Hjärtkirurg talar ut om vad som egentligen orsakar hjärtsjukdom

Det här kanske inte har någon direkt koppling till sköldkörtelsjukdom eller hypometabolism – men det handlar om ett inflammationstillstånd i kroppen som är lika viktigt att behandla. Behandla på rätt sätt – med riktig mat som inte driver på inflammationen i kärlväggarna.

Följande är skrivet av den amerikanska läkaren Dr Dwight Lundell. Han har varit hjärtkirurg i 25 år och genomfört över 5000 öppna hjärtoperationer. Texten är översatt av Ewa Berthagen med visst bistånd av Google Translate.

Dr_Dwight_Lundell_M.D”Vi läkare med all vår utbildning, kunskap och myndighet, får ofta ett ganska stort ego, som tenderar att göra det svårt att erkänna att vi har fel. Så här är det. Jag medger gärna att ha fel. Som hjärtkirurg med 25 års erfarenhet, efter att ha utfört över 5.000 öppen hjärt-operationer, är idag den dag när jag kan gå från fel till rätt, med hjälp av medicinska och vetenskapliga fakta.

Jag tränade i många år med andra framstående läkare märkta ”opinionsbildare”. Bombarderade med vetenskaplig litteratur, ständigt på utbildningsseminarier, insisterade vi opinionsbildare på att hjärtsjukdomar berodde på det enkla faktum – förhöjt kolesterol.

Den enda accepterade behandlingen var förskrivning av läkemedel för att sänka kolesterolet och en kost som kraftigt begränsade fettintaget. Det senare insisterade vi naturligtvis på skulle sänka kolesterol och hjärtsjukdomar. Avvikelser från dessa rekommendationer ansågs som kätteri och kunde mycket möjligt resultera i anmälan för felbehandling.

Det fungerar inte!

Dessa rekommendationer är inte längre vetenskapligt eller moraliskt försvarbara. Upptäckten för några år sedan att inflammation i artären väggen är den verkliga orsaken till hjärtsjukdomar leder långsamt till ett paradigmskifte i hur hjärtsjukdom och andra kroniska sjukdomar kommer att behandlas.

De sedan länge etablerade kostrekommendationerna har skapat epidemier av fetma och diabetes, vars konsekvenser vida övertiger varje historisk pest, när det gäller dödlighet, mänskligt lidande och svåra ekonomiska konsekvenser.

Trots att 25% av befolkningen tar dyra statiner (kolesterolmediciner) och trots det faktum att vi har minskat fetthalten i vår kost, kommer fler amerikaner att dö i år av hjärtsjukdomar, än någonsin tidigare.

Statistik från American Heart Association visar att 75 miljoner amerikaner för närvarande lider av hjärtsjukdom, 20 miljoner har diabetes och 57 miljoner har pre-diabetes. Dessa sjukdomar påverkar yngre och yngre människor i större antal varje år.

Enkelt uttryckt, utan inflammation närvarande i kroppen, finns det inget sätt kolesterol kan ackumuleras i blodkärlets vägg och orsaka hjärtsjukdom och stroke. Utan inflammation, skulle kolesterol röra sig fritt i hela kroppen så som naturen avsett. Det är inflammation som orsakar att kolesterolet fastnar.

Inflammation är inte en komplicerad process – det är helt enkelt kroppens naturliga försvar mot en främmande inkräktare såsom bakterier, toxin eller virus. Cykeln av inflammation är perfekt utformad i hur den skyddar kroppen från dessa bakteriella och virala inkräktare. Men om vi ständigt utsätter kroppen för skadan från toxiner eller livsmedel den mänskliga kroppen aldrig var avsedd att äta, utvecklas ett tillstånd som kallas kronisk inflammation. Kronisk inflammation är lika skadlig som akut inflammation är fördelaktig.

