10 tips för starkare binjurar/HPA-axel

Malin i hypo-bloggen har egen erfarenhet av sviktande binjurar/HPA-axel. Hon kan inte behandlas med kortison (på grund av benägenhet för parasiterande form av jästsvamp/Candida) och inte heller med de naturliga binjurestärkande preparaten (såsom Adrekomp, Adrenal, Adrenal Cortex etc) då Malin upplever att hon blir klart försämrad i sin hälsa vid intag av dessa preparat. Turligt nog finns det sätt att stärka binjurar/HPA-axel på, som inte innefattar läkemedel. Malin har skannat nätet på sådan information och här får du ta del av råd från Dr Lam.

1. Minska all form av onödig stress. Framför allt känslomässig och ekonomisk. Håll sams med nära och kära och ta tag i eventuella ekonomiska problem, innan de blir för stora.

2. Sömnen är A och O. Gå och lägg dig senast kl 22. (Det råder även Dr Durrant-Peatfield till, som skrivit den mycket läsvärda boken ”Your Thyroid – and how to keep it healthy.) Dr Lam menar att den tidpunkten är viktig eftersom binjurarna mellan kl 23 och 01 kickar igång en ”andra andning” för att hålla oss vakna. Är du då vaken vid denna tid får binjurarna jobba extra hårt. Mellan kl 22 och 01 är nämligen tiden för när binjurarna redan arbetar som hårdast för att återställa och reparera kroppen, en åtgärd som förstås är nog så viktigt för den som lider av obalans i binjurar/HPA-axel. Har du svårt för att somna, eller vaknar ofta mitt i natten? Läs om vilka tillskott Dr Lam rekommenderar i dessa fall samt fler råd här. Boken ”Sov bättre med KBT” rekommenderas varmt vid sömnproblem.

3. Undvik koffeinhaltiga drycker. Såsom kaffe, svart te, Coca Cola och energidrycker. De fungerar stimulerande och förstör våra sömnvanor. (Du som lider av obalans i binjurar/HPA-axel bör undvika koffeinhaltiga drycker helt och hållet under den binjurestärkande fasen.)

4. Stäng av datorn och teven i tid. En del får svårt att sova om man har på datorn eller teven på sent på kvällen. Om du har svårt för att sova rekommenderas att du stänger av dessa senast kl 20.

5. Träning i rätt dos i rätt fas. Träning är en nyckelkomponent till starkare binjurar – om den utförs rätt. Mer är inte bättre när det gäller träning vid obalans i binjurar/HPA-axel, alltför hård träning kan istället vara utlösande för en binjurekrasch. I början kanske binjurarna inte klarar av mer än fem minuters promenad per dag – viktigast är att känna att du är starkare efter motionen än innan. Är du tröttare dagen efter har du tagit i för mycket, och träningen fungerar då inte stärkande för binjurarna/HPA-axeln.

6. Kosttillskott. Här rekommenderar Dr Lam följande tillskott och mängder:
a. C-vitamin (500-3000 mg med bioflavonoider inkluderat, slow-release eller ännu hellre liposomal C-vitamin) – ett mycket viktigt tillskott för binjurarna.
b. Glutation – en av kroppens viktigaste antioxidanter (N Acetylcystein hjälper kroppen att bilda glutation).
c. Vitamin B5 (900-1500 mg)
d. Vitamin E (400-800 I.U)
e. Vitamin D (1000-5000 I.U)
f. Andra kosttillskott som; Betakaroten, Selen, Magnesium, lysine, proline, glutamine, DHEA, Pregnenolone, Ribose, CoQ10. Läs mer om varför dessa tillskott rekommenderas för binjurarna här.
g. Binjureextrakt; Adrekomp, Adrenal, Adrenal Cortex osv. Samt rötter av olika slag; lakritsrot, ginsengrot, ashwagandha rot, ingefärarot etc.

Dr Lam förklarar att om man har medel till avancerad obalans i binjurar/HPA-axel bör man ta binjureextrakt med extrem försiktighet, eftersom dessa kan ge bieffekter av för mycket stimulerande. Att stimulera binjurarna när de bör vila kan vara förödande, framför allt på längre sikt. Då är det bättre att ta hänsyn till ovan faktorer, samt ge milda näringsämnen (a, b, c, d, e ovan) som hjälper binjurarna att bli starkare på egen hand.

