Die-off-effekt och candida

Hej på er!

Här kommer en liten uppdatering om var landet ligger i min fortsatta jakt på god hälsa. Jag vet att jag försummar bloggen emellan varven, men så får det vara helt enkelt. Jag vet att ni finns därute och glömmer inte av att det även är viktigt att dela med mig av det jag finner på vägen!

För att ta upp tråden där jag slutade i senaste inlägget så har jag nu tagit Zeolite i dryga tre månader. Det fungerar kanonbra på mig. Många i min omgivning har också provat och en del har blivit överraskade av den positiva effekten på olika sätt. Några har fått en fungerande mage, andra blivit av med sömnbesvär och sover gott hela natten och ytterligare andra känner av ett inre lugn. För egen del är det just magen och lugnet som påverkas mest. Det verkar som om det man har besvär med, om det är relaterat till toxisk belastning av något slag, förbättras. Zeoliten gör ju ffa tre saker; rensar effektivt ut tungmetaller ur kroppen, påverkar kroppens ph-balans till mer basisk och stärker immunförsvaret. Det enda besväret jag får när jag tar zeoliten är uttorkning, så det är viktigt – särskilt när man har lite svaga binjurar – att känna att man håller elektrolyt- och vätskebalansen i schack under tiden. Jag får parera med dosen, extra kalium och lite havssalt i vattnet för att få det att fungera som bäst.

Men jag har även fortsatt att försöka bena ut det här med hönan och ägget lite, och det känns som att jag är hönan inne på bara skinnet snart. Det kanske finns en och annan fjäder kvar, men det må så vara, för jag känner att jag har tillräckligt med information för att få en helhetssyn på min hälsa; dels varför det har blivit som det har blivit och dels vad jag behöver göra för att jag ska komma dit jag vill. Idogt letande på nätet, experimenterande hit och dit med mig själv som forskningsobjekt i dryga två års tid nu, har äntligen givit så mycket frukt att jag kan göra en mumsig fruktsallad som jag mer än gärna delar med mig av till alla som vill höra! 🙂

Jag har länge misstänkt och nu fått bekräftat hur stor bov i dramat candida-överväxt egentligen är. Första tecknet var när jag började med Zeoliten och ett tag var uppe i högre dos än vad jag klarade av (vilket var normaldos för andra) och jag fick stora utrensningssymptom. Då kändes en mycket tydlig lukt av jäst på mina händer! Eftersom Zeoliten gör miljön i kroppen basisk, så trivs inte svampen som då dör. När den dör bildas acetaldehyd, som är ett toxiskt ämne som behöver lever, njurar, hud och lungors hjälp att försvinna ur kroppen. Via huden trängde detta ämne ut och luktade precis som ett jästpaket. Jag vet sedan tidigare (från hårmineralanalyser) att jag ligger lågt på ett ämne som heter molybden, och som är ett ämne som hjälper levern med avgiftning. Jag började ta tillskott av molybden och klarade av Zeolite-dosen bättre. Eftersom jag fick denna tydliga die-off-effekt (när candidan dör) fick det mig att förstå att jag fortfarande hade mycket svampöverväxt.

Andra tecknet kom när jag, för att balansera mina hormoner såsom progesteron, tog örtextrakt av örten Agnus Castus. Jag mådde första dagarna mycket bra, troligen på grund av ökat progesteron, som jag vet att jag ligger lågt på, för att sedan känna av mindre trevliga symptom. Pang – så fick jag en vit läskig beläggning på tungan. Brrrr – jag började frysa inifrån, med iskalla händer och fötter….dvs jag fick tillbaka många av mina gamla symptom som fick in mig på sköldkörtelspåret från början. Hmmm….Alltid när jag börjar med något nytt kosttillskott så brukar jag dubbelkolla genom att googla det tillsammans med candida, så att jag inte riskerar något, men denna gången gjorde jag inte det, pga jag inte kunde tro att en bitter ört skulle kunna ge mat åt jästsvampen. När jag fick symptomen gjorde jag dock det – och fann att det verkar vara så att själva hormonet progesteron bildar glykogen (stärkelse som ombildas till socker) som svampen mumsar på. Alltså. Det stod klart att det var svampen som gav mig symptomen. Det stod också klart för mig att det var samma gamla symptom som jag haft länge, länge och nu fick tillbaka.

