Samband PCOS och autoimmun sjukdom i sköldkörteln

Hej igen!

Hmm…det här med PCO/PCOS var ju riktigt intressant….här: http://pullingdownthemoon.com/blog/category/fertility/pcos-fertility/ kan man läsa på en amerikansk sida gjord av dietister/nutritionister (med titlar som M.S=master of science, R.D = Registered Dietitian och L.D.N =Licensed Dietitian+Nutritionist) att de rekommenderar att det skulle finnas en automatisk screening för autoimmun thyroidit (autoimmunt angrepp mot sköldkörteln, som de flesta av oss känner till) hos alla kvinnor med PCOS eftersom det finns så starka samband. Och enligt många svenska artiklar jag hittat har ungefär 15% av alla fertila kvinnor i Sverige PCOS. Aha! Inte förvånande, men intressant, eller hur?! De beskriver även att det finns ett starkt samband mellan PCOS och kronisk inflammation i kroppen. Och att man ofta har insulinresistens, eller allmänt svårt med blodsockret (binjurarna?!) Svensk forskning inom detta område vore väl oerhört intressant!?!?

Hursomhelst verkar det finnas ett naturmedel som heter Myo-inositol som är ett B-vitaminliknande ämne som har hjälpt många med PCOS att ägglossa oftare, samt få bukt med instabilt blodsocker och hormonella obalanser. Finns även ngt som heter D-chiro-inositol som ska ha liknande egenskaper. Jag mailade min näringsterapeut om detta, och hör och häpna – han hade ett sånt preparat hemma, som jag skulle få testa! Spännande….borde ju kunna hjälpa binjurarna på traven också….(om jag nu tål det och inte får stimulativa bieffekter som jag brukar…)

En annan spännande produkt jag hittade på en funktionsmedicinares hemsida (Dr.Group: http://www.globalhealingcenter.com/about/dr-group/ ) (amerikansk – what a surprise….:)) som ska rena tarmen och sätta fart på en förstoppad sådan. Dessutom hjälpa tarmen att bli av med gifter och slaggprodukter. Det är aktivt syre som är huvudingrediensen. SÅ…jag mailade näringsterapeuten om detta också….och hör och häpna om igen – han hade detta hemma, bara av ett annat märke – som ni kan läsa om på en svensk sida som heter näringskällan: http://www.alternativet.com/forstoppning.html Produkten heter Oxyflush. Eftersom jag vet att vi alla har sånt bekymmer med just förstoppning ville jag tipsa om detta. Ska genast prova!

Nu är jag uppe alldeles försent, men det är ju tyvärr då jag är som mest kreativ….min biologiska klocka är verkligen inte binjuresnäll…! 🙁

Godnatt!

Kramar Malin (lite mer hoppfull)

13 kommentarer
 1. Eva Johansson 13 år sedan

  Vilket spännande inlägg! Jag har fått konstaterat att jag har PCO-S. Jag hade även lite väl högt blodsocker i somras (vilket jag trot att jag stabiliserat med hjälp av kosten). Är ganska övertygad om att jag även har problem med sköldkörteln, men har ingen diagnos ännu.

  Jag har i hela mitt liv haft en lång menscykel – ca tre månader. Jag hade dessutom hormonspiral i många år och hade då troligen inte ägglossning alls. I somras började jag med progesteronkräm och fick efter ett tag regelbunden mens var 4-5: e vecka för första gången i hela mitt liv!

  Tyvärr är jag riktigt dålig sedan ett år tillbaka och mår ännu mer uselt runt ägglossning och mens. Efter en massa år med hyposymptom fick jag runt jul hypersymptom istället med hjärtklappning och en allmän uppvarvning. I samråd med min näringsterapeut pausade jag med progesteronkrämen eftersom den är sköldkörtelstimulerande. Efter 2-3 månader utan har jag fortfarande mens varje månad. Men jag vill hur som helst rekomendera den för att få igång ägglossning.
  Ha det gott!
  Hälsn. Eva

  • Malin Author
   malin 13 år sedan

   Hej Eva!
   Tack för din kommentar 🙂
   Ja, det är inte så förvånande om du har problem med din sköldkörtel när du har problem med äggstockarna. Om du går tillbaks lite i bloggen och läser mitt inlägg om ”hönan och ägget” så kan du läsa om obalans i OAT-axeln (ovaries=äggstockar, adrenals=binjurar, thyroid=sköldkörtel). Denna triad måste fungera för att en kvinna ska må bra. Haltar den ena påverkar det både den andra och tredje. Så förmodligen har man oundvikligen problem med både binjurar och sköldkörtel när man har PCOS.