Vilken omtänksam person skulle uppsåtligen ständigt utsätta sin kropp för livsmedel eller andra ämnen som är kända för att orsaka skada på kroppen? Tja, rökare kanske, men de gör åtminstone det valet frivilligt.

Resten av oss har helt enkelt följt den rekommenderade kosten, som har låg fetthalt och hög andel fleromättade fetter och kolhydrater, utan att veta var vi orsakar upprepade skador på våra blodkärl. Dessa upprepade skador skapar kronisk inflammation som leder till hjärtsjukdomar, stroke, diabetes och fetma.

Låt mig upprepa detta: skada och inflammation i våra blodkärl orsakas av fettsnål kost rekommenderad under många år av våra läkare.

Vilka är de största syndarna för att skapa kronisk inflammation? Helt enkelt överbelastning av enkla, raffinerade kolhydrater (socker, mjöl och alla produkter som tillverkas av dem) och överkonsumtion av omega-6 vegetabiliska oljor från sojabönor, majs och solrosor som finns i många bearbetade livsmedel.

Ta en stund att visualisera att gnida en styv borste upprepade gånger över mjuk hud tills den blir alldeles röd och nästan blöder, fortsätt med detta flera gånger om dagen, varje dag i fem år. Om du kunde tolerera denna smärtsamma borstning, skulle du ha en blödande, svullet och infekterat område som blev värre för varje borstning. Detta är ett bra sätt att visualisera den inflammatoriska process som kan pågå i kroppen just nu.

Oavsett var den inflammatoriska processen sker, externt eller internt, är det samma sak. Jag har kikat in i tusentals och åter tusentals artärer. En sjuk artär ser ut som om någon tog en borste och skrubbade upprepade gånger mot dess vägg. Flera gånger om dagen, varje dag. De livsmedel vi äter skapar små skador, de skapar fler skador, och kroppen reagerar kontinuerligt och på det sätt den är ämnad att göra, med inflammation.

Medan vi njuter av den kittlande smaken av en kanelbulle (Sweet roll kan även vara rulltårta o andra bakverk), så reagerar våra kroppar med alarm om att en främmande inkräktare förklarat krig. Livsmedel fullastade med socker och andra kolhydrater, eller bearbetade med omega-6 oljor, för lång hållbarhet, har varit stöttepelaren i den amerikanska kosten under sex decennier. Dessa livsmedel har långsamt förgiftat alla.

Hur kan att äta en kanelbulle skapa en kaskad av inflammationer som gör dig sjuk?

Föreställ dig att du spiller sirap på tangentbordet och du får en visuell bild av vad som händer inne i cellen. När vi konsumerar enkla kolhydrater som socker, stiger blodsockret snabbt. Som svar, utsöndrar bukspottkörteln insulin vars främsta syfte är att driva in socker i varje cell, där den lagras som energi. Om cellen är full och inte behöver glukos, så avvisas den för att undvika extra socker som gör så att systemet inte fungerar.

När dina fullmatade celler avvisar denna extra glukos, stiger blodsockret, det produceras mer insulin och glukos omvandlas till lagrat fett.

Vad har allt detta att göra med inflammation? Blodsocker styrs i ett mycket snävt område. Extra sockermolekyler fäster vid en mängd olika proteiner, som i sin tur skadar väggen i blodkärlet. Denna upprepade skada på blodkärlsväggen sätter igång inflammationsprocessen. När du peakar blodsockernivån flera gånger om dagen, varje dag, är det precis som att gnida med sandpapper på insidan av dina fina blodkärl.

Även om du inte kan se det, var försäkrad om att inflammationen finns där. Jag såg det i över 5.000 kirurgiska patienter under 25 år, som alla delade en gemensam nämnare – inflammation i sina artärer.

