God morgon!
Härligt med lite sommarvärme äntligen, var så trött på dessa 12 grader….
Så skönt det är nu att slippa testa fler körtelextrakt som jag mår dåligt på – nu har jag mått rätt bra senaste veckan, blivit mindre stressad.
Jag tänkte dela med mig av lite tips om friskare binjurar, som kommer från www.drlam.com (Klicka på ”Adrenal health”, ”Adrenal fatigue” och ”Adrenal fatigue protocol”).
1. Minska onödig stress, ffa känslomässig – typ hålla sams med nära o kära 😉
2. Sova. Ffa bör man gå och lägga sig senast 22. (det råder även Dr Peatfield till)
Detta är viktigt pga att mellan 23 och 01 kickar binjurarna igång en ”andra andning” för att hålla oss vakna, så är man då vaken får de jobba – sover man får de vila.
3. Undvika koffeinhaltiga drycker
4. En del får svårt att sova om man har på datorn eller TV:n sent på kvällen, om man har det, rekommenderas att man stänger av dessa senast 20.00.
5. Träning i rätt dos i rätt fas. Kan vara svårt att anpassa, men är jätteviktigt. I början kanske binjurarna inte klarar mer än en 5 min promenad/dag – viktigast är att känna att man är fräschare efter motionen än innan. Blir man tröttare efteråt har man tagit i för mycket.
6. Kosttillskott;
a. C-vitamin (500-3000 mg)
b. Glutation – kroppens viktigaste antioxidant. (N Acetylcystein hjälper kroppen att bilda glutation)
c. Vitamin B5 (900-1500 mg)
d. Vitamin E (400-800 I.U)
e. Andra kosttillskott som; Betakaroten, Selen, Magnesium, lysine, proline, glutamine, DHEA, Pregnenolone, cofactors; t ex CoQ10,
f. Binjurekörtelextrakt; Adrekomp, Adrenal, Adrenal Cortex osv. Samt rötter av olika slag; lakritsrot, ginsengrot, ashwagandha rot mm. Här beskriver han dock att om man har medel- till avancerad binjuretrötthet bör man ta dessa med extrem försiktighet, eftersom de kan ge stimulativa bieffekter. Att stimulera binjurarna när de bör vila kan vara ett stort misstag, ffa i längden. Då är det bättre att ta hänsyn till ovan faktorer, samt ge milda näringsämnen som hjälper binjurarna att bli starkare på egen hand.
7. Steroider. Som t ex kortison. I låg fysiologisk dos. (som inte tar överhanden, utan bara låter binjurarna vila). Problemet med denna åtgärd är dock att det är många som har svårt att sluta, och istället i längden får öka och öka för att känna samma effekt. Märk väl att detta är ”sista utvägen” i hans strategi. Samt att han tror att om man går rätt tillväga med hjälp av en duktig näringsterapeut exempelvis, så är detta inte ens nödvändigt.
Något som han också beskriver är att det är viktigt att förstå att en ”shot-gun”-åtgärd med full spruta på näringsämnen på en gång ofta ger baksmälla och försämringar. Samt att en persons näring kan vara en annan persons gift. Alltså att vi alla är väldigt olika, och behöver individuella tillvägagångssätt, tips och råd. Svårt att klara på egen hand med andra ord.
8. Ätmönster. Jätteviktigt att hålla blodsockernivån stabil. Vikigt att äta frukost! Så att kroppen inte behöver jaga efter att komma ikapp resten av dagen. Att inte ha för långt emellan måltiderna, utan att vara noga med att alltid äta mellanmål med 2-3 timmars mellanrum. Ju senare på kvällen desto viktigare att äta mat med lågt GI, för att inte höja blodsockret så att insulinpåslaget blir för högt – detta stressar trötta binjurar.
9. Kost. Ät bra mat. Jätteviktigt att äta mat med mycket näring och gärna ekologiskt utan massa tillsatser. Kroppen, och därmed binjurarna, blir stressad av skräpmat samt halvfabrikat.
Själv följer jag många av råden, fast att hålla nere stressfaktorerna när det är full rulle med jobb, dagislämningar och andra vardagsbestyr är inte alltid så lätt. Försöker fortfarande göra saker och ting långsamt (supersvårt!!) och att göra en sak i taget (också supersvårt!). Inte heller stänger jag av TV:n och datorn kl 20.00 – då sätter jag PÅ dem….Men en sak jag verkligen försökt att ändra på, är att jag har sagt adjö till min inneboende nattuggla. (sorgligt farväl…) Jag älskar att vara uppe sent!! Men jag har faktiskt märkt stor skillnad på stresskänslorna när jag gått och lagt mig senast 22 flera dagar i rad nu i veckan. Jag är ju trött vid den tiden, men brukar somna en stund i soffan – och då är det pigg piggelin som gäller ett par timmar till…. Men nu alltså – raka vägen i säng!