   Tack för rekommendationen av progesteronkrämen! Jag hoppas verkligen att jag ska tåla den och inte få bakslag eller överstimulering. Iofs äter jag ju naturligt sköldkörtelhormon, så jag skulle ju kunna dra ner dosen där om jag fick hypersymptom. (fast jag ligger nog fortfarande hypo så jag hoppas ha lite marginal) Det jag är lite orolig över när det gäller progesteronkrämen är just att mina trötta binjurar inte tycker om att bli stimulerade. Jag får den effekten av binjureextrakt och ibland även av B-vitamin-komplex. Men det är ju bara att testa. Vad kul att du fortfarande har regelbunden mens trots att du slutat med krämen! Kanske man bara behöver kicka igång systemet – eller köra med den i perioder….

   Hoppas verkligen att du får hjälp med alla dina andra symptom så att du slipper må så dåligt! Så bra att du går hos näringsterapeut, för då är du ju i rätta händer förhoppningsvis.

   Tack igen!
   Hälsningar Malin

 2. Ulrica 13 år sedan

  Hej,

  Httade detta på Paúluns hemsida;

  Bovete är ett mycket gammalt och odlades i sydostasien troligen redan 6 000 år före kristus. Det är naturligt glutenfritt och fungerar bra som ingrediens i gröt, vid bakning eller i en müsli. Oavsett om du väljer bovetemjöl eller flingor innehåller dessa D-chiro-inositol vilket är ett ämne som ökar insulinkänsligheten och kan därför vara mycket bra för diabetiker. Även studier på PCOS-patienter och bovetekonsumtion har utförts och dessa visar goda effekter. Alla mår dock bra av bovete eftersom det har många hälsofördelar som högt fiberinnehåll, mycket protein, järn, zink, selen och antioxidanten rutin.

  • Malin Author
   malin 13 år sedan

   Hej Ulrika!

   Tack för din kommentar 🙂
   Wow! Så häftigt….jag äter ju bovete varenda dag, dagarna i ända…..haha. Jag äter bovetegröt på morgonen, jag bakar bovetebröd och har som mellanmål, lagar pannkakor på bovetemjöl….mm, mm. Så fort jag ska ha nån form av mjöl blir det bovetemjöl. Jisses, hur hade mina äggstockar mått om jag inte gjort det kan man tänka….då kanske jag aldrig hade haft mens eller ägglossning!

   Tack så hemskt mycket för att du hittade denna information!

   Må så gott,
   Hälsningar Malin

 3. Humlamamman 13 år sedan

  Hej Malin!!
  Jag upphör aldrig att förvånas över hur duktig du är på att leta fakta. Jag läser med glädje och intresse allt du skriver.

  Hälsningar
  Susanne ( som hade Organicgirl.se innan, har nu återgått till min gamla blogg)

  • Malin Author
   malin 13 år sedan

   Hej Susanne!
   Åh, tack vad fint sagt – då blir jag glad 🙂
   Hoppas allt är väl med dig och att din hälsoresa går framåt!
   Kram Malin

 4. Mia 13 år sedan

  Hej!

  Jätteintressant läsning! Eftersom jag har PCO-S är jag intresserad av att testa progesteronkräm. Krävs det recept i Sverige för att få det? Tips mottages tacksamt!

  /Mia

  • Malin Author
   malin 13 år sedan

   Hej Mia!

   Tack för din kommentar 🙂
   Nej, naturlig progesteronkräm kan du köpa på nätet eller hos en terapeut som säljer det. (finns säkert vissa hälsokostaffärer som säljer också) Jag har köpt via min näringsterapeut. http://www.progesterall.com kan du gå in på och läsa mer.
   Lycka till!
   Mvh Malin

 5. Liselotte 13 år sedan

  Intressant att läsa i din blogg.. en heldel nytt för mig.
  MVH Liselotte Videla ( LiselottePCOS)
  http://blogg.passagen.se/liselottepcos/

  • Malin Author
   malin 13 år sedan

   Hej Liselotte!
   Tack för din kommentar 🙂 Kul att bidra med nåt nytt 🙂
   Mvh Malin

 6. Fröken Frodig 13 år sedan

  Intressant… har själv både Hypotyreos och PCOS. Bra tips på läsning!

  • Malin Author
   malin 13 år sedan

   Tack för din kommentar, Fröken Frodig 🙂

Ge en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Informationen på denna sajt ska ses som ett komplement, men aldrig ersätta medicinsk expertis

© 2023 Hypotyreos.info

Logga in med dina uppgifter

Glömt dina uppgifter?