Jag känner nu väldigt starkt att jag på ett eller annat sätt måste bemästra jästsvampen för att någonsin bli bra. Jag är övertygad om att det är den som är orsaken till alla mina symptom och min ohälsa genom åren, på grund av sin förmåga att penetrera tarmen och göra att osmälta proteiner åker ut i blodomloppet (vilket lätt ger allergier av olika slag) att giftiga ämnen går samma väg – där de inte hör hemma! – och genom sin förmåga att själv åka runt i kroppen och släppa ifrån sig toxiner som successivt försämrar kroppens funktioner. Känsliga hormonsystem som binjurar/sköldkörtel påverkas i regel först av det här, samt i allra högsta grad utrensningsorganen, ffa levern, som får fullt upp att försöka rensa bort alla gifter som cirkulerar i kroppen. Därför tror jag att det är nödvändigt att man på ett holistiskt sätt försöker minimera jästsvampen candidas överväxt och sedan balanserar upp kroppens funktioner igen så att man bildar en miljö där den inte trivs. Enkelt? Nej, men alla gånger värt det!

Jag tror faktiskt att många av er andra med hypometabolism därute också har detta som orsak i grunden, då jag har märkt så många saker som stämmer överens – t ex vad gäller allergier, nedsatt utrensningsförmåga, hormonella störningar mm. Jag tror inte att det är sköldkörteln som är drabbad, bara att det är ett steg i ledet av candidans framfart i sina försök att förstöra kroppen. Att gå omkring med en läckande tarm, skapat av svampen, är en oerhörd stress för kroppen, och det vet vi ju vilken del av kroppen som blir värst drabbad av fysiologisk stress – just det, binjurarna. Och att binjurarna till slut inte orkar med pressen och blir utmattade, och därigenom skapar resistens mot exvis sköldkörtelhormon för att få vila, det vet vi ju också, eller hur?

För egen del kan jag se tillbaka på mitt liv och förstå hur det gått till. Redan som barn hade jag ju ständiga infektioner med avlösande antibiotikakurer som redan där förmodligen har ställt till med obalans i tarmen. Att jag sedan åt p-piller i ett 10-tal år gjorde inte saken bättre. Candidan, som normalt ska finnas i vår tarmflora dock i balans med goda bakterier, fick övertaget och började växa hej vilt och skapa än mer obalans i kroppen. Åren gick och sämre och sämre mådde jag, med allergier som ploppade upp och en stresstålighet som var lika med noll. Resten vet ni ju.

På internet finns ju en hel uppsjö av information om candida-överväxt, men jag fastnade för en sida med en e-book om ett holistiskt synsätt på hur man kan vinna över den elaka svampen. Linda Allen, en amerikansk kvinna (nutritionist) som ägnat 7 år av sitt liv till att söka information om candida-överväxt har skrivit en bok som man kan ladda ner (mot en kostnad). Jag har gjort det och läst den. Väldigt bra tycker jag. Mycket av det som står i boken har jag någon gång provat – men inte i rätt ordning. Hon beskriver en viss turordning i sitt sätt att balansera upp kroppen och döda svampen. I stort ungefär så här:

 1. Kosten
  – glutenfri
  – mjölkfri
  – sockerfri
  – till en början fruktfri, bär går bra
  – mycket grönt, endast ekologiskt, gärna färskt (gärna rawfood)
  – om kött, endast ekologiskt, annars kyckling och fisk
  – gärna groddar, helst hemgroddade, för näringen
 2. Göra kroppen basisk (t ex med Zeolite, min anm)
 3. Boosta immunförsvaret (t ex med Zeolite, bärpulver, acai, min anm)
 4. Rena utrensningsorganen, ffa levern, via detox (t ex via Holistics UltraDetox+ UltraBalans)
 5. Eliminera parasiter
 6. Döda candidan med rotation av svampdödande, naturliga, medel
 7. Sätta in kraftfull probiotika
 8. Bygga upp kroppen med vitaminer/mineraler

Under hela programmet ska man också tänka på att minimera mental stress, eftersom den sortens stress också gör kroppen sur och skapar en miljö där svampen trivs.

Just nu håller jag på med UltraDetox och Ultrabalans från Holistic, som är en rensningskur för bl a lever, njurar och lungor, och det är även parasitdödande. Det känns fantastiskt bra! Jag känner mig så stark och frisk nu, det var inte längesen jag inte klarade av någonting i utrensningsväg, men nu går det hur bra som helst. Och jag klarar även av en hel del kosttillskott också. Så i Candidaelimineringen är jag nu då på steg 4-5. Jag är så glad att det fungerar så bra!

Igår var vi också hos näringsterapeuten med vår dotter, och det visade sig att även hon har störd matsmältning och irriterad tarm, som troligen också beror på candidaöverväxt. Hennes symptom är ffa väldigt svullen mage samt trötthet. Lilla gumman! Hon lär ju ha fått det av mig. Efter vad jag har läst så för man vid förlossningen över den normalt goda tarmfloran till barnet, men om mammans bakterieflora inte är så god så blir det ju en obalans barnet får istället. Det bästa med barn är ju att de inte haft problemet lika länge som vuxna, och därför är relativt lätta att få ordning på.

