Jorden är rund!

Hej!

Ibland kan jag verkligen relatera till de missförstådda vetenskapsmän som skulle övertala folk att jorden faktiskt var rund och inte platt. I många lägen känner jag mig före min tid, som när jag började förespråka GI för ca 15 år sedan. Fredrik Paulun var mest en frågespaltsfigur i tidningen Fitness. På den tiden levde ju alla så fettsnålt som möjligt och kolhydrater fanns liksom inte med i spelet ens. Folk tyckte jag var jättekonstig. Skulle de fortfarande tycka det om jag idag sa att jag tycker det här med GI verkar vara en bra idé…?

Jag hoppas innerligt att fallet med candida/obalans i tarmen kommer att likna det med GI, att gemene man inom en snar framtid kommer att se det som självklart att det är ett tillstånd som existerar och som belastar kroppens funktioner så pass att det så småningom leder till diverse sjukdomar (t ex binjureutmattning och hypometabolism, enligt mitt sätt att se det) Och att man kan gå till en landstingsanställd läkare och få kostråd och kosttillskott/naturmedicin på recept. För mig en drömvärld. För samhället en enorm vinst.

Det kan vara oerhört påfrestande att alltid behöva stå upp för det man så tydligt känner i sin egen kropp och dessutom ser hos sitt barn. När ingen omkring förstår eller tror på det man säger. Men som en god vän sa till mig häromdagen; ”när man står upp för sin egen sanning behöver man ingen bekräftelse från den man har framför sig”. Så sant, men så svårt att leva upp till – i alla fall jag vill så gärna få lite förståelse och bekräftelse från den jag pratar med, åtminstone ibland.

Nu ska jag istället berätta en solskenshistoria. Vi har under ca 2 års tid försökt få fram ett svar på varför vår dotter, nu 4 år, har så svullen mage och ofta är så lös i magen. Det ligger ju nära till hands att tro att hon, som jag, har svårt att tolerera gluten och/eller mjölk. Därför började vi i den änden, med en regelrätt allergiutredning. Ffa för att isåfall få ett läkarintyg för kosten i förskolan. Inget resultat, bara månader och åter månader av lidande då vi fått pressa i henne mer gluten än någonsin, vid varje måltid, för att det kanske skulle visa sig på ett litet prov. Men nej. Så nu var vi ju då hos näringsterapeuten som misstänker candidaöverväxt. Föga förvånande. Inga problem att fixa kosten för henne här hemma, men suck; hur gör vi på dagis? Stämde möte med kokerska och personal. Andades tusen gånger innan och tänkte, det får bära eller brista, jag måste stå upp för min sanning. Så vi gick dit med lång kost-lista i handen, något missmodiga. De lyssnade, och så kommer det från kokerskan ”men har ni inte varit hos en homeopat med henne, eller liknande?” Eh, VA? Vad sa hon? ”Jo, vi har varit hos en näringsterapeut, som har sett oblanser i tarmfloran och misstänker bl a svamp…” ”jaha, du menar candida?” Eh, VA?? Är det sant, eller drömmer jag? En till som vet att jorden faktiskt är rund!! Tjoho!! Här har jag gått och gruvat mig för hur vi skulle lägga upp det för att få dem att vilja förstå, och hjälpa oss, och så visar det sig att den viktigaste personen för dotterns kost utanför hemmet vet precis vad candida är – hennes egen dotter hade haft det när hon var barn! Ibland ska man ha tur. Så det känns helt fantastiskt, för nu håller kokerskan koll på vad hon får i sig på förskolan, samt att detta också ger lite tyngd till samtalen med andra runtomkring, såsom familjemedlemmar som hon också äter hos en hel del, och som ibland kan ha lite svårt att förstå.

Nu har vi precis kommit tillbaka från en härlig klättring på klipporna vid havet, hela familjen. Det var helt stilla och lite regn i luften, med mycket syre i luften. Inte ofta havet ligger bleke så här års, underbar lisa för själen.

Igår var jag på en rawfood-dag på pilatesstudion där jag tränar, lite mer om det i nästa inlägg!

Må så gott, alla!

Kram Malin

12 kommentarer
 1. Ingela Eriksson 12 år sedan

  Vill bara säga Härligt !!! Håller själv på o trevar mej fram i mitt eget tillfrisknande förstår känslan vid önskemål vid kostomläggningen till dottern, i denna djungel springer man inte på så många tillmötes förstående…
  Lycka till !!!

