5 sätt på vilka kronisk stress ger hypotyreos-symptom
Chris Kresser (nämnd i tidigare inlägg; www.thehealthyskeptic.org) beskriver en triad som kan leda till hypotyreos och Hashimoto’s – obalans i blodsockret, dålig tarmhälsa och binjurestress. Här nedan tänker jag i sammandrag (relativt fritt) översätta hans artikel om det senaste benet i triaden – binjurestress.
Binjurarna reglerar kroppens stresshormoner. De flesta förknippar stress med den uppenbara formen som utgörs av att ha ett späckat schema, köra i rusningstrafik, ekonomiska bekymmer, gräl med partner, arbetslöshet och många andra känslomässiga och psykologiska utmaningar i ett modernt liv. Men det finns även annan typ av stress som belastar binjurarna lika mycket och på samma sätt; blocksockersvängnigar, dålig tarmfunktion, födoämnesintoleranser (särskilt gluten), kroniska infektioner (exvis candidaöverväxt, min anm.), miljögifter, autoimmuna problem och inflammation. Alla dessa tillstånd ringer i alarmklockorna och gör att binjurarna pumpar ut mer stresshormoner. I detta sammanhang har stress en bred definition som allting som stör kroppens naturliga balans (homeostas).
Binjurestress är förmodligen det vanligaste problemet man möter inom funktionell medicin (t ex näringsmedicin), eftersom nästan alla utsätts för någon av alla dessa former av stress. Binjurarna påverkar alla koppens system, och därför varierar symptomen väldigt, men några av de mest vanliga är:
– Trötthet
– Huvudvärk
– Nedsatt immunförsvar
– Sömnsvårigheter
– Humörsvängningar
– Yrsel när man reser sig från sittande el liggande
– Att man äter för att lindra tröttheten
– Socker- och koffeinbegär
– Irritabilitet eller yrsel mellan måltiderna
– Magsår
Svaga binjurar kan orsaka symptom som vid hypotyreos utan att det är något fel på själva sköldkörteln. (Det känner vi igen…därför syns det inte i blodprovet) I sådana fall är det både ineffektivt och onödigt att behandla sköldkörteln – att inrikta behandlingen på binjurarna är istället nyckeln till att förbättra sköldkörtelhormonernas funktion.
Den viktigaste indirekta påverkan binjurarna har på skk-funktionen är via deras inflytande på blodsockernivån. Högt eller lågt kortisol – orsakat av någon av de kroniska stressfaktorerna ovan – kan orsaka hypoglykemi (lågt blodsocker), hyperglykemi (högt blodsocker) eller båda. Kresser har tidigare skrivit en artikel om hur obalanser i blodsockret orsakar hypotyreossymptom på olika sätt.
Men. Binjurestress har också mer direkt påverkan på sköldörtelfunktionen. Följande fem är de viktigaste;
1. Binjurestress stör HPA-axeln
HPA-axeln är ett komplext nätverk mellan hypothalamus, hypofysen och binjurarna som reglerar temperatur, matsmältning, immunsystem, humör, sexualitet och energiåtgång, samt kontrollerar kroppens reaktion gentemot stress och trauma. Oräkneliga studier har visat att kronisk binjurestress trycker ned hypotalamus och hypofysens funktioner. Eftersom dessa två organ även styr sköldkörtelns hormonproduktion, kommer allt som stör HPA-axeln även att störa sköldkörtelfunktionen. Sedan hänvisar han till studier där man har visat att ämnen (inflammatoriska cytokiner) som utsöndras som svar på stress, nedreglerar HPA-axeln och reducerar TSH.
2. Binjurestress reducerar konvertering av T4 till T3
Nästan 93% av hormonerna som sköldkörteln producerar är T4, som är inaktivt och måste omvandlas till T3 innan cellerna kan ha användning för dem. De inflammatoriska cytokinerna som frisläpps vid stress, nämnda ovan, stör inte bara HPA-axeln, utan även omvandlingen av T4 till T3. Sedan beskriver han detta mer i detalj samt hänvisar till studier där man bl a injicerat cytokiner i friska människor som resulterade i en snabb sänkning av både T3 i blod samt TSH-nivån, och även en ökning av det inaktiva reverseT3 (rT3), medan T4 och fritt T4 ändrades minimalt.