Jag återkommer med uppdatering!

Må så gott!

Kramar Malin

28 kommentarer
 1. katti 12 år sedan

  var hittar man dessa urensningsprodukter och hur länge och doseringerna hur ofta ska det tas.Vill på nåt sätt köra en utrensning på mina binjurar och få bort candidan vet bara inte var hittar man dessa produkter Tack för din iformation kram

  • Author
   malin 12 år sedan

   Hej Katti!
   Holistics UltraDetox och Ultrabalans hittar du på många hälsokostbutiker på nätet. Jag hittade den via Sanna Ehdins hemsida, under leverrening. Hos Örtagubben hittar du de örter som är parasitdödande; malört, kryddnejlika och svart valnöt. Där finns även en sammansatt produkt som heter Parazap med alla de örterna (har inte testat själv). Dock innehåller UltraDetox och Ultrabalans både rensning av lever, njurar, lungor och tarm samt är parasitdödande, så den är rätt heltäckande. Rekommenderas varmt!!

   Lycka till!
   Mvh
   Malin

 2. Nina Andersson 12 år sedan

  Har du slutat med Adrenal Response ??

  • Author
   malin 12 år sedan

   Hej Nina!
   Nejdå, jag fortsätter med Adrenal Response, har hållt på med den 4-5 månader nu, och den fungerar fortfarande jättebra!
   Mvh
   Malin

 3. Eva Ellerstrand 12 år sedan

  Hej!
  Mycket intressant läsning. Har mått dåligt i måååånga år. Provat allt mellan himmel o jord…nästan.Nu senare i livet Levaxin, Liothyrin o nu naturligt svinsköldkörtel. Med det naturliga svinsköldkörtelhormonet har jag mått ännu sämre än innan.
  Började med en dos som sedan har minimerats för kroppen orkar helt enkelt inte med. Det är som om varenda cell i min kropp skriker ut utmattning,desperation o molande värk.
  Och jag känner inom mig att min kropp är förgiftad. Att varenda tablett jag äter sätter igång en rörelse som går genom hela kroppen, alla organ.
  Hjärtat bultar o jobbar på gränsen till vad det orkar.
  Och vad jag orkar.
  Tack för din ”uppdatering”
  Nu en fråga. Var får jag tag på Zeolite?
  Ge förslag på ett svampdödande medel som är bra?
  Och vad gör jag för att ”Eliminera parasiter”?

  Hälsningar Eva

  • Author
   malin 12 år sedan

   Hej Eva!
   Tack för din kommentar 🙂
   Så tråkigt att du också mått dåligt i många år. Visst är det så att man provar allt….men till slut faller allt på plats, jag lovar! Men man måste vara ihärdig och målmedveten 🙂 Jag tror faktiskt inte längre på att äta sköldkörtelstimulerande preparat när man har de här komplexa problemen som många av oss har. Iallafall har det inte gjort något mer än att stressa mig. Jag tar fortfarande en kvarts tablett NatureThroid, men vet egentligen inte varför, skulle lika gärna kunna sluta med den. Jag tror mycket mer på att balansera upp kroppen, göra den basisk, rensa den och långsamt bygga upp den, så att sånt som Candida inte trivs. Om det är ok för dig att läsa på engelska, rekommenderar jag dig verkligen att ladda hem Linda Allens bok ”yeast infection no more” – den är helt suverän. Jag tror inte på att ta ett svampdödande medel här och där, tyvärr…har själv gjort det tidigare. Nej, jag tror på ett målmedvetet, strukturerat arbete i rätt ordning för att få bukt med svampen. Parasitdödande örter kan du beställa på Örtagubben; malört, kryddnejlika och svart valnöt. Men även UltraDetox och Ultrabalans innehåller parasitdödande örter. Men jag rekommenderar som sagt att ta allt i rätt ordning – börja med kosten! Jag hoppas du orkar, det är verkligen värt det!!
   Tips på svampdödande medel; Kaprylsyra, Candigest, Pau D’arco, olivbladsextrakt, oreganoolja med rotation för att inte bli allergisk mot örterna.
   Zeoliten beställde jag från zeoliteuk.co.uk.
   Lycka till!

   Hälsningar Malin

 4. Frida Lyckinger 12 år sedan

  Hej Malin!

  Hade ingen aning om dina besvär, vi har ju inte haft någon kontakt sen optikerutbildningen. Hemskt tråkigt att höra! Särskilt om ditt tragiska missfall 🙁 Önskar dig all lycka och det låter som att du är på rätt väg.

