Möte med förtroendeläkaren

Så var det dags för möte med Försäkringskassans förtroendeläkare. Jag tog med min man som moraliskt stöd. Detta var vid tidpunkten, då jag fick ”bakslag” p g a för hög Levaxin dos och jag hade blivit försämrad. Men jag var ändå överlycklig för den förbättring jag redan hade fått. Jag förstod att det tar tid att förbättras helt från en flerårig svår sjukdom, speciellt om man inte hunnit komma i balans med medicineringen. Jag ville så gärna berätta allt för denna läkare, visa min glädje, för jag hade verkligen hopp om att bli helt frisk.  

Förtroendeläkaren var både överlägsen och ironisk. Han arbetade på samma Vårdcentral där jag hade min läkare, hon som var så arg på mig. De hade sina rum intill varandra. Vi märkte på en gång att han hade den ”arga” doktorns utlåtande framför sig, där hon hade skrivit och ifrågasatt min psykiska hälsa. 

Vi frågade hur mycket han värdesatte hennes  utlåtande (för hon hade gjort sin bedömning utan att ens tala med mig eller ta del av min journal). Han svarade att han värdesatte hennes utlåtande  mer än utlåtandet som läkaren på Sahlgrenska Universitetssjukhuset hade utfärdad, eftersom hans behandling saknade vetenskaplig grund. Jag försökte förklara hur sjuk jag hade varit och att jag var så mycket bättre nu. Men han avbröt mig, för han hade inte tid att lyssna. Man kan undra vad det var för syfte med detta möte?

Förtroendeläkarens bedömning
Men han hade i alla fall tid att göra bedömning. Den löd: ”Du har egentligen ingen sjukdom. Men det är klart att du har en massa krämpor. Du kommer ALDRIG att bli frisk. Jag tänker sjukskriva dig 50 % och du får börja arbeta 50 %”.

Jag blev mycket förvånad! Jag hade ingen sjukdom, men kunde aldrig bli frisk?? Hur tolkar man detta? Jag själv trodde verkligen att jag kunde bli frisk, bara jag fick lite mer tid att kunna återhämta mig och komma i balans med medicineringen. Jag hade varit svårt sjuk i 5 år, varav helt liggande under 1 år. Men det ville inte läkaren varken tro eller lyssna på.

Jag försökte förklara, att jag för min läkare på Vårdcentralen hade försökt berätta att Levaxin orsakat försämringen. Men han förklarade att hon inte tror på detta. De hade alltså samtalat om mitt ärende. Han förklarade också att den ”arga” inte trodde på att Methycobal hade varit till någon hjälp.

Vi blev åter väldigt förvånade, både min man och jag. För det hade hon aldrig sagt till mig. Hon hade bara sagt att det enda hon hade läst var utlåtandet från Sahlgrenska och att hon skulle följa hans rekommendationer. Vi förstod att dessa läkare hade tillsammans bestämt att bara köra över mig, utan att bry sig om min sjukdom eller läkares utlåtanden. De tog ingen hänsyn till mitt hälsotillstånd.

Sedan sade han: ”Du har blivit bättre p g a ”tro” på B12 injektionerna”. Både min man och jag blev helt stumma av hans hånfulla utspel. Min man fick dock tillbaka talförmågan före mig och han sade: ”Då var hon verkligen duktig på att ”tro” när hon kunde tro på rätt dag när det gjordes en dubbelblindtest med Behepan injektioner på Norrlands Universitetssjukhus. Den studien gav tydligt bevis för att hon reagerade positivt på B12 behandlingen. Det var också skälet till att hon remitterades till Sahlgrenska”.

Det blev fart på läkaren. Han började febrilt söka i pappershögen. ”Har hon varit på Umeå Universitetssjukhus? Har hon fått remiss till Sahlgrenska?” Det framgick tydligt, att han hade gjort sin bedömning, utan att ta del av mina handlingar. Han hade tagit ett beslut som kunde vara helt avgörande för min hälsa och framtid. 

Det fanns totalt 5 st. utlåtanden där det framgick tydligt i alla: ”Utlåtande från Norrlands Universitetssjukhus skall avvaktas”. Men förtroendeläkaren hade inte sett detta, vilket bevisade att han inte hade läst ett enda av mina utlåtanden. Han hade bara tänkt köra över mig utan att ta del av fakta i mitt ärende.

Försäkringskassan handläggare var också med och hon kände till allt detta, men hon hade inte skaffat några som helst handlingar från Norrlands Universitets sjukhus. 

Det var det mest kränkande mötet vi någonsin varit med på. Min man trodde aldrig att man kunde behandlas på sådant kränkande sätt av en myndighet. Förtroendeläkaren hade inte något som helst intresse för hur svårt sjuk jag hade varit, ej heller att jag hade förbättrats så enormt.

Jag hade verkligen tur som höll på att förbättras. Jag kan tänka mig att många svårt sjuka hade  svårt att hävda sig, om en bedömning får gå till på detta totalt ansvarslösa sätt. 

Han fick dock ta tillbaka sitt beslut eftersom bedömningen inte hade gjorts på saklig grund. Det är bara så ofattbart att man skall behöva utsätta sig för sådant bemötande på Försäkringskassan.  Jag tycker det räcker till att man tvingas kämpa med sjukdomen.

