Sköldkörtelhormoner minskar skadan vid hjärtinfarkt

Behandling med sköldkörtelhormon (T4 och T3) på råttor med hjärtattack (hjärtinfarkt) ledde till signifikant minskning av förlusten av hjärtmuskelceller samt en förbättring av hjärtfunktionen. Detta enligt en studie som publicerats av ett team forskare under ledning av A. Martin Gerdes och Yue-Feng Chen från New York Institute of Technology College of Osteopathic Medicine.

Resultaten som publiceras i Journal of Translational Medicine, har stärkt forskarnas påstående att sköldkörtelhormoner kan bidra till att minska skador på hjärtat hos människor med hjärtsjukdomar.

”Jag är mycket entusiastisk över möjligheterna att förbättra resultaten vid hjärtsjukdom hos patienter genom att återställa normal sköldkörtelfunktion i hjärtat”, säger Gerdes, professor och ordförande för biomedicin vid New York Institute of Technology College of Osteopathic Medicine. ”Eftersom sköldkörtelhormon är billiga, leder detta även till betydande besparingar inom hälso-och sjukvård.”

I studien, som finansieras av Health’s National Heart, Lung, och Blood Institute och American Heart Association, behandlade forskarna råttor med sköldkörtelhormon efter hjärtinfarkt och undersökte förändringar på cellnivå. Efter åtta veckors behandling såg forskarna signifikanta förbättringar i hjärtats funktion och en minskning i förlusten av hjärtmyocyter, de celler som ansvarar för hjärtats pumpförmåga.

”Att minska förlusten av hjärtmuskelceller är en stort terapeutiskt mål efter en hjärtattack, eftersom detta leder till förbättrad patientens möjlighet till överlevnad och minskad funktionsnedsättning,” säger Gerdes.

Gerdes, som har bedrivit forskning på hjärtsvikt i 35 år, har fokuserat på de två stora formerna av sköldkörtelhormoner som kallas T3 och T4. Tidigare djurstudier har visat att hjärtinfarkt leder till minskade nivåer av T3 i hjärtat, en förändring som djurstudier har visat att så småningom i sig självt leder till hjärtsvikt. Dock kan hormonnivåerna i blodet  inte alltid återspegla denna brist i hjärtvävnaden. Även om nivån av T3 i vävnaden ännu inte har uppmätts i människors hjärtan, tyder tillgängliga uppgifter på en sannolik minskning av sköldkörtelhormoner i hjärtvävnaden efter en inträffad hjärtinfarkt.

Denna studie visar tydliga dramatiska fördelar i en råttmodell av hjärtinfarkt. Utmaningen nu är att avgöra om människor gynnas på samma sätt”, säger Gerdes.

Gerdes säger att många läkare är emot att behandla hjärtpatienter med sköldkörtelhormon, till stor del på grund av risken för ökad arytmier från överdosering.
”Vi måste göra mer forskning för att avgöra vilken form, T3 eller T4, som fungerar bäst hos människor och hur man administrerar och övervakar hormonbehandling på ett sätt som återställer hjärtats T3-nivå utan att öka hormonmängden i serum till över normala nivåer”, sade han. ”Vi är uppmuntrade eftersom alla djurmodeller för hjärtsjukdom som studerats på denna punkt har gett positiva resultat, så länge som icke-toxiska doser används. På senare tid har vi också utvecklat en behandlingsform hos råttor som återställer nivån av T3 i hjärtvävnaden samtidigt som hormonnivåerna i blod är inom det normala intervallet. Detta är ett tillvägagångsätt som också bör fungera på människor. Nu tror jag att vi är bättre förberedda för kliniska prövningar. ”

Kommentar

Intressant studie. Man känner tydligt till att nivåerna av sköldkörtelhormoner i blodet inte nödvändigtvis motsvarar de i hjärtats vävnad. Även om man inte säger det rakt ut. Från detta kan det inte vara långt att känna till samma förhållande även gäller mellan nivåerna i blod, och nivån i kroppens övriga vävnader. Det går inte att skylla på att inga prov ännu utförts på människors nivåer av T3 i hjärtvävnaden… gör det då!

Att säga att hormonnivåerna ”inte alltid kan återspegla denna brist i vävnaden” ser jag bara som ett tydligt exempel på att man redan känner till att det är ett faktum att man aldrig vet nivåerna av T3 i vävnaden – det enda man har att gå på är nivåerna i blod – som inte säger ett skvatt om vad man finner i vävnaden. Detta måste vara oerhört frustrerande för läkare och forskare – att inte ha tillgång till rätt instrument. Men det är väl som med så mycket annat – är det ingen som fixar det åt dig – så får du fixa det själv. Sätt igång och forska!  Det borde finnas stora möjligheter till både Nobelpris och akademisk uppskattning!

Studien

Yue-Feng Chen, Nathan Y Weltman, Xiang Li, Steven Youmans, David Krause, Anthony Martin Gerdes.Improvement of left ventricular remodeling after myocardial infarction with eight weeks L-thyroxine treatment in rats. Journal of Translational Medicine, 2013; 11 (1): 40 DOI: 10.1186/1479-5876-11-40

Källa

ScienceDaily

Tags:
3 kommentarer
  1. Nadja 10 år sedan

    Och läkare säger att sköldkörteln inte har nåt med hjärtat att göra…. Ursäkta! Skrattretande!

  2. RPersson 10 år sedan

    Bra artikel. Synd om läkarna som saknar kunskap för att hjälpa patienterna. Kommer ihåg då jag var som sämst, då alla funktioner i kroppen avtog och jag fick vita partier på kroppen och de var kalla, på andra ställen svåra smärtor eller inflammationer, hjärtat slog mycket sakta, munnen var igensvälld så tungan inte fick plats riktigt, hade en iskall punkt inne i huvudet på vänster sida och all tankeprocess avtog, jag liksom observerade bara. Halsen torkade igen , ingen saliv, och andningen var svag. Jag sluddrade och kastade om orden, Jag gick stolpaktigt på ren vilja, i trappor försökte jag klura ut HUR jag skulle ta mig upp och ned, kunde inte sträcka mig efter saker, gick vilse i hemtrakten, hittade inte hem. För att ta några exempel. Tacksam efter ca 13 års helvete till den läkare som förstod till sist. RPersson

  3. RPersson 10 år sedan

    Det var inte om hjärtinfarkt, men hur allt i kroppen är beroende av sköldkörteln. Hela ämnesomsättningen i alla celler. RPerson

Ge en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Informationen på denna sajt ska ses som ett komplement, men aldrig ersätta medicinsk expertis

© 2024 Hypotyreos.info

Logga in med dina uppgifter

Glömt dina uppgifter?