  Jag går just nu en utbildning till kundaliniyogalärare med hälsoperspektiv. Känner igen mycket av det du beskriver och för mig blev det ett naturligt steg att gå denna utbildning eftersom jag känner att yogan hjälpt mig väldigt mycket, och nu vill jag hjälpa andra. Om du inte provat kundaliniyoga kan jag varmt rekommendera det. Den bygger på en helhetssyn och hjälper till att balansera det endokrina systemet, reducerar stress etc. Och det är helt utan biverkningar 😉 Så om jag får bidra med ett tips så vill jag gärna dela med mig att detta. Inom den yogiska kosten finns även många bra tips på hur man med hjälp av olika livsmedel (tex basisk mat) kan balansera kroppen och sinnet.

  Stor kram och lycka till!
  Frida

  • Author
   malin 12 år sedan

   Hej Frida!
   Vad kul att du hittat hit! 🙂 Nej, det är inte så många ”från förr” som vet om mina besvär, för på den tiden trodde jag ju helt enkelt att det var normalt att må sådär, vilket det skulle visa sig att det absolut inte är! Tack för din lyckönskan – ja, just nu bygger jag upp kroppen med ett specifikt mål, som inte bara är att må bra – utan att få ett barn till 🙂 Nu börjar jag känna mig stark nog för det.
   Tack för ditt tips om kundaliniyogan. Jag tror jag har gått på det någon gång, men inte just nu, nu blir det Virya- och vinyasayoga och pilates, och även mindfulness som jag tränar här på min favoritstudio alldeles hemma. Den basiska kosten tror jag stenhårt på! Jag försöker äta så basiskt jag kan just nu, och tack för tipset om yogikosten, det ska jag prova att googla. (Senaste två-tre åren har jag ju blivit något av en google-expert….:))

   Stor kram och må så gott, lycka till med din utbildning!
   Malin

 5. Annelie 12 år sedan

  Vad roligt att läsa ditt nya inlägg – det var ett tag sedan, började nästan bli orolig att allt inte var som det skulle.

  Jag är ganska ny här på din blogg men vill passa på att skriva att det faktiskt är tack vare dig som jag listade ut att jag har binjuretrötthet. Sedan mer än 10 år har jag astma som sätter igång i samband med stress och pollen. Det mystiska med min astma har alltid varit att när jag är riktigt stressad så har inte mina astmamediciner hjälpt. Har varit hos flera olika läkare, som kliat sig i huvudet gjort jättemånga tester och inte fattat något alls, en ville tom skriva ut lugnande medel. I våras gick en kär anhörig bort och då satte ett litet helvete igång för mig. Hade jätteproblem med att andas, ångest (som jag aldrig haft förut), kunde inte sova – det var fruktansvärt. När jag letade runt på internet hittade jag din blogg och kände igen mig främst i det du skrev om “stresskänsla över bröstet” och “jobbig andning” man kan säga att det var på din blogg jag första gången hörde talas om binjuretrötthet. Det var liksom som att läsa om mig själv. Bara så att du vet….din blogg är jättebra för “oss här ute”. Så keep blogging please!!

  En fråga samtidigt när jag ändå håller på. När du gjorde din hårmineralanalys och var klar med balanseringen, rekommenderade din näringsterapeut dig då att fortsätta med en underhållningsdos eller slutade du helt med mineralerna/vitaminerna som man tar? Jag har nämligen precis avslutat min balansering och har fått en underhållningsdos av min terapeut som han tycker jag ska fortsätta med– är bara nyfiken om alla rekommenderas att fortsätta eller inte.

  Ha det riktigt bra!
  Annelie

  • Author
   malin 12 år sedan

   Hej Annelie! Tack för din kommentar 🙂 Det värmer att höra att bloggen behövs! Jag vill verkligen försöka hålla den levande, men i perioder blir det lite svårt att hinna med, och jag lovade mig själv från början att den inte fick bli ett stressmoment….men jag har hela tiden ambitionen att vara mer aktiv i den.
   Vad jobbigt för dig med din astma och ångestbesvär (finns inget värre!!!! än att inte kunna andas ordentligt)
   När jag gjorde hårmineralanalysen, var jag tyvärr i ett sämre skick och kunde därför inte klara av tillskotten som balanserade upp. När jag nu är så mycket bättre och klarar många tillskott, har jag sedan 2 månader tillbaka tagit några av dem som rekommenderades i analysen. Så jag kan inte riktigt svara på frågan tyvärr, för nu har jag ju satt ihop mitt eget lilla program – utan näringsterapeuten (inte för att han inte är bra, utan för att jag lärt känna min kropp så väl att jag kan avgöra vad som fungerar och inte). Men jag tycker att antingen en underhållsdos, eller egentligen kanske en multivitamin-mineralvariant när man är ”uppbalanserad” för att bibehålla balansen.

