Referat från Lindqvist och Toregard – föredrag i Sundsvall

Den 7:e maj 2011 samlades cirka 250 personer på Skönsbergs Folkets hus i Sundsvall för att lyssna på Märta Lindqvist, Dr Britt-Marie Toregard och professor Karl Arfors. Arrangör var Ann-Christine Lindqvist som startat caféträffar i Sundsvall för patienter. Samtliga i familjen Lindqvist lider av sänkt ämnesomsättning (hypometabolism).

Märta Lindqvist inledde dagen med att berätta om hennes väg mot diagnos och behandling. Det är delvis en skrämmande historia och Märta beskriver sitt sjukdomförlopp som om kroppen långsamt dog bort. Symtomen var till en början diffusa; trötthet, värk i muskler och hjärndimma. Läkare sa att Märta var utbränd och rådde henne att gå i KBT. Hon hade gått in i den berömda väggen.

Märta fortsatte dock kämpa mot läkarnas illvija att ta reda på de bakomliggande orsakerna till hennes besvär. Till slut var Märta så dålig att hon blev medvetslös från och till och hon hade svåra sömnsvårigheter. För att hålla värmen hade hon vetepåsar under kläderna, hennes kroppstemperatur var då nere på cirka 35 grader. Hon fick rådet av läkarna att träna lite mer så skulle hon nog börja må bra igen.

Det var Märtas mamma som skickade in en ansökan till Diagnos Okänd på TV3 som en sista chans att få hjälp. Märta var då näst intill helt sängliggande. Märta kom med i programmet och efter en noggrann utredning fick hon diagnosen ortostatism, lågt blodtryck. Hon fick rådet att dricka mycket kaffe, äta lakrits och gå i KBT.

Efter att hon fått diagnosen ringde Märta till analysföretaget Scandlab, som varit sponsor under inspelningarna, och fick då veta att hon hade lågt salivkortisol och led av låg ämnesomsättning. Scandlab förmedlade kontakt med Dr Britt-Marie Toregard som snabbt gav Märta en tid för läkarbesök och hon fick påbörja behandling . En halvtimme efter första tabletten kände Märta att kroppen började vakna. Efter ytterligare några veckor kunde Märta börja jobba igen.

Dr Britt-Marie Toregard inledde sin föreläsning med att förklara hur det endokrina systemet fungerar och hon förklarade varför inte blodprov är ett tillfredställande metod för att diagnostisera sänkt ämnesomsättning. Dr Britt-Marie Toregard påpekade att blodet är en transportsträcka men att man inte kan se vad som sker i cellerna genom blodprov. Hon påpekade att binjurarna är viktiga i sammanhanget och att många patienter behöver äta kortison när binjurarna är utmattade.

Många deltagare frågade varför inte läkare har förstått sambandet mellan binjurar och sköldkörteln och varför de bara använder sig av blodprov. Dr Britt-Marie menade att det finns ett ointresse för sköldkörtelsjukdomar och att blod idag är det enda sättet för den konventionella vården att diagnostisera dessa sjukdomar.

Ytterligare ett problem som betonades är att olika landsting använder sig av olika referensvärden. Det kan till och med skilja sig mellan olika sjukhus i ett landsting beroende på vilket laboratorium de använder. Det gör att det är svårt att jämföra prover och säga var man ska ligga i värden för att räknas som sjuk. Britt-Marie Toregard menar att det borde vara patientens berättelse som är det viktiga för att ställa diagnos och behandla.

Professor Karl Arfors pratade om kost och hur kolhydratrik kost påverkar det hormonella systemet och hur kolhydrater stör hormonerna i kroppen. Han förespråkar LCHF-kost där riktigt och mycket fett är basen.

Av: Linnea Lindqvist

Informationen på denna sajt ska ses som ett komplement, men aldrig ersätta medicinsk expertis

© 2024 Hypotyreos.info

Logga in med dina uppgifter

Glömt dina uppgifter?