lider av hypotyreos.

En del patienter medger inte att de har dessa symtom, och en del är inte ens medvetna om att de har dem. Därför är det viktigt att läkaren ställer många frågor till patienten, och att patienten rannsakar sig själv. Alan R Gaby berättar att det händer att hans patienter nekar till att de är trötta, har torr hy och förstoppning. Men efter att han fortsatt att ställa frågor visar det sig att patienten sover minst tio timmar per dygn, använder fet hudkräm till benen dagligen och äter fullkorn och annan högfiberkost för att motverka förstoppning.

Att ställa många frågor/rannsaka sig själv är också till hjälp för att skilja hypotyreos från andra liknande tillstånd:

Tröttheten
Trötthet vid hypotyreos är ofta, men inte alltid, som mest uttalad på morgonen. Trötthet vid obalans i binjurar/HPA-axel är ofta som mest uttalad då man varit utsatt för stress och/eller träning. Obalans i binjurar/HPA-axel är ofta åtföljt av lågt blodtryck och hypoglykemi (lågt blodsocker). Kombinationen av trötthet, håravfall, labilt humör, försämrad koncentrationsförmåga och kalla händer och fötter kan orsakas av järnbrist, därför är det viktigt att ta blodprover för järnstatus (S- eller P-järn, men även S- eller P-Ferritin är viktigt).

Huden
Patienter som lider av hypotyreos är ofta bleka med torr, grov hy – särskilt på underbenen, och tecken på myxödem är ofta märkbart/kännbart runt anklarna, på överarmarna och/eller under ögonen. Follikulär hyperkeratos kan förekomma, särskilt på överarmarna och låren, se bilder här (observera att det ska vara follicular framför hyperkeratosis, vilket du behöver klicka dig in på bilderna för att kunna säkerställa). En svag orange ton i huden, särskilt i handflator och fotsulor, kan förekomma, se bilder här. Om hudtonen inte är associerad med högt intag av morötter, andra orange/gula grönsaker eller kosttillskott med betakaroten, ska hypotyreos övervägas.

Akillesreflexen
Enligt Dr Alan R Gaby´s erfarenhet är långsamma Akillesreflexer det mest tillförlitliga fysiska tecknet på hypotyreos. Normala reflexer behöver dock inte betyda att man inte är drabbad. En frånvarande reflex säger inget om metabolismen.

Källa:
Sub-laboratory Hypothyroidism and the Empirical use of Armour Thyroid” av Dr Alan R Gaby

Informationen på denna sajt ska ses som ett komplement, men aldrig ersätta medicinsk expertis

© 2024 Hypotyreos.info

Logga in med dina uppgifter

Glömt dina uppgifter?