   Må så gott!
   Hälsningar Malin

 6. Maria Svensson 12 år sedan

  Hej Malin
  Kul att höra ifrån dig! Jag håller själv på med utrensning av tungmetaller med hjälp av EDD men tror även att candida spelar en stor roll. Vad för typ av svampdödande medel använder du? Hur lyckas du hålla en så strikt diet, jag fallerar hela tiden. Behöver du ta chlorella tillsammans med Zeolite? Hoppas du hinner svara på mina frågor och jag ser fram emot ditt nästa inlägg, du får gärna skriva lite om din kost om du orkar. Ha det gott! Mia

  • Author
   malin 12 år sedan

   Hej Maria! Tack för din kommentar 🙂
   Just nu har jag inte kommit till den ”punkten” i programmet som är just svampdödande. (dock innehåller ju UltraDetoxen bl a Pau D’arco som är svampdödande) Det som jag kommer att köra sedan är; kaprylsyra, Pau D’arco, Candigest (rekommenderas av Linda Allen, kan beställas på nätet från USA) Olivbladsextrakt och oreganoolja.
   Det är viktigt att rotera dessa, max 3 veckor i taget av en sort, för att man inte ska utveckla allergi mot någon av örterna. Ladda gärna hem Linda Allens bok, den är mycket omfattande, men verkligen läsvärd. Kostar ca 300 kr. ”Yeast infection no more”.
   Jag beskriver gärna hur jag äter i ett kommande inlägg. Jag förstår att det verkar konstigt att jag kan klara att vara så strikt med kosten, men det är som att äta en elefant tror jag; man tuggar bit för bit….Jag har ju hållit på så många år (ca 7) med en udda kost, så jag är så himla van. Jag har långsamt vant mig vid att inte äta som alla andra, att nöja mig med en kopp örtte när andra mumsar på efterrätt och dricker kaffe. Min belöning får jag sedan när jag inombords mår så fantastiskt bra – det är värt allting då!! Det värsta är inte att hålla sig till kosten, det jobbigaste är omvärlden; att man hela tiden måste förklara sig..bla, bla – blir så trött på det ibland. Lättast är att säga att man är allergisk, då accepteras det. Socker är svårare, för då tror alla att man ”bantar”. Men, men jag börjar lära mig att strunta i vad andra tycker, faktiskt.

   Lycka till!!
   Hälsningar Malin

 7. Peter Karlsson 12 år sedan

  Hej Malin
  Läst en del på din blogg och känner igen mig i så mycket!
  Jag har också experimenterat massor för att komma till rätta med mina problem som är väldigt lika dina. Jag har också gått till näringsterapeuter m.m.
  Men nu har jag hittat kinesiologin som kan tala om exakt vilken behandling som behövs vid vilken tidpunkt.
  Tänk dig att alla preparat din kropp behöver är siffrorna i ett telefonnummer. Även om du har alla siffrorna så måste du även slå dom i rätt ordning för att komma fram.
  Tyvärr är det så att väldigt många hälsokost preparat också har biverkningar så det gäller att vara försiktig. Om du är intresserad så hör av dig.
  Mvh
  Peter

  • Author
   malin 12 år sedan

   Hej Peter! Tack för din kommentar 🙂

   Min näringsterapeut är just kinesiolog, så det håller jag med om att det är ett mycket bra sätt att se vad kroppen tål just för tillfället.
   Och det där med telefonnumret kan jag relatera till när det gäller just kampen mot Candidan – som jag skrev i inlägget så har jag nog provat allt som Linda Allen beskriver i sin bok, men först nu när jag gjorde det i den ordning hon rekommenderar så mår jag bra på riktigt! Så visst är ordningen viktig! När det gäller hälsokostpreparat och biverkningar är jag inte särskilt orolig, då jag nästintill alltid håller mig till de inom terapeutvärlden största märkena, såsom Holistic, Alpha Plus, Helhetshälsa t ex. Dessutom har jag lärt känna min kropp så väl nu att jag känner när något inte är som det ska när jag tar något nytt. Men tack för tipsen!
   Mvh
   Malin

 8. Maria 12 år sedan

  Hej Malin!
  Väldigt intressant läsning, mycket stämmer på mig. Lätt att bli överstimulerad, svårt att tåla saker utan att få konstiga symptom. Mycket letande på nätet o provat o prövar det mesta. Gjort många tester som man får binda i hop så gott man kan…Jag var inne på zeostore men kom inte vidare på nåt vis, det blev error… Är det där du beställer ifrån eller nån annanstans?
  Tack för du delar med dig i din blogg, känns skönt att läsa att man inte själv..
  Kram!

