Myxödem

Myxödem (från myx = mucin, ödem = svullnad) är ett av många symtom på hypotyreos och är tillsammans med bortfall av yttre delen på ögonbrynen symtom som är specifika för hypotyreos.

Myxödem kan beskrivas som extra mycket av det kroppsegna proteinet och bindemedlet mucin som tillsammans med mucopolysackarider, långa kedjor av sockerarter som binder mycket vätska, bildar ett slags slem/gele som inte går att dränera. Myxödem ger ett svullet utseende och gör det omöjligt att lyfta enbart skinnet från exempelvis överarmen. Istället för enbart skinnet blir det två, tre centimeter minst som greppas. Särskilt synligt brukar myxödem vara på överarmar och anklar, runt ögonen och vid käklinjen.

Bland Dr Mark Starrs patienter diagnostiserade med hypotyreos led 55 procent av myxödem innan de påbörjade behandling med NDT. Det verkar som att behandling med syntetiskt T4, så som Levaxin, inte alltid har effekt på myxödem och det är vanligt att symtomet misstas för övervikt/fettansamlingar. Försök med vätskedrivande medel och/eller olika dieter för att bli av med ”svullnaderna”, men som inte ger något resultat, talar för att det är myxödem det handlar om.

Överdrivna mängder av mucin och mucopolysackarider ställer inte bara till det i huden, utan kan orsaka tröghet i många viktiga inre organ samt i muskler och leder där de kan leda till försämrad rörlighet och resultera i värk i kroppen.

Bilder på myxödem finner du här (av olika kvalitet)

Se videoklipp på typiskt myxödem i överarm

Källor:
Dr Karin Munsterhjelm i Medicinsk Access
”Your Thyroid and how to keep it healthy” av Dr Barry Durrant-Peatfield

Informationen på denna sajt ska ses som ett komplement, men aldrig ersätta medicinsk expertis

© 2024 Hypotyreos.info

Logga in med dina uppgifter

Glömt dina uppgifter?