Från Kostdoktorn.se (130913):
Sköldkörtelhormon
Vissa, särskilt kvinnor, har nedsatt ämnesomsättning på grund av brist på sköldkörtelhormon. Vanliga symtom:
- Trötthet
- Frusenhet
- Förstoppning
- Torr hud
- Viktökning
Viktökningen på grund av låg ämnesomsättning brukar röra sig om några kilon, bara undantagsvis mer än fem kilo.
Din läkare, förslagsvis på din vårdcentral, kan enkelt ordinera ett blodprov (TSH). Är det fullständigt normalt bör din sköldkörtel vara ok. För säkrare diagnostik kan man också mäta nivån av sköldkörtelhormon i blodet (T3 och T4).
Två sätt att undvika brist på sköldkörtelhormon:
- Se till att få i dig tillräckligt med jod, vilket ingår i hormonet. Bra källor är fisk, skaldjur och berikat salt (eller havssalt).
- Mycket låga nivåer av sköldkörtelhormon brukar bero på en autoimmun reaktion mot sköldkörteln. Då behövs tillskott av hormonet i tablettform, vanligen lagerformen T4 (Levaxin) vilket din läkare kan skriva ut. Kroppen omvandlar vid behov T4 till aktivt T3-hormon. Dosen av medicinen anpassas sen för att få normala hormonnivåer (TSH, T3, T4) och bra symtomlindring – ibland kan dosen behöva höjas så TSH hamnar lite i underkant.
Vissa upplever att de mår bättre på tillskott av redan aktiverat T3 (ibland framrenat från grissköldkörtel) vilket kan ge en starkare och mer okontrollerad effekt än T4. Sjukvården i Sverige brukar sällan erbjuda denna behandling eftersom den oftast saknar fördelar och potentiellt kan vara skadlig i högre doser och lång behandling.
”Hypotyreos typ 2″
Vissa alternativa hälsocoacher talar om att det föreligger en sjukdom vid namn ”hypotyreos typ 2″ om man är trött etc. trots helt normal mängd sköldkörtelhormon i blodet – och rekommenderar tillskott ändå. Detta är högst suspekt. Sannolikt döljer man ofta andra hälsoproblem (som ger trötthet m.m.) genom att dopa med överdoserat sköldkörtelhormon.
Vissa mår tveklöst bättre och känner sig piggare (åtminstone kortsiktigt) med kraftigt överdoserat sköldkörtelhormon. Men kom ihåg att många känner sig piggare och mer energiska av amfetamin också. Det betyder inte att deras trötthet berodde på amfetaminbrist!
Inlägget har fått många kommentarer (i skrivande stund 32 stycken), bland annat har Hypotyreosföreningens ordförande Ewa Berthagen kommenterat och längre ned finner ni även Gunnels kommentar. För resterande kommentarer, klicka här.
-
Ewa Berthagen17 september
-
GunnelTack, Ewa, för ditt kloka inlägg. Du sammanfattar vad de flesta av oss tänker. Mer och mer forskning visar att nivåerna av sköldkörtelhormonerna i blod inte stämmer med den i spinalvätskan. Först har vi Stefan Sjöberg, ordförande i endokrinologförbundet, vars forskning visar att för 70 % av patienterna har Levaxin ingen effekt eftersom det inte kan passera blodhjärnbarriären. Trots att nivåerna av T3 och T4 steg i blodet hände inget i spinalvätskan. Ytterligare rykande färsk forskning från Lund visar att Alzheimerspatienter har signifikant lägre nivåer av sköldkörtelhormoner i spinalvätska (hjärnan) än i blodet.
http://www.gu.se/forskning/Forskning-pagar/Artiklar+och+reportage/hal…
Jag har tidigare länkat till Professor Göran Peterssons utmärkta rapport från 2009 om en miljon odiagnosticerade svenska kvinnor.
Professor Göran Peterssons rapport 2009:
http://publications.lib.chalmers.se/publication/101130-utmattning-och…
Jag är ordförande i Hypotyreosföreningen, och jag och hela styrelsen har reagerat på det du skriver om ämnesomsättningen och sköldkörtelhormoner.