7. Kortisonpreparat i låg dos kan vara ett säkert och effektivt sätt att återställa binjurar/HPA-axel på, i svåra fall och för en kort period, under insyn av en läkare. Problemet med denna åtgärd är att en del sedan kan ha svårt att sluta med kortisonet, och istället för att kunna trappa ned behöver öka dosen för att känna samma effekt, då kroppen lätt utvecklar tolerans för kortison. (Se t ex artikeln ”Sekundär kortisolsvikt – ett underskattat tillstånd” från 2007 i Läkartidningen.) Ju yngre man är desto mer försiktig bör man vara med kortisonpreparat. Dr Lam skriver att om man går rätt tillväga med hjälp av exempelvis en duktig näringsterapeut, är kortisonpreparat ofta inte nödvändigt. Läs mer om kortisonbehandling.

8. Ätmönster. Det är viktigt att hålla blodsockernivån stabil, eftersom lågt blodsocker är påfrestande för binjurar/HPA-axel som redan är i obalans. Undvik därför snabba kolhydrater, som leder till ett ostabilt blodsocker. Det är viktigt att varje morgon börja dagen med frukost, så att kroppen inte behöver jobba för att komma ikapp resten av dagen. Att inte ha för långt emellan måltiderna utan vara noga med att alltid äta mellanmål med två till tre timmars mellanrum, är också en framgångsfaktor. Dr Lam skriver också att ju senare på kvällen desto viktigare är det att äta mat med lågt GI, dvs undvika snabba kolhydrater (det gäller särskilt dem som redan har ett svajande blodsocker). Detta för att inte höja blodsockret så att insulinpåslaget blir för högt, då detta stressar binjurar/HPA-axel som redan är i obalans och som då måste börja arbeta mitt i natten för att återställa det dippande blodsockret, som är ett resultat av insulinpåslaget. Ett tecken på att man har ett lågt blodsocker nattetid är att man ofta har mardrömmar, svettningar och ökad oro på natten.

9. Kost ät bra mat. Det är viktigt att äta näringsrik mat och gärna ekologisk utan onödiga tillsatser. Kroppen, och därmed binjurar/HPA-axel, blir stressad av skräpmat och halvfabrikat, och utan en näringsrik kost kan inte binjurar/HPA-axel återställas. Dessutom – även om Dr Lam inte nämner detta i just detta dokument – är det viktigt att undvika sådan mat man är överkänslig mot. Det handlar här inte om ren födoämnesallergi utan om ämnen som immunförsvaret reagerar på, vilket därmed fungerar belastande för kroppen, och bl a binjurar/HPA-axel. Även den vanligt förekommande jästsvampen Candida belastar binjurar/HPA-axel och är viktig att komma tillrätta med. Candida lever framför allt på socker och snabba kolhydrater. Också överkänslighet mot tungmetaller, som vi har lagrade i kroppen exempelvis, påverkar binjurar/HPA-axel negativt. Ett Melisatest kan visa hur ditt immunförsvar beter sig vid kontakt med olika tungmetaller (där kvicksilver/amalgam visat sig vara en bov hos många), och är betydligt känsligare än ett pricktest på huden. En duktig näringsterapeut kan hjälpa med dig med ovanstående bitar.

10. Meditation, avslappningsövningar, yoga, mindfulness/vara närvarande i nuet, fokusera på saker som man tycker om att göra, ta det lugnt, regelbunden återhämtning – är tips som Dr Lam inte nämner i detta dokument, men som är nog så viktiga för binjurar/HPA-axel och en kropp i balans.

Läs mer om binjurarnas/HPA-axelns roll

Läs också HypothyroidMom´s: 10 signs you have adrenal stress och natural treatments for it 

Primär källa:
DrLam.com

Informationen på denna sajt ska ses som ett komplement, men aldrig ersätta medicinsk expertis

© 2025 Hypotyreos.info

Logga in med dina uppgifter

Glömt dina uppgifter?