Lever! :)

Vilken härlig vintermorgon med julmys! Har fått ordning på de flesta julsaker och tänker njuta varje dag med massa tända ljus hela december 🙂 Bra för själen…-10 grader idag, har precis tagit en promenad med lilltjejen till dagis – på med termobyxor och det blev riktigt skönt!

Så, nu var det en vecka sedan jag var hos näringsterapeuten. Jag hade ju en plan. Som inte riktigt blev som jag tänkt….men det känns iallafall rätt bra nu. Efter vad han kunde se och mäta fram så har jag inga problem med candida just nu, däremot möjligen onda bakterier i tarmen. Hårmineralanalys tycker han att vi ska vänta med, då jag ändå inte skulle vara redo för att köra igång med hela det programmet som rekommenderas, bättre då att vänta tills jag är det. Det som däremot är kärnan i problemet nu är min avgiftningsförmåga. Vi gick igenom svaret på levertestet från Scandlab, som visade att jag har obalans mellan fas 1 och fas 2 i leverns avgiftning. Här är ett utdrag ur en blogg av Lina Åhlén – läs mer här; http://linaahlen.wordpress.com/ – hon beskriver detta väldigt bra;

”Vad är detox och hur funkar det? Detox är avgiftning och kroppens sätt att bli av med gifter, hormoner, metaller och slaggprodukter. Om vår avgiftning inte fungerar som den ska kan det resultera i huvudvärk, mörka ringar under ögonen, värk i muskler och leder, illamående eller upplåst mage till exempel. Det kan också bli så att du blir överkänslig för alkohol och koffein. Det organ som står för den mesta delen av avgiftningen är levern men njurarna, huden och mag-och tarmsystemet har också avgiftningsfunktioner. Leverns avgiftningsprocess är uppdelad i två faser:

Fas 1

I fas 1 görs vissa substanser om till vattenlösliga komplex och förs ut ifrån kroppen i urinet. Andra substanser måste gå igenom ytterligare en fas för att kunna göras av med. Vissa gifter gör att fas 1 jobbar hårdare t.ex. vissa läkemedel och koffein. Några ämnen kan till och med göras ännu giftigare i fas 1 och behöver tas om hand så fort som möjligt as fas 2. Ibland så hamnar fas 1 och fas 2 i obalans (fas 1 jobbar fortare än fas 2), vilket kan leda till att vissa toxiska ämnen hamnar mitt emellan faserna och kan orsaka skada.

Fas 2

I den här fasen binds toxiner med aminosyror, bl.a för att kunna transporteras ut från kroppen i avföringen. I den här processen behövs vitaminer och mineral som koenzymer.”

Provet visade att jag har väldigt snabb fas 1 medan fas 2 är för trög, så det är ju då inte så konstigt att jag får bl a uppblåst mage varje gång jag börjar med ett program med näringsämnen som sätter fart på avgiftningen. Här är ett annat utdrag som också beskriver bra hur det fungerar vid avgiftning; läs mer här på en för övrigt mycket bra webshop för hälsoprodukter: http://www.greatlife.se/

”..Om du inandas eller sväljer något som är giftigt går dessa gifter via blodcirkulation direkt till levern. Om levern fungerar väl och kan göra ett bra jobb håller den blodet rent från gifter och avfallsprodukter. Om levern inte kan göra sitt jobb väl eller om den är överbelastad på grund av för stor giftexponering, sjukdom eller liknande, ökar gifthalten i blodet vilket stressar alla kroppens organ..”  …” En del personer med kroniska bihålebesvär eller mag-tarmproblem har konstant överbelastat levern med giftiga biprodukter.”  …”Levern använder en mängd olika enzymer för att neutralisera gifter, ofta kallad leverns fas 1 och fas 2 avgiftning…I fas 2 utsöndras giftet via gallan eller urinen, en process som kallas konjugation. Det systemet kräver bland annat energi (ATP) för att fungera korrekt. Tillskott som avgiftar levern är bland annat örter som mariatistel och maskros.” …”Levern vill placera gifterna som den försöker eliminera i tarmkanalen genom att utsöndra dem i gallan som i sin tur utsöndrar dem i tarmkanalen. Vissa vattenslösliga gifter utsöndras dock via urin. De flesta miljögifter är dock fettlösliga och när kroppen inte kan rensa ut dem på ett effektivt sätt, stör de bland annat fettlösliga hormoner och ämnesomsättningen. Eftersom gifterna via galla och lever når tarmarna är förstoppning inte bra.”