3. Binjurestress främjar autoimmunitet genom att försvaga immunbarriärer
Mag-tarm-systemet, lungorna och blod-hjärnbarriären är de huvudsakliga immunbarriärerna i kroppen. De förhindrar att främmande ämnen når blodbanan och hjärnan. Binjurestress försvagar dessa barriärer och försvagar immunsystemet generellt. När dessa barriärer bryts, kan stora proteiner och antikroppar komma in i blodbanan eller hjärnan där de inte hör hemma. Om detta sker upprepade gånger slår immunsystemet bakut och vi blir mer benägna att få autoimmuna sjukdomar – såsom Hashimoto’s. (autoimmunt angrepp mot sköldkörteln).
4. Binjurestress orsakar resistens mot sköldkörtelhormon
Återigen är det de inflammatoriska cytokinerna, som frisätts vid svar på stress, som påverkar funktionen av skk-hormonerna. För att de skk-hormer som cirkulerar i blodet skall ha en fysiologisk effekt, måste de först aktivera cellernas receptorer. Det har visats att cytokinerna drar ner känsligheten hos dessa receptorer; dvs det behövs mer skk-hormon för att få effekt hos cellerna. Kresser beskriver det som att hormonet knackar på cellens dörr men att cellen inte öppnar. 🙂
Det finns inget praktiskt sätt att mäta receptorernas känslighet, så denna forskning antyder att känsligheten minskar vid autoimmuna och andra inflammatoriska tillstånd. Ett typexempel på detta är Hashimoto-patienten som tar skk-hormon-medicin men fortfarande lider av hyposymptom – ofta även trots försök att byta dos och typ av medicin. Hos dessa patienter drar inflammationen ner känsligheten hos receptorerna, vilket ger symptomen, medan labprover i blod (TSH, T4, T3 t ex) ändå är normala.
5. Binjurestress orsakar hormonella obalanser
Långvarig ökning av kortisol, orsakat av kronisk stress i någon form, minskar leverns förmåga att rensa överflödigt östrogen från blodet. För högt östrogen ökar nivån av TBG – Thyroid Binding Globulin; proteinet som skk-hormet fäster vid när det transporteras genom kroppen. När hormonet är bundet till TBG är det inaktivt, och måste frigöras för att kunna aktivera receptorerna. Detta visar sig om man tar blodprov på fritt T4 resp T3.
Återfå balansen i binjurarna
Här kommer det trixiga med binjurestress; det är nästan alltid orsakat av något annat (ovan nämnda kroniska stressfaktorer såsom mag-tarm-inflammationer, kroniska infektioner, födoämnesintoleranser ffa gluten, brist på essentiella fettsyror, miljögifter och kronisk känslomässig och psykologisk stress). När de här tillstånden finns, måste de behandlas först, annars blir alla försök att direkt stötta binjurarna antingen meningslösa eller endast delvis lyckade. Med det sagt, kommer här några generella riktlinjer för binjurehälsa:
– Undvik eller åtminstone minimera kraftigt all stimulantia (socker, koffein, alkohol exvis)
– Stabilisera blodsockret (genom måttligt eller lågt intag av kolhydrater)
– Utför stresshantering och avslappningstekniker
– Ha roligt, skratta och ge regelbunden plats för nöjen i ditt liv
– Undvik kostrelaterade orsaker till inflammation (raffinerat mjöl, industritillverkad fröolja, glukossirap t ex)
– Se till att få tllräckligt av DHA och EPA (essentiella fettsyror, omega-3)
Panax ginseng, Siberisk ginseng, Ashwagandarot och ”Holy basil leaf”-extrakt hjälper till att balansera stressresponsen och stödja binjurarna. Dessa är dock potenta mediciner och bör tas under övervakning av t ex en näringsterapeut el naturläkare.
Ja, i det stora hela känner jag igen mycket från vad t ex Dr.Lam beskriver, och även Dr. Peatfield. Det känns verkligen mer och mer som att det är det här det handlar om. Många går alldeles säkert omkring med kronisk stress av något slag (tungmetaller, dålig tarm-hälsa mm enl ovan) som drar ner både binjurar och i ett senare skede även metabolismen. Därför är det så sant som det står på Hypo2-sidan; att medicinera med kortison och skk-hormon i många fall bara blir en konstgjord andning. Man måste åtgärda själva orsaken/orsakerna först, annars hjälper det bara delvis eller inte alls. Känns så skönt, för det är ju den linjen jag har varit inne på hela tiden, och därför sökte hjälp hos näringsterapeuten. Tyvärr blir det ju en lång och krokig väg, men när man väl blivit av med dessa stressfaktorer tror jag att man får ett betydligt bättre och friskare liv. Men det kräver en del av en….det är inte gjort i en handvändning!