  • Author
   malin 12 år sedan

   Tack för din kommentar, Ingela! 🙂 Nej, det är sannerligen inte vanligt att man får en sådan härlig respons – snarare handlar det nästan alltid om att bli ifrågasatt gång på gång….!
   Lycka till i ditt tillfrisknande!! Och tack 🙂
   Mvh
   Malin

 2. Malin 12 år sedan

  Vilken härlig historia, jag förstår precis vad du menar – att ha hypo 2 är svårt på flera sätt – både för att man är trött, men också för att omgivningen inte förstår – eller tror på det man säger.

  • Author
   malin 12 år sedan

   Hej Malin! Tack för din förståelse 🙂 Visst är det precis så, ofta. Därför så skönt att för en gångs skull möta motsatsen!
   Kram Malin

 3. Linda 12 år sedan

  Hej Malin!
  Jag vill bara sända dig ett stort varmt tack för att du delar med dig av dina erfarenheter. I år har jag varit hypo2-sjuk i 10 år och provat avslappningsövningar, kostomläggningar, näringsterapi, adrenal cortex och ndt mm. med positiva men helt otillräckliga resultat. Nu har jag provat ”ditt koncept” med zeolit och Innate Adrenal Response, i kombination med näringstillskott och 1 gr ndt. Med Innate fick jag direkt effekt och har gått från sängliggande hemmakatt större delen av dagen till ork att utföra hushållssysslor och ta lugna långpromenader. Det gör mig så lycklig!! Så stort varmt tack till dig för hjälpen!
  Kram från Linda

  • Author
   malin 12 år sedan

   Hej Linda! Tack för din varma kommentar 🙂
   Vad härligt att höra att du mår bättre och märker så stor skillnad i ditt vardagliga liv!! Det gör mig jätteglad.
   Jag hoppas du fortsätter må ännu bättre!
   Stor Kram Malin

 4. Maria 12 år sedan

  Tack Malin för du vill dela med dig av dina erfarenheter, det gör att man får hopp. Jag har gjort de flesta tester man kan göra och de visar lite obalans här och där, kortisol, könshormoner, lever bl a. Ibland blir man verkligen snurrig och undrar vad är hönan vad är ägget?? Man vill verkligen bara leva och inte känna att man går bredvid livet på nåt sätt.
  Jag är lite nyfiken på zeoliten men även adrenal response, såg dock att det var rosenrot i den och jag vet jag provat innan och fått lite påslag(mer oro osv). Är det något du känner med denna ? Mitt stora problem är trötthet(sluthet) men ingen harmoni/lugn inombords, ingen optimal kombi då jag lätt blir överstimulerad. Tack för du tog dig tid att läsa! Kram!

 5. Malin I 12 år sedan

  Hej! Måste bara tipsa om så kallad ”low fat raw vegan”-kost!
  Har haft liknande besvär som du i många många år. Har också letat och letat efter svar. Var inne på ”vanlig” raw food ett tag men insåg att det ofta är alldeles för mycket fett i vissa av recepten. Har vi för mycket fett som cirkulerar i blodet så blockerar detta receptorerna som kan ta upp ”socker” i blodet. Då förökar sig candidan och hjälper oss att göra oss av med förhöjda sockernivåer i blodet. Sockret ska ju idealiskt sett tas upp i kroppen och användas till energi. Det negativa med candida-överväxt är ju alla gifter som blir (restprodukter osv) men bättre än att få alltför högt blodsocker (tycker kroppen). Man överlever!
  Svaret är att minska fettmängden, INTE utesluta frukt och kolhydrater. Jag har testat ”low fat vegan”-kost ett tag och helt plötsligt tål jag mycket mer kolhydrater och därmed har jag fått mer energi. Candida-överväxten går tillbaka naturligt utan att man behöver ”döda” den med massa preparat (har provat detta också i ca 5 års tid, plus candida-diet och massa andra kosttillskott. ) om man minkar fetthalten i dieten så att det inte cirkulerar fett i blodet för länge. ”Vanlig” candida-diet funkade inte bra för mig av flera anledningar: Fick för lite energi när jag minskade kolhydrater drastiskt (o tålde inte heller mycket kolhydrater, blev väldigt utmattad). Gillar inte att tillaga kött, fågel och fisk. Gjorde det men kändes inte bra. Nu har jag läst mycket mer om kost och tror inte att animaliska änmen är lämpliga som födoämnen för människan. Jättebra att utesluta gluten och raffinerat socker mm dock! Detta är mina tips just nu, som har funkat för mig. Hoppas att det kan hjälpa andra också. Kan skriva mer om detta men har inte möjlighet nu. Så om någon är intresserad kan jag tipsa om lite sidor och länkar till den här dieten. Den kallas även 80/10/10.
  Jag trodde inte det kunde vara sant när jag läste om den här dieten och effekten på candidan först, men eftersom jag har varit så sjuk i många år så kändes det lockande att prova. Jag gjorde det och ångrar mig inte. 🙂
  Äter nu mest frukt och grönsaker, men även lite potatis och glutenfri pasta, groddar, lite baljväxter och mindre mängder nötter och frön. Äter nästan inga kosttillskott längre heller, hade massa. Testade zeolit nyligen och verkar bra, men ännu naturligare känns det med kostförändringarna och jag har inte råd med både och nu. Dieten kostar endel. Man blir garanterat mer basisk med den här dieten. Jag mätte och gick från väldigt sur till bra värden på ett par månader. Dieten är utrensande och många upplever de blir lugnare. Tror att levern orkar rensa mer när vi inte överbelastar den med fett (lite behövs ju) och njurarna fungerar bättre när inte de överbelastas med massa protein. Helt enkelt handlar dieten om att låta kroppen självläkas när vi inte stoppar in för mycket gifter i kroppen. Även kosttillskott kan ju bli för mycket för kroppen, som jag vet flera av er har erfarit. Man får minska dosen eller avbryta.
  Juste, om man inte vill eller tycker man kan minska fett och kött mm, så är nog det näst bästa alternativet, att köra en ”vanlig” candida-diet/detox. För jag rekommenderar inte att äta massa frukt, om man fortsätter med mycket fett/animaliskt.
  Kött försurar dock kroppen, vilket leder till att kroppen använder sig av mineraler i bla benvävnad, för att rädda kroppen från att bli för sur. Detta kan leda till benskörhet i långa loppet, om man inte äter en väldigt ”basisk” kost för övrigt. Och många animalier innehåller hormoner, som påverkar våra känsliga kroppar och dess hormoner. Tror detta påverkat min sköldkörtel. Även lök och vitlök kan ge blodbrist och problem med sköldkörteln, enligt ”natural hygienists”.
  En helt annan sak; jag har för mig att du skrev ngn gång om glaskroppsgrumlingar i ögonen, eller liknande. Tror jag har det. Blev orolig. Kan det vara ofarligt? Bör jag undersöka mig?
  kram från Malin I