  • Author
   malin 12 år sedan

   Hej Maria! Tack för din kommentar 🙂
   Det känns skönt att kunna ge lite tröst i allt det jobbiga. Zeoliten beställde jag från zeoliteuk.co.uk senast. Zeostore beställde en vän till mig från, men fick väldiga problem med virus – så en liten varning om den sidan.

   Må så gott och hoppas du hittar din väg till bättre hälsa!
   Kram Malin

 9. mick 12 år sedan

  hej malin

  jag läste en bok av dr. natasha campbell-mcbride.
  gut and psychology syndrome. hon är återkommande gästföreläsare vid wise traditions London, som arrangeras av den lokala föreningen inom weston a price foundation. jag har även tittat på ett par av hennes föreläsningar och hon har ett intressant förhållingssätt till olika sjukdomar även ämnesomsättningsproblematik och autoimmunitet. kan inte du och några andra som är återkommande besökare här, läsa och kommentera hennes verk? hon återfinns även på youtube.

  • Author
   malin 12 år sedan

   Hej Mick! Tack för din kommentar 🙂
   Jag har hört talas en del om dr campbell-mcbride, som har grundat GAPS-dieten som ska läka leaky gut syndrome http://www.gapsdiet.com/
   Läste en del om den varianten på att läka tarmen för något år sedan, men har inte provat den. Jag tror absolut att hon har sunda idéer och en av mina favoriter Chris Kresser (f d ”the healthy sceptic” numer chriskresser.com) höjer denna kost till skyarna. Jag är mycket intresserad av hennes tänk till hur tarmens genomsläpplighet är kopplad till olika sjukdomar, så vid tillfälle när tid finns kan jag verkligen tänka mig att lyssna och referera. Tack för tipset, Mick!

   Mvh
   Malin

 10. Zalias 12 år sedan

  Hej Malin, och grattis till det bättre måendet.
  Jag har funderat på att ändra kosten men upptäcker att jag har vansinnigt svårt för det. Mjölkprodukter, kött och bröd/pasta har varit basen i min kost i absolut hela mitt liv. Sedan har jag en annan stor svårighet och det är mitt hopplösa ointresse för mat och att äta. Jag klarar helt enkelt inte av att på egen hand ändra kosten.

  Däremot har jag funderat på att om jag kunde hitta färdiga recept för två-tre veckor (som man sedan kan varva) så skulle allt bli mycket enklare. Då är det bara att handla allt som behövs och laga efter recepten. Samt äta. Känner du till något ställe som har en samling recept just för den här speciella kosten?

  Blotta tanken på att aldrig mer få njuta av ett stort glas hemmavispad milkshake, aldrig mer en limpmacka med gräddost eller sambons spaghetti och köttfärssås gör ont i själen. Min stora förhoppning är att jag inte lider av överväxt candida. Men nu undrar jag (och du har säkert skrivit detta tidigare?) HUR tar man säkert reda på detta? För jag förmodar att det inte finns några test. Är det bara hos näringsterapeut jag säkert får veta?

  Ha en härlig vår!

  • Author
   malin 12 år sedan

   Hej Zalias! Tack för din kommentar och påhejande 🙂
   Visst är det svårt till en början att inse att man behöver ändra på kosten….för min del har det ju skett successivt under en lång tid, så då är det inte så svårt. Jag började för 6 år sedan att utesluta alla sädesslag, alla mjölkprodukter, jäst, glutamat och soja. Det gjorde en sån fantastisk skillnad i mitt mående, så det var inte det minsta svårt när man väl fick känna på det. Sedan för två år sedan kom ju detta med socker, koffein, alkohol + några andra saker från näringsterapeuten, och då trodde jag till en början att det bara skulle vara en månad, så det gick också bra. Sedan har det ju nu blivit sockerfritt i två år….det hade jag aldrig trott från början. Jag tror att man måste tänka som så; hur äter man en elefant? Jo, en bit i taget. Det kan vara svårt att göra en så radikal förändring som kanske egentligen krävs, isåfall tycker jag det är bättre att ta det i små steg. Tänk iallafall glutenfritt. Och mjölkfritt. Det behöver ju inte betyda att du inte kan njuta av din sambos spaghetti och köttfärssås…! Det är ingen skillnad på glutenfri pasta och vanlig i princip, och havregrädden är jättegod om man vill ha det, t ex. Det går att modifiera det mesta utan att smaken blir direkt annorlunda. Limpmackan blir svår, men kör rismjölk, jordgubbar, hallon, ekologiskt vaniljpulver och stevia i mixern ska du få se – det är mumma det!
   Sen är det ju krasst så att man måste ställa sig frågan också; vill jag äta det här och må dåligt, eller vill jag ändra min kost och må bra?

