Hönan eller ägget?

Ja, ständigt denna fråga…vem kom först, hönan eller ägget? Kroppen är sannerligen en komplex apparat med sammanvävda nätverk som påverkar varandra. Det är nog detta som gör det så svårt att hitta EN orsak och EN behandling till hormonella störningar.

Jag har läst lite mer av Dr Lam på www.drlam.com där han beskriver ett starkt samband mellan äggstockar-binjurar-sköldkörtel. Jätteintressant. Tänkte delge er ett sammandrag som jag översatt.

Det endokrina systemet består av åtta olika körtlar strategiskt placerade i kroppen. De tre viktigaste för en kvinna är; äggstockarna, binjurarna samt sköldkörteln. Dessa tre organ styrs var för sig via sin egen axel; hypothalamus-hypofys-äggstock, hypothalamus-hypofys-binjure och hypothalamus-hypofys-sköldkörtel.
Varje slutorgan (äggstock, binjure, sköldkörtel) producerar i sin tur flera olika hormon som påverkar resten av kroppen. Dessutom är de även knutna till varandra i nätverk, eller axlar. Sambandet mellan dessa tre organ kallar Dr Lam för OAT-axis (ovarian=äggstock, adrenal=binjure, thyroid=sköldkörtel). Om något händer med ett organ kommer det att påverka de andra organen. De är därför intimt hormonellt medberoende av varandra för optimal funktion.

Om binjurarna är svaga, finns det ofta samtidigt dålig funktion av sköldkörteln och oregelbundenhet i menstruationscykeln, t ex. På samma sätt, om man har en underfungerande sköldkörtel gör detta ofta en binjuretrötthet värre. Samt om man t ex lider av hormonell obalans i äggstockarna, såsom östrogendominans (vilket man kan ha även om inte östrogenet är högt i sig, det är i relation till progesteronet man mäter dominansen. Kan alltså bero på lågt progesteron) så förvärras ofta en befintlig sublklinisk hypotyreos.

Alla dessa tre organs funktioner måste vara i optimal balans för att en kvinna ska må bra. Dr Lam jämför det med en tre-bens-stol; alla ben måste vara i perfekt balans för att stolen ska vara säker att sitta på. 🙂

Obalans i OAT-axeln leder till en mängd olika tillstånd som är irriterande i sin mildaste form och helt handikappande om den är svår/stor.
Symptomen sammanfaller ofta med de man har vid binjuretrötthet, hypotyreos och östrogendominans/lågt progesteron. OAT-obalans kan yttra sig som klinisk eller subklinisk. Eftersom det kan bete sig som många andra system-obalanser finns det inget specifikt test att tillgå för att identifiera just denna obalans. Den kunskap man har idag om det har man fått genom klinisk erfarenhet och fallstudier. Därför tycker han att man ska se på det som ett kliniskt tillstånd och inte som ett sjukdomstillstånd.
Han tycker också att man ska överväga detta tillstånd som en möjlighet först efter att konventionell undersökning och behandling misslyckats. (troligen en friskrivning från hans sida…)

Äggstockarnas system
Under normala omständigheter bevarar äggstockarna den hormonella balansen hos kvinnan genom självreglering av ffa östrogen och dess motsatshormon (antagonist) progesteron.

Några exempel på hur dessa hormoner fungerar som antagonister;
Östrogen – stimulerar bröstceller som kan leda till bröstcancer
Progesteron – skyddar mot bröstcancer
Östrogen – ökar salt och vattenansamling
Progesteron – verkar vätskedrivande
Östrogen – ökar risken för blodpropp
Progesteron – minskar risken för blodpropp
Östrogen – ökar kroppsfettet
Progesteron – hjälper kroppen att använda fettet som energi

Östrogen och progesteron minskar generellt med åldern, men förhållandet ändras drastiskt från ca 35 års ålder. Mellan 35-50 års ålder sjunker progesteronproduktionen med 75% och östrogenproduktionen med endast 35%. Detta innebär att en relativ östrogendominans (som egentligen beror på för lågt progesteron i förhållande till östrogenet) är mycket vanligt från 35 års åldern och uppåt.

Dessutom kan miljö, stress, övervikt, dålig kost, brist på motion påverka och ge östrogendominans. Även binjuretrötthet och hypotyreos kan förvärra östrogendominansen.

Östrogendominans kan öka halten av sköldkörtelbindande protein i blodet. Det innebär att fritt T4 och fritt T3 blir lägre. Dvs minskar den del av den totala mängden sköldkörtelhormon som kan komma in och göra sin verkan i cellen.

Likaså, vid högt östrogen svarar inte binjurecortex på signaler från hjärnan att producera mer kortisol, trots att det behövs. Samt att det stör själva utsöndringen av kortisol. Dessutom ökar östrogenet halten av det kortisolbindande proteinet globulin i blodet – vilket innebär samma som med skk-hormonet; mängden fritt aktivt kortisol minskar, och det är bara det fria kortisolet som kan komma in i cellen och göra sin verkan. 