Intressant det där att fas 2 i leverns avgiftning behöver energi…..hmmm….kanske därför vi med låg energiproduktion av en eller annan orsak har problem med avgiftning..? Som i sin tur gör att giftiga ämnen stannar i kroppen och drar ner ämnesomsättningen ännu mer, och igen påverkar avgiftningen negativt och gör att fler giftiga ämnen stannar i kroppen osv…=ond cirkel….något att tänka på.

Så vad vi gör nu är:

 Stödjer levern med droppar som heter ”Hepatoplex” (Alpha Plus) och som innehåller mariatistel, maskros & kronärtskocka

Främjar mag-tarmkanalens goda bakterier genom probiotika ”UltraFlora Max”  (Alpha Plus)

Hjälper tarmen att spjälka fett genom ett enzym”LipoZym Max”

D-vitamin (Holistic)

B12/Folsyra (Alpha Plus)

Husk/loppfrön – för att förhindra förstoppning

Galldiet – dvs undvika; äggula, äpplen, alltför mycket fett, mm….+ den vanliga binjuredieten då….undvika alkohol, koffein, socker…tjohoo vad livet är härligt 🙂 men vad gör man inte….

Har hittills börjat trappa upp dropparna försiktigt samt probiotika, lipozym och husk. Känns bra. Ska föra in resterande successivt och sedan försöka stå på det programmet ett par månader. Det känns faktiskt riktigt logiskt att det är det här som har varit mitt problem ända sedan i våras då den positiva effekten jag hade de första månaderna plötsligt vände och jag fick magproblemen. Jag är verkligen helt säker på att det är det här jag måste göra för att långsamt bygga upp kroppen igen, det fungerar inte för mig att bara tillföra energi genom skk-medicin. Den kommer jag säkert behöva också under vägen, men den är inte hela lösningen för mig.

Hej hopp, dags att bege sig till jobbet! Börjar förresten snart mitt nya jobb…om knappa två veckor…spännande!

Kram på er därute!

//Malin

7 kommentarer
 1. Charlotta 12 år sedan

  Hej Malin!

  Verkligen intressant samband mellan energi och avgiftning. Tänkte också på att förstoppning är ett vanligt hyposymptom. Inga bra kombinationer det där… Hoppas du har hittat nyckeln nu och att den här kuren gör susen!

  Kram!

  • Malin Author
   malin 12 år sedan

   Hej Charlotta!

   Ja, eller hur! Det var ett nytt tänk för mig, men känns helt logiskt. Stora frågan är ju igen då förstås…hönan eller ägget? Vad kom först…hypon eller dålig avgiftning….?
   Tack, ja, det känns faktiskt bättre än på länge med det nya programmet!

   Må så gott!
   Kram Malin

 2. Annika 12 år sedan

  Hej Malin!

  Jag har precis som du normala sköldkörtelnivåer men låga kortisol och DHEA-nivåer (Scandlabtest). Jag har några frågor:
  – Hur har du fått dag i DHEA? Via din läkare eller via nätet?
  – Dina prover verkar inte visa på låg sköldkörtelfunktion. Varför har din läkare skrivit ut sköldkörtelhormon?
  – Tog du med Scandlabtesterna till din läkare? Hur regareade han/hon på dem? (Många läkare hävdar ju att de inte är vetenskapliga och därför inte går att använda)

  Berätta gärna mer om ditt läkarbesök och hur läkaren reagerade och hur du fick hjälp av honom/henne. Jag har själv åkt in och ut på sjukhuset men alla läkare klappar mig bara på huvudet och skriver ut lite cipramil. Tyvärr hjälper inte det mot mina besvär

  Annika

  • Malin Author
   malin 12 år sedan

   Hej Annika!