   Det finns en sida som är kanonbra för basisk kost, http://www.smartamaten.se , där man kan få recept och inköpslista för 4 veckor i taget. Förmodligen väldigt annorlunda från din nuvarande kost, men ändå en helt vattentät plan att följa! Sen ska jag försöka (när jag får tid) att skriva ner lite hur och vad jag äter. Försök googla på basisk mat, då kommer du superlångt!!

   Det här med candida. Tyvärr tror jag att du kan räkna med att du har överväxt av den otrevliga jästsvampen. Min fasta tro är att det inte finns någon som har hypo2 som INTE har det. Tyvärr. Det är svårt att testa för candida, eftersom det är en jästsvamp som naturligt finns i vår tarm. Man SKA ju ha en viss del candidasvamp. Vad man inte ska ha är överväxt, dvs där den får övertaget över de goda bakterierna och stör tarmfloran, penetrerar tarmen och släpper igenom ämnen ut i blodet där de inte hör hemma. Det finns dock tester hos Scandlab, men jag vet inte till vilken nytta. Man kan spotta i ett glas med vatten det första man gör på morgonen och se om saliven stannar på ytan eller om den sjunker ner med trådar i vattnet. Trådar = candidaöverväxt. Ser lite läskigt ut….Annars är ju näringsterapeuter bra på att se det, både i blodmikroskopiering och ev kinesiologi, om personen har det i sin utbildning.
   Men själv tycker jag att det bästa sättet är att prova kostomläggning, detox av levern, immunhöjande, svampdödande, probiotika och till sist uppbyggnad i form av vitaminer och mineraler (i den ordningen) och se om man märker någon skillnad. Sätt en starttid och en sluttid, så känns det inte lika överväldigande, t ex 3 månader. Tänk att det är bara för 3 månader, sedan får jag göra som vanligt igen. (dock är det troliga att du då kommer att märka att du mår så bra att du inte VILL gå tillbaka…..:)) jag guidar gärna om du/ni vill att jag ska skriva ner EXAKT hur jag har gjort och lite om vad jag äter.

   Jag kan skriva vad jag har ätit idag, t ex:
   – Bovetegröt och rismjölk till frukost
   – Massa bladgrönt, ångkokt sparris och zucchini, blötlagda kokta röda linser med currykrydda, dressing på olivolja, äppelcidervinäger och trocomare örtsalt på + pumpakärnor = lunch
   – Hel kyckling i ugn med rödbetor (ugnsrostade), ångkokt sparris, ärtor och zucchini, massa bladgrönt och färsk basilika+timjan. Sås på kycklingspadet, havregrädde och trocomare örtsalt + peppar = middag = MUMS!!
   – Boveteknäckebröd (bakat själv) som mellanmål

   Inte svårt, men mycket mycket gott och magen trivs prima!

   Ha det nu så bra själv!!
   Kramar Malin

 11. Maja 12 år sedan

  Hej Malin!
  Jag undrar vad du fick betala för ett paket med 3 NCD flaskor när du beställde från zeoliteuk.co.uk.
  MVH Maja

  • Author
   malin 12 år sedan

   Hej Maja!
   Det blev ca 900:- för 3 flaskor.
   //Malin

 12. Maja 12 år sedan

  Tack Malin!
  Förstod vem läkaren du skrev om var eftersom jag redan haft kontakt med honom i 2 år. Det är ju lite dyrare att köpa av honom men än så länge vill jag inte gå med i Waioranätverket. Ingick medlemsavgift och frakt i de 900:-? Jag har antagligen tagit för många droppar för jag har fått så mycket avgiftningsymptom att jag fått göra ett uppehåll. 5 dagar efter jag började med NCD fick jag en otrolig energikick som varade några dagar sedan satte helvetet i gång med sår i munnen, allergichock, insomnia, apati, skräckångest, mega PMS osv. en sak i taget som klingar av efter 1 vecka. Sömnproblemen har kommit tillbaka en andra omgång och efter flera vakna nätter gick det inte längre. Planerar att börja med NCD igen om några dagar med lägre dos. Läkaren vet om att folk får mycket symptom och säger att han känner igen det jag säger men Waiora verkar inte ha fattat det, så det kan vara bra att känna till det innan man provar NCD.
  MVH Maja

  • Author
   malin 12 år sedan

   Hej Maja!
   Så spännande att du varit hos samma läkare 🙂 Nä, jag behövde inte bli medlem någonstans, och ja, frakt ingick. Vad tråkigt att du fick sådana utrensningssymptom, hur många droppar tog du då? Jag har bara tagit 2 droppar 3 gånger/dag när jag tagit som mest….annars kände jag av det. Man ska absolut börja med endast en droppe x3 för att känna sig fram tycker jag. Alla är ju olika. Ändå är jag ju en sån superduperkänslig person när det kommer till utrensning, men zeoliten har gett mig jättemycket utan symptom om jag hållt mig till den dosen.

