Antidepressiva läkemedel (SSRI) inte bättre än placebo enligt studie publicerad i JAMA

Antidepressiva läkemedel (SSRI) inte bättre än placebo, för de flesta fall av depression. Detta visar en genomgång av 30 års studier som publiceras i JAMA.

Vad har detta med hypotyreos att göra?  Det är ganska vanligt att hypotyreospatienter får en depressionsstämpel av vården som är svår att tvätta bort. Det behöver inte nödvändigtvis röra sig om ”depression” som primär ”sjukdom”, det kan vara ett symptom som härrör sig från hypotyreos.

De patienter som medicineras ”på rätt sätt” för sin hypotyreos upplever ofta en förbättring i depressionssymptomen. Blir symptomen inte bättre – fundera över om medicineringen är rätt…?

Tyvärr styrs största delen av den svenska hypotyreosvården enbart av blodprover inom referens – utan den minsta tanke på symptomlindring. TSH och T4-prover inom referens kan inte enbart användas för behandling av hypotyreos.

Symptom

Placebo har per definition INGA biverkningar…  Antidepressiva läkemedel har en rad negativa biverkningar: sexuell dysfunktion, viktuppgång och sömnstörningar är de mest oroande negativa effekterna av behandling med SSRI-preparat. De vanligaste biverkningarna är illamående, huvudvärk, nervositet, sömnlöshet och sexuell dysfunktion. Till vilken nytta?

Studien

Antidepressant Drug Effects and Depression Severity
A Patient-Level Meta-analysis
Jay C. Fournier, MA; Robert J. DeRubeis, PhD; Steven D. Hollon, PhD; Sona Dimidjian, PhD; Jay D. Amsterdam, MD; Richard C. Shelton, MD; Jan Fawcett, MD

JAMA. 2010;303(1):47-53. doi:10.1001/jama.2009.1943.

Kommentar

Jeffrey Dach, MD, kommenterar studien på sin blogg (engelska):
SSRI Antidepressants No Better Than Placebo Says JAMA.

Tags:
1 kommentar
  1. Rita Sellvin 8 år sedan

    Jag har provat i princip ALLA antidepressiva läkemedel(sen -70 talet).Men har inte blivit hjälpt av något! Bara fått dess biverkningar!
    Har även testat inte typiska a-d läkemedel,typ Lamotrigin,Lyrica m.fl.Min livskvalitet blir bara märkbart sämre. Jag är en 65- årig kvinna. Min läkare som jag litat på och tyckt om tidigare,upplever jag är trött på alla mina ” krämpor”. Har även flera fysiska sjukdomar/problem.
    TSH,T4,(T3?).Har diabetes typ 2,benskörhet,förstadiumq till KOL,orkeslös,minnesproblem,svettningar
    Misslyckad stelop.i ryggen,koncentrationssvårigheter,initiativlös, ångest,GAD,deprimerad,andfådd,högt blodtryck.Kommer inte på mera! Har gjort flera stora operationer. Homocystein är taget+ rutinprover.”Alla prover ser ok ut”! Har jobbat på kem.lab i drygt 30 år som BMA.Hjärtar bultar, oregelbundet o hårt ibland. ”Alla prover är ok”!!!!!(minnet ngt.lite dåligt enl. Läkaren). VAD ska jag ta mig till??? Vore jättetacksam för hjälp/förslag!

Ge en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Informationen på denna sajt ska ses som ett komplement, men aldrig ersätta medicinsk expertis

© 2024 Hypotyreos.info

Logga in med dina uppgifter

Glömt dina uppgifter?