Låt oss gå tillbaka till den ljuva kanelbullen. Ett oskyldigt bakverk innehåller inte bara sockerarter, det bakas med en av många omega-6-oljor, såsom sojabönolja. Chips och pommes frites är dränkta i sojabönolja, bearbetade livsmedel tillverkas med omega-6 oljor för längre hållbarhet. Även omega-6: s är viktiga, de är en del av varje cellmembran kontrollera vad som händer i och ut ur cellen – men de måste vara i rätt balans med omega-3.

Om man konsumerar överdrivet mycket omega-6, producerar cellmembranet kemikalier som kallas cytokiner som direkt orsakar inflammation.

Dagens vanliga amerikanska kost har producerat en extrem obalans av dessa två fetter. Förhållandet varierar från 15:1 till så högt som 30:1 till förmån för omega-6. Det är en enorm mängd cytokiner som orsakar inflammation. Ett 3:1-förhållande skulle vara optimalt och hälsosamt.

För att göra saken värre, skapar övervikt du bär från att äta dessa livsmedel, överbelastade fettceller som spyr ut stora mängder pro-inflammatoriska kemikalier som ökar den skada som vållas av högt blodsocker. Den process som inleddes med en kanelbulle, förvandlas till en ond cirkel över tiden som skapar hjärtsjukdom, högt blodtryck, diabetes och slutligen, Alzheimers sjukdom, vartefter den inflammatoriska processen fortsätter med oförminskad styrka.

Det går inte komma ifrån att ju mer vi konsumerar bearbetade livsmedel, desto mer vrider vi inflammationsswitchen lite i taget varje dag. Den mänskliga kroppen kan inte bearbeta, har heller aldrig utformats för att konsumera, mat full med socker och indränkt med omega-6 oljor.

Det finns bara en lösning för att dämpa inflammationen, och det är att gå tillbaka till livsmedel som är närmare sitt naturliga tillstånd. För att bygga muskler, ät mer protein. Välj kolhydrater som är mycket komplexa, såsom färgglada frukter och grönsaker. Skär ner på eller eliminera inflammationsskapande omega-6 fetter som majsolja och sojaolja, och de bearbetade livsmedel som görs från dem.

En matsked majsolja innehåller 7.280 mg av omega-6, soja innehåller 6.940 mg. Använd i stället olivolja eller smör från gräsätande nötdjur.

Animaliska fetter innehåller mindre än 20% omega-6 och är mycket mindre benägna att orsaka inflammation än de förment hälsosamma oljor märkta fleromättade. Glöm ”vetenskapen” som har trummats in i ditt huvud under årtionden. Den vetenskap som hävdar att mättat fett orsakar hjärtsjukdom existerar inte. Den vetenskap som hävdar att mättat fett höjer kolesterolhalten i blodet är också mycket tunn. Eftersom vi nu vet att kolesterol inte är orsaken till hjärtsjukdom, är oron för mättat fett ännu mer absurt i dag.

Kolesterolteorin ledde till de ”inget-fett” eller  ”låg fetthalt” rekommendationer, som i sin tur orsakat att den mat vi rekommenderats att äta, nu skapar en epidemi av inflammation. ”Mainstream medicin” gjorde ett fruktansvärt misstag när de rekommenderade människor att undvika mättat fett till förmån för mat med höga omega-6 fetter. Vi har nu en epidemi av arteriell inflammation som leder till hjärtsjukdomar och andra tysta mördare.

Vad du kan göra är att välja de livsmedel din mormor serverade, och inte de din mamma köpt från livsmedelsbutiker i långa gångar fyllda med tillverkade livsmedel. Genom att eliminera inflammatoriska livsmedel och lägga viktiga näringsämnen från färska obearbetade livsmedel, kommer du att vända år av skador i dina artärer och i hela kroppen, skador du fått av att konsumera den typiska amerikanska kosten.”

Läs mer

 

Read more in english

Tags:
0 kommentarer

Ge en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Informationen på denna sajt ska ses som ett komplement, men aldrig ersätta medicinsk expertis

© 2024 Hypotyreos.info

Logga in med dina uppgifter

Glömt dina uppgifter?