Warmingham-hypotesen

Jag har översatt Warmingham-hypotesen till svenska eftersom jag tycker den är intressant och viktig. Den återpubliceras på svenska med tillstånd av författaren Peter Warmingham samt Dr John LoweThyroidScience.com där det engelska originalartikeln publicerades år 2010.

Warmingham-hypotesen handlar om effekten av exogent (utifrån kommande) intag av sköldkörtelhormon när man ska tolka nivån av TSH. Slutsats: DET GÅR INTE!  Man står där med en slutsats i två nivåer, eftersom TSH inte säger ett dyft om nivån av sköldkörtelhormoner i cellerna.

Det är visserligen en hypotes, men den känns helt rimlig och går helt i linje med vad vissa patienter upplever – att ett undertryckt TSH får dem att må bättre, till skillnad från när TSH ligger inom den så kallade referensen, ”normalområdet”.

Jag är här medveten om att en del patienter upplever sig må sämre på bara en lite högre dos, men förmodligen är problemet inte svart eller vitt, utan att det kan finnas en rad andra omständigheter som påverkar. Metabolism (ämnesomsätting) handlar inte bara om sköldkörtelhormoner…

I sammanhanget är det viktigt att man har läst och förstått innehållet i Warmingham-hypotesen. En höjning av dosen som precis orsakar undertryckt TSH kan faktiskt innebära att nivån av T4 och T3 i blodet MINSKAR, och därmed orsakar en ÖKNING i svårighetsgraden av patientens symtom.  Detta på grund av att kroppen inte längre har tillgång till den endogena (egna) produktionen av sköldkörtelhormoner.

Viktigt att komma ihåg är också – om man INTE medicineras med sköldkörtelhormoner – kan man INTE bestämma tillgången av sköldkörtelhormoner i cellerna genom att enbart titta på TSH!  Säg den läkare som någon gång har tänkt den tanken?

TSH är bara en länk i en kedja – en kedja som består av nivåerna av tillgängliga sköldkörtelhormoner i blodet, hypotalamus, TRH, hypofysen och till sist TSH igen. Ingen av länkarna i denna kedja avgör hur mycket sköldkörtelhormoner som kan tas upp, eller verkligen tas upp av cellerna i kroppen.

Det verkar finnas icke-linjära samband mellan T4 och TSH som Professor Rudolf Hoermann et al. (referens 2) har visat i en klinisk studie. Citat ”reaktionen på TSH beror på avvikelsen i cirkulerande fritt T4 från ett optimalt börvärde och kan visa sig mindre kraftfullt vartefter storleken på avvikelsen minskar”. En viss överläkare som är specialist i endokrinologi skrev till en patient att TSH är ”superkänsligt”. Han får härmed smisk på fingrarna med ovanstående citat…

Första delen i översättningen kommer inom kort… stay tuned!

Tags:
2 kommentarer
  1. Christina Hagbohm 8 år sedan

    Analys av ryggmärgsvätskan borde ge svar på hur mycket T3 hormon som finns i cellerna eller ?

    • Author
      Bertil 8 år sedan

      I ryggmärgsvätskan, ja. Inte i kroppens övriga celler.

Ge en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Informationen på denna sajt ska ses som ett komplement, men aldrig ersätta medicinsk expertis

© 2025 Hypotyreos.info

Logga in med dina uppgifter

Glömt dina uppgifter?