Din utsaga:
”Hypotyreos typ 2″
Vissa alternativa hälsocoacher talar om att det föreligger en sjukdom vid namn ”hypotyreos typ 2″ om man är trött etc. trots helt normal mängd sköldkörtelhormon i blodet – och rekommenderar tillskott ändå. Detta är högst suspekt. Sannolikt döljer man ofta andra hälsoproblem (som ger trötthet m.m.) genom att dopa med överdoserat sköldkörtelhormon.
Vissa mår tveklöst bättre och känner sig piggare (åtminstone kortsiktigt) med kraftigt överdoserat sköldkörtelhormon. Men kom ihåg att många känner sig piggare och mer energiska av amfetamin också. Det betyder inte att deras trötthet berodde på amfetaminbrist!”
Vår kommentar:
Det finns mycket som inte stämmer i det du säger. Läkare i allmänhet är väldigt dåligt uppdaterade när det gäller hypotyreos. Vi har dagligen kontakt med människor som inte får behandling för sin sjukdom, eller som blir felbehandlade/underbehandlade. Vården hittar en bråkdel av alla med hypometabolism. Du skriver också att många, framförallt med hypo 2(?) är överbehandlade. Ingen vill gå med överbehandlingssymtom bara för att gå ned i vikt. Det är en alltför obehaglig upplevelse.
Vår förening hette förr Hypo2-föreningen, men vi har bytt namn till Hypotyreosföreningen. Vi har anslutit oss till The World Thyroid Forum, som samverkar med patientsupportgrupper i 125 länder. Våra krav på förändring är desamma i alla länder:
1. Dagens blodprover är inte tillräckliga för att diagnosticera hypotyreos. Många med hypotyreos får ingen behandling, för att de inte kan uppvisa avvikande blodprover.
2. Den enda behandling som erbjuds sedan 40 år tillbaka är med syntetisk levothyroxin, eller Levaxin som det kallas i Sverige. Långt ifrån alla blir bra med den. Vi måste få tillgång till de behandlingar som gör oss friska, inte enbart reglerar blodproverna.
Vi brukar alltid, utöver behandling för sjukdomen, rekommendera de som kontaktar oss att gå över till LCHF. Dels för att mer fett och protein ökar metabolismen, men också för att de på så vis utesluter framförallt modernt vete, som har förmågan att skada vilken frisk människa som helst. Även intaget av socker minskas, och det är bra. Vi är helt på din sida i den frågan. Men att en person med hypotyreos skulle minska i vikt enbart genom den koständringen är högst osannolikt. Med en korrekt behandling av sjukdomen, som kan innebära Levaxin, Levaxin plus Liothyronin, enbart Liothyronin, eller naturliga sköldkörtelhormoner från svin, kan metabolismen återställas till normal nivå. Vid tillståndet rT3 (reversed T3) eller obalanser i leptin kan problemen kvarstå.
Vi för gärna en dialog med dig, för synergieffekterna är stora, vi arbetar delvis med samma människor, men då är det viktigt att du har samma kunskap. Det du säger stämmer nämligen inte. Jag är övertygad om att du har patienter på din mottagning som har hypotyreos, men uppvisar normala blodprover på TSH, fT4 och fT3. De är nämligen betydligt fler än de 3,5-4 % som vården lyckas hitta. Du hittar oss på http://www.hypotyreos.info
Tack för all den kunskap/info du delar med dig av. Den har hjälpt många. Tack för de fighter du tar med media och myndigheter, vi följer dig ständigt på FB.
Vår önskan är att skolmedicinare ska börja läsa på, ta del av nya vetenskapliga studier och kommunicera med patientsupportgrupper. Ingenting har hänt inom skolmedicinen på 40 år när det gäller hypotyreos! Vilken annan sjukdom kan uppvisa så dåliga scores? Och den har förmågan att påverka alla organ i kroppen. Skillnaderna mellan vad patienter och föreningar kan, och vad läkare kan, börjar bli pinsamt stora.
Mvh//Ewa Berthagen