Och nu kommer vi verkligen in på huvudfrågan – hönan eller ägget? Det är nämligen så att precis som östrogendominans kan bidra till binjuretrötthet så kan binjuretrötthet bidra till östrogendominans…
Kortisol tillverkas i binjurarna av progesteron. När binjurarna är svaga tenderar de att producera än mindre progesteron till fördel för kortisolet, vilket ger relativ östrogendominans och ovan nämna negativa effekter för aktivt kortisol och i sin tur negativ feedback och en ond cirkel.
Östrogendominans kan försämra både binjurefunktion och sköldkörtelfunktion, och å andra sidan förvärras östrogendominansen av trötta binjurar och underfunktion av sköldkörtelhormonerna……

Ja som sagt….det är ingen lätt nöt att knäcka. Men det visar hur viktigt det är att se hela spektrat och allt som påverkar.

Det finns t ex både progesteronkräm (naturlig) och pregnenolonkräm (pregnenolon är ett hormon som är förstadie till bl a progesteron och DHEA). Det kan ju vara något att fundera på. Detta kan en näringsterapeut hjälpa till med. Jag vet att jag har lågt progesteron och viss östrogendominans, och vi har varit inne på att prova detta, men att avvakta lite. Det kanske är dags…? Det skulle ju kunna vara ytterligare en väg att komma ur binjuretröttheten.

Nu ska jag återgå till min febriga dotter och laga lite middag!

Kram
Malin

Tags:
10 kommentarer
  1. susanna 15 år sedan

    Tack för en givande blogg

    Jag har själv haft för mycket omkring mig under många år och senaste året även extremt mycket mentalt samt tränat väldigt mycket
    så en dag sa kroppen ifrån o nu försöker jag på så naturlig väg som möjligt stärka min kropp.
    Intressant det där med att äggstockar,binjurar o sköldkörteln hänger ihop

    Själv äter jag enl LCHF vilket är mycket naturligt, ingen gluten alls och man kan faktiskt svälta ut candida rekomenderas varmt
    Tack ännu en gång för många bra tips att stärka kroppen maila mig gärna
    via min hemsida

    • Author
      malin 15 år sedan

      Hej Susanna!
      Tack för din kommentar 🙂
      Vad härligt att du lyssnat på din kropp och försöker stärka den naturligt. Det finns ju så mycket man kan göra själv om man bara blir medveten om det.
      Jag äter själv ganska lite kolhydrater, har dock svårt att äta helt LCHF eftersom jag inte kan äta mjölkprodukter, men det blir ändå åt det hållet. Ja ska man svälta ut candida är det ju jättebra med din diet, då den ju lever på socker o enkla kolhydrater ffa – toppen!

      Ja, jag tycker att Dr Lam har många intressanta artiklar på sin sida, och ffa olika samband som känns logiska och ger lite aha-tänk.
      Lycka till 🙂
      Mvh Malin

  2. Mia 15 år sedan

    Hej Malin!
    Vill tacka dig för en intressant blogg. Känner igen mig i så mycket som du skriver. Måste också skynda långsamt för att mina binjurar ska kunna stärkas. Var helt desperat eftersom inget funkade tills jag läste din blogg och kände igen mig i ditt problem dvs att du fick svårt med andning, kände dig hyperstressad mm några timmar efter det att du tagit ditt tillskott. Har fått en lägre dos på bara 1 mg kortison som jag börjat med och nu och där jag ökat dosen väldigt försiktigt, det verkar funka. Har testat Adercomp men det kunde jag inte ta. Ska snart börja ta medicin för sköldkörteln också. Har frågat om jag kan få naturligt tillskott men får som svar att licens får sökas först 1 år efter Levaxinbehandling. Såg din länk som du rekommenderade där man kunde beställa hem direkt. Beställer du där eller har du fått dem via läkare? Vill gärna testa naturlitg istället. Stort tack och lycka till i din väg tillbaka 🙂 //Mia

    • Author
      malin 15 år sedan

      Hej Mia,

      Tack för din kommentar! 🙂 Känns skönt för mig också att inte vara ensam, utan att det finns fler som upplever samma sak. Vad bra att det verkar funka med kortisonet i så låg dos. Jag vet, de säger så, att de kräver att man ska gå på Levaxin minst ett år innan licensansökan beviljas. Därför beställde jag via internet istället. Skulle gärna vilja gå till Apoteket och hämta ut den, men vad gör man? Min läkare vill ju egentligen skriva ut, men då jag inte har ätit Levaxin mer än någon månad var det ingen idé att ens ansöka….Den hemsidan där jag beställer, levererar dock inte till Sverige, eftersom de går efter varje lands egna regler. Så jag har fått det genom släktingar i London som tagit hem det till mig. (www.internationalpharmacy.com) Du kan gå in på sidan och söka fram olika länder dit det går att få leverans, om du känner ngn utomlands.