 6. Annika 12 år sedan

  Hej Malin!

  Hamnade på din hemsida av en slump när jag letade efter hjälp för min dotter. Hon har liksom din svullen mage och jag har också trott att det berodde på gluten/laktos. Vi har testat både men har är inte allergisk. Tänkte testa mjölkfri kost nu bara för att testa något. Känner inte att vi får ngn hjälp på BVC då vi tjatat om detta problemet dom senaste två åren. Är nyfiken på att höra hur ni kom fram till att din dotter hade candidaöverväxt? Gjorde ni ngt test? Vad äter hon nu? Du får gärna maila mig om du vill. Måste kännas skönt för er att veta vad hennes svullna mage berodde på.

  Mvh Annika

 7. Christofer 12 år sedan

  Hej
  Vart köpter du Zeoliten?

  mvh
  Christofer

 8. Annie 12 år sedan

  Tack för en fin blogg. Jag hoppas du fortsätter uppdatera. Så länge jag kan minnas har lidit av brist på energi. Pga infertilitet fick jag Levaxin och började strax efteråt med Adrekomp. Mår bättre men tror att jag kan göra mycket för min kropp för att må optimalt. Försöker leva binjure snällt. Efter förlossning och amning ska jag uppsöka näringsterapeut och ta tag i detta. Nu kan jag bara börja må bättre, feta vet jag tack vare din blogg

 9. Hanna 11 år sedan

  Hej Malin! Tack för en bra blogg!

  Har ett litet dilemma jag undrar om du kan hjälpa till att råda i.
  Jag började för ett par veckor sedan med Nature Throid, har stått på levaxin innan dess i 4 år. Började i samma veva med Adrekomp. Men ärligt talat vet jag inte om jag behöver något för binjurarna. Det var min läkare som sa att det är så vanligt med binjuretrötthet bland hypotyreospatienter att man vanligtvis behöver lägga till det. Men jag känner att jag ändå vill göra ett salivtest för att säkerställa att det är det min kropp behöver. det kan ju faktiskt vara åt andra hållet också, att man behöver sänka kortisonnivåerna. Men (och nu till dilemmat): Behöver jag börja om helt från början igen, alltså sluta med både ndt och adrekomp i två veckor och sedan kunna ta testet. Eller skulle du ha fortsatt med NDT. Är lite rädd att om har binjuretrötthet, och sedan lägger till adrekomp igen kommer kroppen få en smärre chock efter att man höjt doserna under de här veckorna. Då kanske det lika gärna är bäst att börja om från början;/

Ge en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Informationen på denna sajt ska ses som ett komplement, men aldrig ersätta medicinsk expertis

© 2024 Hypotyreos.info

Logga in med dina uppgifter

Glömt dina uppgifter?