Kram o godnatt!
//Malin
Tack snälla för översättning. Precis såhär har jag upplevt det, men inte haft förmåga att beskriva i text och ord. Vet att jag levt med en djup inre stress sedan jag var liten flicka – nu är jag 60+. Dr Karin Andersson i Strängnäs var inne på samma sak dvs att jag sedan tidiga barnår har ett nedsatt immunförsvar p g a detta. Har nu gått i pension och trodde naivt nog att jag skulle må bättre, men det blev tvärtom. Nu kan jag inte koncentrera mig på den yttre stressen, utan nu har jag fullt fokus på den inre. Tror alltså helt ut på det du skriver. Nu gäller det ”bara” att sätta igång 🙂
Hej Helga!
Tack för din kommentar 🙂 Bara roligt att översätta, och att hjälpa till! Förstår precis vad du menar. Hoppas att det går bra i fortsättningen! Tror Karin att det kan ha med tungmetaller att göra?
Må så gott!
Mvh Malin
Wow, va duktig du har varit som har översatt allt – kanonbra. Jag håller med dig, jag tror också på detta. Ska bli så spännande att få träffa min näringsterapeut för första gången i nästa vecka. Ha det gott och på återseende!
Tack Susanne! 🙂 Åh, vad spännande att träffa näringsterapeuten – hoppas det är början på din resa mot hälsa!
Må så gott!
Mvh Malin
Hej Malin,
Vad säger din läkare om binjureproblematiken? Tar du tar inga mediciner alls för binjurarna? Jag har problem med binjurarna enl scandlabs kortisoltest. Har mkt låga värden och det ser ut som om mina binjurar är riktigt dåliga. Ev hypo2, ej säker ännu. Ska till en privatläkare på onsdag, det blir mkt spännande. Hoppas såå mkt på att få hjälp med HC då jag är i mkt dåligt skick. Men det kanske inte alls är en lösning??
//Mia
Hej Mia!
Min Hypo2-läkare trodde också att mitt största problem är mina binjurar. Också jag trodde i början att kortison och skk-hormon var (enda) vägen att gå. Det vore ju givetvis fantastiskt om det vore så lätt som att ta en medicin och bli bra. Men under vägen har jag fått lära mig att det är mer invecklat än så. Jag är ju inte intresserad av att bara dämpa symptomen, utan att komma åt grundorsaken. Läkaren trodde inte på kortison för mig, eftersom jag har stor benägenhet att få överväxt av candidasvamp, vilket kan blossa upp av kortison. Och nu när jag vet mer, är jag väldigt glad för det. Hon rådde mig istället att ta kontakt med en näringsterapeut – vilket jag också är väldigt glad över att jag gjorde. Det har fått mig att förstå att jag långsamt och ganska mödosamt behöver bygga upp min kropp igen, efter att den har varit sjuk länge. När binjurarna är mkt svaga kan det vara så att man inte klarar av att stödja dem för mycket på en gång, och så har det varit för mig. Jag har hittills inte tålt binjureextrakt, men hoppas göra det längre fram när binjurarna är bättre (t ex Adrekomp el Adrenal). För närvarande stöttar jag binjurarna genom att avlasta kroppen från kost den inte mår bra av (gluten, mjölkprodukter, socker, alkohol) samt tar ett kosttillskott med mkt B-vitaminer (”Hair Nutrients” från Solaray) som långsamt låter binjurarna självläka. Försöker att inte stressa, och försöker att komma i säng i tid…;)
Vad gäller kortison säger bl a Dr Lam (www.drlam.com) att ju yngre man är desto viktigare att kanske stödja binjurarna på annat sätt. Det kan vara svårt att trappa ner kortisonet. Han har detta som en sista utväg, inte en första, vilket kan vara bra att ha i åtanke tycker jag. Sen kan jag ju givetvis inte svara på vad du ska medicinera eller inte, det lämnar jag till din läkare 🙂
Lycka till!