      Tack själv och lycka till!
      Mvh Malin

  3. Humlamamman 15 år sedan

    Hej Malin!! Snubblade in på din blogg när jag satt och letade fakta om sköldskörtelproblem. När jag läser din blogg, din sjukdomshistoria och dina symptom så får jag nästan tårar i ögonen – det är som att läsa om mig själv.
    Funderar skarpt på att skicka in prover till Scandlab, ska kolla vad läkarnas blodprover visar ( tog nya i fredags för femtioelfte gången 🙂 ) Mår skit och har bara blivit sämre och sämre efter min förlossning i december 2008 och har massor av symptomen som du skriver om. Kommer definitivt att återkomma hit och fortsätta läsa dina inlägg.

    • Author
      malin 15 år sedan

      Hej!

      Tack för dina ord – det värmer. 🙂 Det är ju en jättebra idé att skicka in prover till Scandlab. Även om det är många läkare som tyvärr inte bryr sig om de svaren, så stärker det ju din egen bild av vad det är som är fel. Låter ju typiskt också att du blivit sämre efter förlossningen – samma här. Jättekul att du gillar mina inlägg – välkommen!

      Lycka till,
      Mvh Malin

  4. camilla 14 år sedan

    Hej!

    Måste få rådfråga dig om en sak. Har nu ätit NT i fem dagar (1/4 tablett på morgonen) och mår nu urdåligt. Har fått ökad hjärtfrekvens, kraftigt illamående, feberkänsla, svettningar på natten, huvudvärk. Visst låter det som att jag är T4-förgiftad? Visst är det så att det kan vara binjurarna som behöver stöttas? Fick du liknande symtom när du först provade NT? Känner att jag vill bolla detta med dig eftersom du verkar ha mycket kunskap i ämnet. Vet att jag inte borde experimentera hemma själv men vad gör man när man bor i Norrland och inte får någon hjälp från sjukvården?

    Tycker att din blogg är superbra och jag suger verkligen åt mig av alla dina tänkvärda ord!

    Många kramar Camilla

    • Author
      malin 14 år sedan

      Hej Camilla!

      Vad jobbigt för dig att du mår så dåligt. Jag fick inte liknande symptom när jag först började med NT, då mådde jag så bra som jag inte gjort på många år!! Men det höll inte så länge, så då misstänkte jag binjurarna, och är fortfarande inne på den linjen. Jag vågar inte svara dig på vad det är som orsakar dina symptom. Det jag kan råda dig är att försöka ta kontakt med någon Hypo2-läkare från nätverket, genom att maila hypo2info@gmail.com samt gå med i forumet Hypo2.info och bolla med andra där – där kan man få mycket stöd och råd. Jag förstår att det måste vara jobbigt när man bor så långt bort, men ofta behövs det bara ett besök till den läkaren, och sen kan man ha mail- eller telefonkontakt.

      Tack för dina varma ord! 🙂
      Kram Malin

  5. Catherine 13 år sedan

    Jag hittade hit av en slump; mycket bra blogg!

    Jag fick diagnosen autoimmun hypotyreos för tio år sedan. Har sedan dess ätit sköldkörtelhormon och en kortare period även kortisol för binjurarna.

    För ett par år sedan läste jag om Thyroplex women, en produkt för kvinnor 40+ (finns även för män och heter då Thyroplex men). Den är utvecklad av en amerikansk läkare och innehåller 15 mg sköldkörtelhormon (motsvarar väl 1/4 grain Armour Thyroid), 200 mg binjurehormon plus äggstockshormon och hypofyshormon. Det lät ju bra, tyckte jag som precis fyllt 40, så jag beställde den och har ätit en kapsel om dagen sedan dess. Jag har mått bra (även om jag blivit lätt hyperthyroid och fått minska dosen receptbelagda hormoner), men jag har också utvecklat vissa symptom som jag nu börjar sätta i samband med Thyroplex. Det är framför allt ökad behåring i ansiktet (skäggväxt samt långa, grova strån på hakan samt under naveln), fetare hy (nästan som i tonåren) och ökad tendens att få akne. Mitt midjemått har också ökat även om jag inte gått upp i vikt – det känns dock som om jag samlar på mig mer fett utan att vikten ökar. Jag börjar nu undra om detta kan bero på östrogendominans? Det vore intressant att få veta om fler här har erfarenhet av detta. M v h Catti

  6. Anne-Sofie 12 år sedan

    Hej Malin ❤
    Jag har läst detta inlägg flera gånger & det blir samma aha upplevelse varje gång

Ge en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Informationen på denna sajt ska ses som ett komplement, men aldrig ersätta medicinsk expertis

© 2024 Hypotyreos.info

Logga in med dina uppgifter

Glömt dina uppgifter?