Jästextrakt och glutamat

Godmorgon!

Tänkte skriva lite om livsmedelstillsatser. Jag försöker ju så gott det går att hålla mig ifrån så många av dem som möjligt. En jag absolut inte äter är Natriumglutamat, smakförstärkare E621, och det har jag inte gjort på snart 5 år. Då, för fem år sedan, var det mycket svårare att undvika än vad det är idag, eftersom livsmedelstillverkarna har fått en ny medvetenhet hos konsumenterna att handskas med….Då fanns det en enda skinka i charken jag kunde köpa, alla andra innehöll glutamat. Idag är det väldigt få charkuterier som faktiskt innehåller det.

Men. Nu har jag förstått att de fortsätter att smyga in glutamat under falska namn. T ex som jästextrakt. Vilket är något jag iofs ockskå redan undviker, men för er andra som inte vet vill jag delge denna information 🙂 Jästextrakt är ett ämne som inte räknas som livsmedelstillsats, utan som livsmedel. Vilket innebär att det inte behöver dokumenteras på samma sätt. Det innebär också att Livsmedelsverket inte alls bryr sig om hur livsmedelsindustrin använder det eftersom det räknas som en råvara bland alla andra. Jästextrakt innehåller visserligen naturligt glutamat, men det gör väldigt många andra livsmedel (som t ex parmesanost, valnötter) också, och detta påverkar inte kroppen i samma grad som tillsatt glutamat.  Det som värre är, är att det i många fall tillsätts glutamat (E620-625) i jästextraktet. Vilket innebär att konsumenten tror att de har tagit bort glutamat – men så har de lagt det i jästextraktet istället! Aaaahhhrgggg!!!! Man kan väl iallafall få göra ett medvetet val när man handlar, utan att bli lurad?

Sen har jag lite funderingar kring det här med olika personers känslighet för glutamat, och en koppling till hypotyreos. Vi har ju kunnat läsa av Chris Kresser http://thehealthyskeptic.org/thyroid att det finns ett starkt samband mellan hypotyreos och genomsläpplig tarm, som kan ge försvagning av t ex blod-hjärn-barriären. Här http://www.konsumentsamverkan.se/11verk/kampanj/tillsatser/msgveta.htm kan man läsa ”En ytterligare skyddsmekanism i kroppen är den s.k. blod-hjärn-barriären som hindrar skadliga ämnen i blodet att nå hjärnans celler. Tyvärr skyddar barriären inte hela hjärnan, exempelvis är hypotalamus sämre skyddad mot glutamat”.  Har man en försvagad barriär blir man väl då än mer känslig mot glutamatets skadeverkningar?

Dessutom kan man även läsa att ”Andra faktorer som gör hjärncellerna extra känsliga för glutamat är vitaminbrist och magnesiumbrist”. Och det är ju allmänt känt att vi hyposar ofta lider av vitaminbrister och ffa magnesiumbrist….Eftersom jag själv är mkt känslig för glutamat, ser åtminstone jag ett samband, och ger er därför ett råd – Läs innehållsförteckningarna när ni handlar och skippa E621-625 smakförstärkare, jästextrakt och även maltodextrin, som också kan innehålla dolt glutamat!

Nu ska jag ha en härlig söndag med min familj!

Kram 🙂

23 kommentarer
 1. Annika Johansson 12 år sedan

  Hej
  Intressant läsning. Jag tror vi påverkas mer än vi kan ana av all skit vi får i oss.Vill göra reklam för min sons blogg matfusket som belyser fusket inom livsmedelsindustrin.Om tillsatser och hur margarin blir till och mycket mera, vet du hur det tillverka?. Läs gärna http://www.matfusket.com/. Han har själv trolig hypo2 och har börjat behandling med medicin. mvh Annika

  • Malin Author
   malin 12 år sedan

   Hej Annika! Förlåt, missade att svara på din kommentar – tack för den! 🙂 Jag har tidigare läst din sons blogg – den är verkligen imponerande! Och intressant.
   Mvh Malin

 2. Carola 12 år sedan

  Hej Malin!
  Tack för en bra blogg! Jag har själv låg ämnesomsättning och medicinerar med Levaxin sedan 16 år tillbaka. Jag har ändå många av de symtom som man kan läsa om under Hypo2, bl.a. trötthet, håravfall, svårt att gå ner i vikt, fryser lätt, torr hud, känslig för depressioner mm. mm. Jag har ännu inte pratat med min läkare men känner att han kan bli skeptisk till detta. Finns det någon lista på läkare som tror på detta? Eller hur ska man enklast göra för att få denna medicinen? Kan man på något sätt mäta det via ett prov (vet att blodprov inte visar detta)?