7 kommentarer
 1. Joakim Nygren 13 år sedan

  Jag har liknande erfarenheter av försäkringskassan och deras egna läkare. Jag vet att dom drabbas av administrativa sjukan då man skiter i alla bara för att dom har sett att det finns en del av dom sjukskrivna som inte borde vara sjukskrivna. Men jag tycker det kan vara helt sjukt ibland.

  Lustigt nog verkar varken läkarna eller FK vara intresserad av att man ska bli frisk, dom vill mest bara få bort en från deras statestik.

  Finn mod i din förbättring och använd din energi på kassan 🙂

 2. kaarina 13 år sedan

  Hej Joakim!

  Visst är det som du skriver. Lyckligtvis hände detta för länge sedan, så
  det är nästan bortglömt. Ville bara skriva in det i min sjukdomsberättelse.

  Man blir så chockad när sådant händer. Jag hade ingen aning om att FK
  skulle agera på detta omänskliga sätt. Men jag är inte ensam. Och det är betydligt svårare idag. Om dagens regler hade gällt för mig, så hade jag
  aldrig haft möjlighet att tillfriskna och komma tillbaka i arbetslivet.

 3. Annika 13 år sedan

  Kämpa på Malin!

  Ni som har problem med FK. Det finns hjälp att få på http://www.resurs.ning.com. Juridiskt, läsa andras fall och ta upp sina egna. Där är många politiker och fkanställda som läser det dock.

  Min slutsats av dagens situation för oss som är sjuka och inte får sjukpengar av ena eller andra anledningen är att vårt hopp står till SD som är vågmästare. RING därför gärna (oavsett vad du tycker om SD) till Erik Almqvist (SD) på tel 08-7866479 och berätta din sjukdomshistoria. Fråga om han är upptagen, om inte ta exvis upp dina bekymmer med FK (om det är så), varför du inte är berättigad till sjukpenning, att du blir misstrodd trots att flertal läkare och specialister säger att du är sjuk, att de bara vill skicka dig till psyk trots att du inte har psykproblem och förslag på vad du vill att de ska göra istället. Skriv stolpar. Jag kände att han var tacksam för att få info och vi måste hjälpas åt att förbättra situationen för oss.

  • kaarina 13 år sedan

   Hej Annika!

   Var det här svaret tíll mig?

   Kram Kaarina

 4. linda jonasson 11 år sedan

  Hejsan Kaarina, Kul att hitta tillbaks till Hypo 2 sidan och att bk.annat läser ditt blogg.
  Var också behandlad så illa av Försäkringskassans förtroende läkare som redan vill sjukpensionära mig vid 40 årsålder!!!
  Jag var en besvärlig patient som ifrågasatt så mycket efter alla mina år inom sjukvården.
  Som du vet blev jag inte förtidspensioärad då-FKs läkare fick inte ens träffa patienten men jag var klurigare än de trodde med en fd engelsk läkare som hade varit min kollega då jag arbetade på sjukhuset som skulle ge mig en referens om jag skulle fortsätta min yrkesbana i Storbrittanien.
  Han arbetade på samma VC som Fk’s läkare och jag tog mig förbi DSK och fick prata med den berörde FK läkare och hänvisade till hans kollega”engelskmannen) då han ”vägrade att prata med mig” bara sjukpensionära mig!!
  Livet är bra konstigt ibland, eller hur?
  ha det gott, Linda

 5. Author
  kaarina 11 år sedan

  Hej Linda!

  Välkommen tillbaka!

  Känner igen läkarens agerande. Vissa är så mäktiga att de inte behöver ta hänsyn till patienten över huvudtaget.

  När jag fick träffa förtroendeläkaren hade det tagits beslut att patienten hade rätt att träffa honom. Men det var inte mycket till nytta. Han hade inte ens inhämtat uppgifter som krävdes för att han skulle kunna göra rättvis bedömning i mitt ärende. Jag hade gärna avstått att träffa honom eftersom hans bemötande var enbart kränkande.

  Man måste vara frisk för att orka kämpa mot oförstående läkare, för det blir alldeles för svårt att klara av om man är svårt sjuk. Som tur var så lyckades jag bevisa att han gjorde fel mot mig, så jag fick den tid jag behövde för att kunna tillfriskna och kunde sedan återgå i arbete.

  Sköt om dig Linda! Vi kämpar vidare!

  Kram Kaarina

 6. Miriam 11 år sedan

  Hej!
  Men, fy så fruktansvärt att bli behandlad på detta sätt! Min kontakt med FK har hittintills varit bra, men så har jag aldrig behövt vara sjukskriven längre än sex månader i sträck!
  Tack för din blogg! Jag fick tips om den av en tjej på gruppen Sköldkörteln på FB. Du ska ha skrivit om kopplingen Levaxin o B12 någonstans. Så nu är jag på väg och leta! Hoppas du mår bättre idag än då du skrev detta!
  Kram

Ge en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Informationen på denna sajt ska ses som ett komplement, men aldrig ersätta medicinsk expertis

© 2024 Hypotyreos.info

Logga in med dina uppgifter

Glömt dina uppgifter?