Ett tips om man har svårt att sova är att ta magnesium-tillskott precis före sängdags. Känns nästan som sömnmedel, perfekt!
Ha en trevlig söndag!
Kramar Malin
Hej! Hittade just din sida och blev väldigt nyfiken hos vem du fått hjälp. Kan man få NT utskrivet av ngn läkare i Sverige??
Jag fik diagnos hypot. efter min första graviditet, jag har 2 barn och har mått riktigt illa dygnet runt med båda så jag känner igen mig. Men ingen vet varför. Med min sista fick jag ligga inne med dropp 11 ggr sen tog de ut honom 6 v. för tidigt. Övrigt har jag också massa konstig symptom fast jag äter Levaxin och provsvaren är OK förutom Kortisol värdena.
Om du har möjlighet och lust skulle jag gärna vilja ha kontakt med dig.
MVH
Nanna
Hej Nanna!
Vad trevligt att du hittat hit! 🙂
Fy vilka hemska graviditeter du fått stå ut med, kan verkligen förstå dig. Eftersom du har lågt kortisolvärde kan ju det vara en förklaring till varför du inte mår bra med levaxinet. Gå gärna med i forumet här på hypo2-sidan, så får du massor av stöd och hjälp och får samtidigt läsa om hur andra gör/har gjort.
Själv tog jag tag i saken efter att jag läst olika artiklar, både i tidningar och på nätet, och förstått att det var det här jag led utav. Sedan läste jag in mig på ämnet via ffa 2 böcker; ”Hypothyroidism type2” av den amerikanske läkaren Dr Mark Starr, och ”Your thyroid and how to keep it healthy” av den brittiske läkaren Dr Barry Durrant-Peatfield. Båda har jobbat länge med att behandla patienter med låg metabolism. (= med ngn form av brist på sköldkörtelhormon).
Jag gjorde egna prover hos Scandlab, salivtest på kortisol/DHEA och urinprov på T4/T3. Scandlab har både läkare och näringsterapeuter de rekommenderar, så jag kontaktade en av varje som låg närmast där jag bor. (blev dock inte så nära….) Så jag har alltså gått hos en läkare som behandlar detta, samt en näringsterapeut. Det enda läkaren kunde hjälpa mig med dock, förutom själva diagnosen, var att skriva ut levaxin+liothyronin, vilket hon inte rekommenderade till mig. Hon tyckte att jag skulle ha NT samt gå till näringsterapeut. Dock visste hon att ansökningen till läkemedelsverket inte skulle gå igenom eftersom jag inte ätit levaxin ett år samt att de är mycket restriktiva överhuvudtaget nu att bevilja detta licenspreparat. Tyvärr. Så jag har fått köpa NT via nätet, och via en släkting i London eftersom det inte går att beställa till Sverige från den sidan. Där vet jag dock att det är originalprodukt Nature-throid från RLC-labs, fått bekräftat från tillverkaren.
Om du vill ha namnen på läkaren samt näringsterapeuten kan du maila till hypo2info@gmail.com så har de det.
Det finns alltså läkare í Sverige som skriver ut NT, det är bara det att det är ett licenspreparat och måste godkännas varje år av läkemedelsverket, vilket är ganska svårt. Dock har ju du ätit Levaxin (förmodligen mer än ett år?) och då är det ju lite större chans, ofta beroende på hur läkaren formulerar sig på ansökan.
Lycka till!
Mvh Malin
Hej!
Skulle gärna vilja veta i vilken form du tar lakritsroten, tabletter, te eller droppar? Skulle också vilja veta var man kan beställa NT via nätet? Har äntligen förstått vad som är fel på mig efter ca 20 år med diverse symtom som ingen hittar någon orsak till. Detta verkar vara lösningen!
Kram Camilla
Hej Camilla!
Då jag tog lakritsrot var det i droppform från Alpha Plus (som örtdroppar). Nu tar jag det dock inte längre, eftersom det höjde mitt aldosteron. Om du vill veta var jag beställer NT kan du maila hypo2info@gmail.com Vad härligt att du också äntligen har kommit fram till varför du inte mår bra! 🙂
Lycka till!!
Mvh Malin