Basal kroppstemperatur

En låg basal kroppstemperatur (hypotermi) är det säkraste testet för att avgöra en sänkt ämnesomsättning (hypotyreos) och stämmer, med undantag för dem som har en pågående infektion eller inflammation i kroppen (i leder eller muskler, förkylning etc), alltid in. Också den som svälter sig, är alkoholiserad eller lider av svår leversjukdom kan ha en sänkt kroppstemperatur (och lider därmed av sänkt ämnesomsättning).

Att regelbundet mäta kroppstemperaturen är också ett bra sätt att hålla koll på sin behandling. Är den basala kroppstemperaturen fortfarande för låg, behöver medicineringen höjas eller förändras på annat sätt. Ofta märker man också detta genom kvarvarande symtom.

Ladda ned en utskrivbar temperaturlista

Viss.nu (Stockholms läns landsting) anges hypotermi som symtom vid hypotyreos. Så också på internetmedicin.se där man förutom hypotyreos också nämner binjurebarksvikt som orsak till hypotermi (Mb Addison). Trots detta är det få läkare som sätter låg kroppstemperatur i samband med låg ämnesomsättning.

Mätning
– För ett få ett så korrekt mätvärde som möjligt rekommenderar Dr Broda O Barnes med andra läkare en analog glastermometer utan kvicksilver, då denna inte bara mäter feber utan också undertemperaturer.
– Mätning skall ske före man stiger upp på morgonen = basal kroppstemperatur (lägg termometern inom räckhåll från sängen), och kroppen skall vara i vila.
– Mätning bör ske över flera dagar i rad samt över en längre period för att få fram rätt medelvärde.
– Har du lägre kroppstemperatur kvällstid? Lägg då till mätning kvällstid när du räknar ut ett medelvärde.

Mätpunkter
Rektalt (dvs i stjärten) rekommenderas: mät minst 4 min, normal basal temperatur cirka 37,0-37,3 grader C.
– Armhålan: mät 10 min, normal basal temperatur cirka 36,3-36,6 grader C.
– Mätning i munhåla (längst in under tungan) kan i nödfall användas: minst 4 min. Viktigt att hålla munnen stängd. Osäkerheten med mätning i munnen är dock stor, då det är vanligt med infektioner i hals, svalg, mun och tandben (exempelvis bakom en utdragen visdomstand eller rotfyllning, som man kan gå med länge utan att känna av), vilket påverkar temperaturen som då blir för hög.
– Mätning i örongången är inte att rekommendera då den kan variera mycket. Samt att vax, hår och anatomiska skillnader på örongången kan påverka.

Att tänka på
– Män, kvinnor efter menopaus samt flickor före puberteten kan mäta alla dagar.
– Kvinnor med menstruationscykel skall bara mäta dag två och tre efter menstruationens start, eftersom kroppstemperaturen ökar ju närmare ägglossningen man kommer.
– Mät inte din basala kroppstemperatur om du har en pågående infektion eller inflammation i kroppen. Om du sover med extra varma filtar, extra varma sovkläder, har uppvärmd säng (t ex vattensäng) etc så påverkar det temperaturen. Likaså ska du inte ligga och frysa.

35 inte normalt
Märk väl att en temperatur på 35 och något, inte är normalt – även om det står så på vissa nya termometrars bipacksedlar. 35 och något ansågs åtminstone inte vara normalt för generationen före oss, och före blodprovens tid använde man bland annat basaltemperaturen för att diagnostisera hypotyreos.

Läs mer:
stopthethyroidmadness.com
Rektaltermometern fortfarande bäst för temperaturmätning – studie i Läkartidningen
Om basaltemperaturen

Primär källa:
Broda O Barnes

Informationen på denna sajt ska ses som ett komplement, men aldrig ersätta medicinsk expertis

© 2025 Hypotyreos.info

Logga in med dina uppgifter

Glömt dina uppgifter?