  Tack på förhand.

 3. Britt-Mari Dahlén 12 år sedan

  Tack Annika för tips om Matfusket.com.
  Tack Malin för, att jag fick upp ögonen för den dolda glutamaten. E 621 har jag känt till i flera år, men att det göms i jästextrakt och maltodextrin var nytt. Fram för naturlig mat!!

  • Malin Author
   malin 12 år sedan

   Britt-Marie – Ja, visst är det hemskt att det ska vara så svårt att ens kunna avgöra själv vad som är ok att köpa/äta….hur man än vänder sig har man ändan bak, typ….Absolut fram för naturlig mat!!

 4. emelie 12 år sedan

  Hej o tack för alla dina tips.
  Medicinerar själv sedan en månad med Thyractive, B12, Selen,, Q10, D3. Har lagt till clorella på eget initiativ. Men binjurarna hänger nog dåligt med.
  Själv fick jag Weledas tandkräm utan flour i present efter att jag berättat om en föreläsning jag varit på.
  Började läsa på o blev riktigt rädd.
  Flour århundradets bluff http://pentra.se/Fluor.html läs här och tänk vad vi ger till oss själva och våra barn, kraftigt hormonstörande och ett hjälpmedel för andra gifter att ta sig in i våra celler. Blev urförbannad när jag läste detta. Giftighetsgraden ligger mellan bly och arsenik!!???
  Så att man aldrig ska svälja flour e ju självklart, hur kommer det sig då att barnens tandkräm är så god?? Vad jag vet sväljer alla barn den och vill ha mer!!!!!!!!
  Så det senaste jag hörde var att torkad svinsköldkörtel kan hjälpa barn med ADHD. Tänk om…….

  • Malin Author
   malin 12 år sedan

   Hej Emelie!
   Tack för din kommentar 🙂
   Ja, usch, flour är en riktig elaking för kroppen! Visst blir man arg att man i alla år blivit itutad från tandvården att flour är så himla bra….jotack, men inte på bekostnad av resten av kroppen!
   Det vore ju absolut bra att veta att det finns hjälp mot ADHD i form av svinssk, och här tror jag också att kosten kan göra underverk! Läs bara om familjen Mauritson som jag tipsat om tidigare, de fick sin son helt bra från svår autism genom att utesluta gluten, mjölk och socker i hans kost. Helt fantastiskt tycker jag. https://hypotyreos.info/bloggar/malin/2010/09/

   Lycka till med din behandling!
   Mvh Malin

 5. Annika Johansson 12 år sedan

  Hela veckan kommer efter tio och Malou på Tv4 prata mat och fusket med maten.I morgon pratar de speciellt om glutamaten. Joakim träffade Tommy Svensson(som skall prata om glutamaten i morgon) i våras, då han bjöd hit honom till sin skola för en föreläsning på skolan. Han hade också kontakt med Carola som är med i programmet i dag.Han skrev om detta skolarbete på bloggen i våras. Även Bert Karlsson hade han kontakt med och fick åka med på en föreläsning om mat i Karlstad. Allt detta går att läsa om på hanns blogg.
  Han länkar till dagens program. http://www.matfusket.com/ Mvh Annika

  • Malin Author
   malin 12 år sedan

   Hej Annika! Tack för tips om Malous program. Har börjat titta lite på dem på TV4-play. Superintressant!! Vad kul att det går så bra för din son 🙂
   Synd bara att de inte visar sådana här program på lite mer ”prime-time”, på kvällarna – för att nå ut till en bredare publik! Men fantastiskt att de uppmärksammar det så mkt ändå.

   Må så gott!
   Mvh Malin

 6. Agneta Johansson 12 år sedan

  Hej intressant läsning. Mitt intresse och engagemang har också väckts efter jag tittade på tv4 morgonprogram. hittade detta citat när jag googlade på jästextrakt från Råd o Röns hemsida.

  ”– Det är ingen skillnad mellan syntetiskt framställt glutamat och glutamat som man får naturligt genom att koka kött länge, säger Anna Blücher, universitetslektor i livsmedelskunskap på Högskolan i Kalmar.