   Tack för din kommentar!
   Mvh Malin

 13. Maja 12 år sedan

  Hej Malin!
  Tack för din info, jag vill fortfarande köpa av läkaren, dels för att jag behöver bolla mina hälsoproblem med en läkare, dels för att han ska kunna samla in kunskap om vad patienter med min sjuklighet behöver för behandling. Men jag kommer att rekommendera andra att köpa via din länk för det verkar vara ett hyfsat pris!
  Jag har försökt ta 30 droppar per dag (3×10) och då ska de 3 flaskorna räcka 1 månad men det har varit alldeles för mycket. Waiorafolket rekommenderar 50 droppar per dag om man är väldigt allvarligt sjuk och dessutom inbillar de sig att det inte blir utrensningssymptom. För ”normal frisksjuka” rekommenderar de 27 droppar (3×9). Underhållsdos när man blivit frisk är 9 droppar (3×3) per dag. Waiorafolket skulle nog tycka att du tar väldigt liten dos men de har å andra sidan väldigt svårt att ta till sig att det blir utrensningssymptom. Jag håller absolut med om att man ska börja med en droppe per dag men jag hade inte tålamod till det!
  MVH Maja

 14. Hej Maja o Malin,
  Det gläder mig mycket att ni är igång med Waioras produkter, eller åtminstonde NCD. Natural Cellular Defence, som tar bort tungmetaller och rättar upp pH-värdet till normala värdet.
  Jodå, vi i nätverket känner till effekterna med Candida, men vi lägger kanske inte alltid ihop Candida med sköldkörtelproblem. -Jag lär mig mycket på denna bloggen 🙂 -Det positiva med nätverket är just att vi kan utnyttja varandras erfarenheter. Waiora har en annan produkt, AgariGold, som ”modulerar” immunförsvaret. Dvs immunförsvaret får det som behövs för att det ska fungera normalt. Det blir inte överaktivt, utan är ett stöd vid autoimmuna åkommor. Det har t.ex. hjälpt många med transplanterade organ. Om någon frågar mig, skulle jag förorda att man kombinerar NCD och AgariGold. Agarigold rätar också upp pH-värdet. De två produkterna arbetar helt olika vilket ger kombinationen en styrka. NCD, som är negativt laddad, tar bort de positivt laddade tungmetallerna rent mekaniskt. AgariGold innehåller enzymer, aminosyror och framför allt den Beta-glukan som immunsystemet behöver, vilket är mums för immunförsvaret. Våra champinjoner hör också till Agaricusfamiljen.
  För den intresserade, finns amerikanska ”vittnesbörder” på http://www.testimonyinfo.com. För den som är intresserad kan jag skicka ett förslag till upptrappning av NCD för barn. Med tillägget att kan börja med en halv droppe och trappa upp därifrån (Ett glas vatten + en droppe=drick halva glaset).
  Jag kan tillägga att jag alltid tar upp Candida på mina presentationer, numera.
  Hälsningar,
  Anders

 15. Martin 12 år sedan

  Hej
  Intressant blogg måste jag säga. Är en kille på 34 som misstänker att jag också lider av Candida. Skulle vara enormt tacksam om du kunde skriva hur länge varje del i nedanstående beskrivning skall tillämpas..
  Kosten
  – glutenfri
  – mjölkfri
  – sockerfri
  – till en början fruktfri, bär går bra
  – mycket grönt, endast ekologiskt, gärna färskt (gärna rawfood)
  – om kött, endast ekologiskt, annars kyckling och fisk
  – gärna groddar, helst hemgroddade, för näringen
  Göra kroppen basisk (t ex med Zeolite, min anm)
  Boosta immunförsvaret (t ex med Zeolite, bärpulver, acai, min anm)
  Rena utrensningsorganen, ffa levern, via detox (t ex via Holistics UltraDetox+ UltraBalans)
  Eliminera parasiter
  Döda candidan med rotation av svampdödande, naturliga, medel
  Sätta in kraftfull probiotika
  Bygga upp kroppen med vitaminer/mineraler

 16. Linda 11 år sedan

  Hej
  Hur gick det för dig? Blev du av med candidan?

Ge en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Informationen på denna sajt ska ses som ett komplement, men aldrig ersätta medicinsk expertis

© 2024 Hypotyreos.info

Logga in med dina uppgifter

Glömt dina uppgifter?