   – Jag tar inget DHEA-tillskott, och har aldrig gjort det.
   – Min läkare har inte skrivit ut sköldkörtelhormon, utan bara rekommenderat mig det. Läkaren skrev inte ut det då det var säkert på förhand att licensen inte skulle gå igenom, då jag inte ätit Levaxin i ett år.
   – Ja, den läkare jag gått hos är väl medveten om hypometabolism (Hypo2) som inte syns i blodprover. Alltså en privatläkare.

   Så inom den vanliga vården har jag inte fått hjälp, utan fått söka upp den på egen hand. Den största hjälpen har jag dock fått av min näringsterapeut, som jag blev rekommenderad av läkaren att gå till.

   Du kan maila hypo2info@gmail.com för att komma i kontakt med läkare/näringsterapeut som vet om detta problemet. Jag rekommenderar även att gå med i forumet på den här sidan, där har du många andra att bolla med, som har samma problem.

   Lycka till!
   Mvh
   Malin

 3. Annika 12 år sedan

  Hej Malin!

  Den 27 april skriver du att du ätit nature-throid i 8 dagar. Är inte naturligt grissköldkörterhormon som skrivs av läkare? Om inte – vad är det och var har du fått tag på det?

  Mvh
  Annika

  • Malin Author
   malin 12 år sedan

   Hej Annika!

   Det stämmer att Nature-throid är naturligt sköldkörtelhormon från gris, och läkare kan skriva ut det. I Sverige är detta dock ett licenspreparat, vilket betyder att läkaren måste ansöka om tillstånd hos läkemedelsverket för varje patient, varje år. Och när det gäller denna medicin är ett kriterie bl a att man måste ha gått på Levaxin i minst ett år med utförliga noteringar om doser och varför det inte fungerat osv…Jag har alltså fått tag på Nature-throid på annat håll. Om du vill veta var kan du maila hypo2info@gmail.com, de vet hur och var.

   Mvh Malin

 4. Pia 10 år sedan

  Hej Malin!
  Jag går exakt i dina fotspår, har letat o ”Forskat” jättemycket.
  Har varit sjuk i 10 år men hankat mig fram med Levaxin och hela tiden vetat att något är skitfel. Är nu sjukskriven sen ett år tillbaka och jag letar och kommer närmare och närmare målet. Mina värden då jag fick Levaxin var inte dåliga men lite i underkant.
  Jag är så oerhört tacksam över din blogg, den känns som facitet över hur jag ska gå tillväga. Många saker av det du skriver är jag redan inne på men det saknas pusselbitar. Jag sträckläser just nu din blogg och är just nu december 2010 på avgiftning av levern fas 2 just nu, exakt det min näringsterapeut berättade förra veckan att jag har problem med
  . Tack för din blogg och jag tror att den hjälper många.
  Äntligen börjar jag se slutet i tunneln även om det är en bit kvar, men när man sätter sig in i allt detta är ju mycket logiskt men konstigt och kränkande att inte läkare känner till detta. Min läkare står fast vid att jag är utbränd.
  Att jag har kämpigt med andningen och myxödem kan han inte förklara.
  Jag har så mycket symptom och lever ständigt på diet men kan bara inte gå ner i vikt… När man mitt i detta elände hittar din blogg så är det lycka.. Massor med tips, förklaringar och framför allt jag är inte ensam och jag har verkligen rätt i mitt forskande.. Min läkares dom är utbrändhet, KBT, vila ångest….. Det är lösningen på allt enligt honom. Han är ganska trött på mig för att jag letar förklaring på nätet. Jag har 4 barn och man och har inte tid och lust att må så här år efter år.

  Tack för att du skrivit din blogg
  Nu ska jag läsa vidare:-)
  Kram

Ge en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Informationen på denna sajt ska ses som ett komplement, men aldrig ersätta medicinsk expertis

© 2022 Hypotyreos.info

Logga in med dina uppgifter

Glömt dina uppgifter?