Methycobal gav inte lika bra effekt

Det var tydligt att Methycobal inte gav lika bra effekt, som jag hade fått tidigare. Fick information om att kvalitén på Methycobal kunde variera, det hade också varit orsaken varför de inte fick fram det i tid. Jag t o m skojade lite och frågade om tillverkningen av mediciner var som bakning, att det kunde misslyckas ibland. Oron över att Methycobal inte skulle hjälpa mig längre, smög sig på mig mer och mer. Skulle jag hamna i sängbotten igen? Jag ville inte ens ringa till min läkare, för nu kunde han väl inte längre hjälpa mig. Det fanns väl inget mer att göra.

Efter 3 veckor så avtog depressionen plötsligt. Jag förstod senare att depressionen var ytterligare ett symtom som kommit tillbaka p g a avbrottet i behandlingen. Det krävdes bara längre tids behandling innan allt började vända igen. Muskel- och ledbesvären ville dock inte ge med sig. Hade också fått tillbaka den svåra ryggvärken.

Hankade mig över julen och drabbades i februari av svår influensa. Den influensan knäckte mig helt och hållet. Ringde till min läkare och förklarade att Methycobal inte hade givit samma goda effekt och att influensan hade knäckt mig helt. Han trodde helt enkelt att jag hade försämrats så mycket under avbrottet i behandlingen, så att kroppen inte orkade återhämta sig igen. Det var ju så att Methycobal bara innehöll 0,5 mg B12 (det var 1 mg i Behepan) Men vad fanns det då att göra?

Jag fick då besked om att det fanns ett nytt B12 preparat, Mekobalamin. Det tillverkades av Apoteksbolaget i Umeå. Det krävdes inte någon licens. Den var ungefär likvärdig som Methycobal men med betydligt högre dos. Det var ampuller med 2 ml, som innehöll 5 mg B12 per/ml. Doktorn skulle skicka recept till mig.

Blev både överraskad och glad, men kände även oro. Skulle Mekobalamin vara lika bra? Eller var det så att den förbättring, som hade varat nästan i 3 år, hade varit tillfällig? Jag kände både hopp och oro. Jag visste vad som väntade mig om Mekobalamin inte skulle hjälpa. Livet skulle bli väldigt svårt.

När jag började med Mekobalamin blev det åter en tydlig förbättring. Efter 3 injektioner hade jag återhämtat mig rejält. Krafterna och livslusten strömmade till. Muskel- och ledbesvären tog lite längre tid. Men jag började hoppas igen.

Men med tiden visade det sig att jag inte blev riktigt bra, långt ifrån så bra som jag varit före avbrottet med Methycobal. Men jag var i alla fall bättre på många sätt, så hoppet fanns kvar. Min läkare trodde att det skulle ta längre tid innan allt läktes och började fungera  igen. Så det var bara att vänta. Ryggvärken var värst, så jag kunde inte ta några längre promenader. Om jag gick till affären, som var i närheten, så fick jag väldigt svåra smärtor. Jag fick låtsas att någon annan gick med mina ben, för att kunna ta mig hem.

Jag kunde bara hoppas att jag skulle bli bättre med tiden….

3 kommentarer
 1. Lo 12 år sedan

  Hej! Hittade hit då jag sökte efter information om B12 brist. Jag har själv anemi, B12-brist och har just påbörjat min behandling. Lever med värk och extrem trötthet, lever som i ett töcken och får vissa stunder panik då jag förlorar hopp om att min tankeförmåga ska återvända. Låter knäppt kanske, men det känns bra att hitta någon som vet vad detta innebär, någon att känna igen sig i. Önskar dig en frisk framtid och en fin vår!!
  Lo

 2. Author
  kaarina 12 år sedan

  Hej Lo!

  Man får verkligen massor av olika och mycket svåra symtom av B12 brist. Jag var väldigt svårt sjuk, trots att jag inte hade B12 brist enligt proverna. Det låter inte alls knäppt det du beskriver, jag har själv fått erfara hur dålig man blir.

  Se bara till att du får tillräcklig dos B12. Det finns inte tillräckligt med kunskap om B12 bristen eller behandlingen i vården, om man inte råkar träffa en kunnig läkare.

  Håller både tummar och tår att du blir snabbt bättre och att du också får en fin vår.

  Kram Kaarina

 3. Johanna 7 år sedan

  Hej,

  Skickar en länk fullspäckad med information. Mycket intressant om olika kobalaminrelaterade defekter med avvikelser i metabolismens förmåga till remetylering. Även om MTHFR-, folatbrist, som väl är mycket mer känt – i jämförelse. Anses vara sällsynt förekommande avvikelser/genmutationer, å andra sidan tycks kunskapen vara i sin linda.

  I vissa fall kan symtomatologin starta i vuxen ålder (late onset) och i vissa fall är provsvaren, B12 och folat, normala (se Fig 2).

  Guidelines for diagnosis and management of the cobalamin-related remethylation disorders cblC, cblD, cblE, cblF, cblG, cblJ and MTHFR deficiency
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5203859/

  Med vänlig hälsning,
  Johanna

Ge en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Informationen på denna sajt ska ses som ett komplement, men aldrig ersätta medicinsk expertis

© 2024 Hypotyreos.info

Logga in med dina uppgifter

Glömt dina uppgifter?