  Hon har själv inga problem med att tillsätta lite glutamat i matlagningen för att sätta mer smak på en köttgryta eller köttbullar.”

  Märkligt med tanke på hennes yrke eller hur?

  http://www.radron.se/templates/Artikel____3103.aspx

  Mvh
  Agneta

 7. Ulrica 12 år sedan

  Hej,

  Kan du eller om din näringsterap. rekommendera någon bra bok på svenska eller engelska om sockerfri diet el candida diet.
  Du skrev i början av inlägget vad du inte fick äta. Men vad fick du äta under dom 2 första månaderna på din candida diet?

  Mvh
  Ulrica

  • Malin Author
   malin 12 år sedan

   Hej Ulrica!

   På rak arm vet jag ingen bok, men om jag hör talas om ngn säger jag till!
   Här är ett gammalt inlägg om vad jag inte kunde äta i början:
   https://hypotyreos.info/bloggar/malin/2010/04/12/fyra-timmar-hos-naringsterapeuten/

   Lycka till!
   Mvh Malin

   • Malin Author
    malin 12 år sedan

    Oj, förlåt Ulrica. Nu förstod jag din fråga – du ville inte veta vad jag inte fick äta, utan vad jag fick äta..? Hmm, ja allt som inte stod på inte-listan….;)
    Alltså kött, fisk o kyckling av alla slag. Ris, rotfrukter. Många grönsaker utom de på listan. Eget bakat bröd på bovetemjöl. Pannkakor på bovetemjöl. mm….

    Mvh Malin

 8. Lotta 12 år sedan

  Hej Malin!

  Vad intressant du skriven om jästextrakt o glutamat. Jag har just fått reda på att detta är något jag ska undvika. Just ang skinka så står det t om på förpackningen att det är utan glutamat.
  Det är ett evigt läsande på förpackningarna men det är det värt.

  Tack för en intressant blogg!

  Mvh Lotta

  • Malin Author
   malin 12 år sedan

   Hej Lotta!

   Tack för din kommentar 🙂
   Visst är det jobbigt att läsa på alla innehållsförteckningar….men nuförtiden är det iaf betydligt lättare än vad det var när jag började för 5 år sen….då var det glutamat i ALLT! I stort sett alla charkuterivaror, buljonger mm. Nu är det mer ovanligt än vanligt skulle jag säga – men som sagt så har ju jästextrakt ökat tyvärr, och det kan man ju då undra varför….

   Lycka till!
   Mvh Malin

 9. Helena 12 år sedan

  Hej, kan någon tala om hur man får tag i Thyractive?

  Mvh, Helena

 10. Lotta 11 år sedan

  Hej!

  Jag vet var man kan köpa Thyractive. Äter själv det. Mvh Lotta

  • Malin Author
   malin 11 år sedan

   Hej Lotta!
   Tack för informationen, kanske någon som kan dra nytta av detta. Själv funkade inte Thyractive särskilt bra på mig (fick ont i magen av den) Jag tar Nature-Throid istället.
   Mvh Malin

 11. Lotta 11 år sedan

  Hej igen…var fick du tag i Nature-Throid?? Har oxå kännt av magen. Funkar NT bättre? Mvh Lotta

 12. Malin Bengtsson 11 år sedan

  Hej Malin!
  Jag har varit inne och kollat på din blogg lite då och då. Ser ut som du har kämpat länge för att få lite ordning på allt.
  Har du tid och lust att maila med mig. Jag har själv en del problem med min medicin. Går idag bara på Levaxin är inte alls nöjd, mår jätte dåligt värk ikroppen, trött, tappar håret, problem med magen. Ja du vet hur det kan vara.
  Jag opererade bort min sköldkörtel 2010 då den hade växt väldigt fort och störde på luftstruppen. Had även innan det haft en massa symtom på dålig sköldkörtel men blodvärden inom normal gränser.
  Har du tid och ork att maila med mig om hur du har gått tillväga. Jag vill gärna ha tips och ider om hur man kan må bättre. Ingen läkare vill ta mig på allvar.
  Mycket Tacksam om du orkar och vill.
  Tack på förhand Malin

Ge en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Informationen på denna sajt ska ses som ett komplement, men aldrig ersätta medicinsk expertis

© 2022 Hypotyreos.info

Logga in med dina uppgifter

Glömt dina uppgifter?