Mvh Malin
Hej Malin och tack för ditt svar.
När man har varit dålig länge så är man ju så angelägen om att få hjälp och snabbt kunna bli bättre. Men jag har förstått att detta med binjurarna är rätt så knepigt och att det tar lång tid. Jag tror som du att man måste gå till botten och finna grundorsaken. Men om jag har förstått det rätt så påverkar kortisolet så många funktioner i kroppen så det verkar viktigt att få igång den processen för att på så sätt läka andra saker som är fel. Allt hänger ju ihop.
Du skriver att du utesluter gluten och mjölk. Är du gluten och laktosintolerant eller utesluter du dessa saker i allafall? Jag har väldiga magproblem, gentestad mot gluten och laktos, de proverna var negativa. Vad jag har förstått så kan man ändå vara intolerant.
Lycka till!
Mia
Hej !
Kanonbra med en som kan översätta. Det behöver vi som förtfarande är lite trögtänkta. Har nyligen börjat min resa i denna underliga djungel.
Jag är ett vuxet maskrosbarn (60år) Har stått på Levaxinbeh. i 42år. Infektioner
har avlöst varandra, mag tarmproblem, sömnstöning, trött, virrig, fattar inte vad folk säger. Irriterad,tror jag kan skriva under på det mesta.
Läser allt jag kommer över, det börjar sakta klarna. Har länge kännt att någonting är fel, men alla prover är sååå bra så. Ingen vill lyssna på mig.
Tack o ha de så bra det går.
Birgitta
Hej Birgitta!
Tack för din kommentar 🙂
Ja, tyvärr är din historia ännu ett exempel på hur vården inte fungerar. Att inte lyssna på patienterna tycker jag är rent ut sagt oförskämt. Ibland undrar man varför man ens ska gå till läkaren, det hade räckt att skicka in blodprover till ett lab….
Skönt att det börjar klarna iallafall!
Lycka till!
Mvh Malin
Hej!
En fråga angående texten:
– Undvik kostrelaterade orsaker till inflammation (raffinerat mjöl, industritillverkad fröolja, glukossirap t ex)
Tror ni det betyder att ex. linfröoljan i mataffären inte är en bra Omega 3-källa!?
Det vågar jag inte svara på….ngn som vet får gärna kommentera det. Funderade själv på vad han menade med industritillverkad fröolja, men jag antar att det är bäst att köpa ekologisk variant på hälsokosten oavsett.
Mvh Malin
Hej!
Vill tipsa om en artikel om inflammationsdrivande mat: http://www.lakartidningen.se/store/articlepdf/8/8397/LKT0751s3873_3877.pdf
Hittade den när jag läste följande i SvD: http://hd.se/halsa/2008/02/04/laett-att-aeta-sig-sjuk/
Kanske skriver han något om industritillverkad fröolja?
Kan dock säga redan nu att linfrö inte är en bra källa till omega-3. För att vegetabilisk omega-3 ska omvandlas till de nyttiga EPA och DHA så försvinner 90% på vägen/vid omvandlingen. Vegetabliska fetter kan ju vara bra iaf, men man ska inte äta dem för att få i sig omega-3. Då är det animaliskt omega-3 som gäller, från fet fisk som lax och makrill, men kanske ännu hellre att gå direkt till grundkällan, dvs algerna. Eller krill, som är steget efter.
Tack för tipsen och infon om omega-3, Emme! 🙂
Den där artikeln är verkligen intressant.
Må så gott!
Kram Malin
Har i 15 år försökt att få ta prover på Vårdcentral De har tagit TSO. Det är lågt – 2,6 – men inte behandlingskrävande. Nu tog jag saken i egna händer och skickade prover till Scandlab. Det visar ett lågt T3 och lågt kortisol – 12,5 på en skala som ska vara 21-42. Alltså binjuren fungerar dåligt. Nu äntligen får jag hjälp- Har kontaktat en läkare i Tranås som kan det här. Kanske min övervikt minskar och min depressionsmedicin onödig.
Vad skönt, Ing-Britt, att du har kommit en bit på rätt väg! Visst känns det skönt att efter så många år äntligen kunna få RÄTT hjälp. Jag känner till din blivande läkare och har bara hört gott. Hoppas verkligen att du får bukt med dina symptom och underliggande orsaker!
Lycka till
//Malin