Toxiner och hur de påverkar metabolismen

Hej på er!

Ligger här i soffan och väntar på fredagsmys. Näringsterapeuten har fått svar från Scandlab nu, och jag ska dit på torsdag. Hoppas verkligen att han kan göra något så att jag kan gå framåt, för senaste månaden har det verkligen inte gjort det. Har haft en obefogad stresskänsla inombords som blir värre när jag går på programmet, så det känns som att någonting behöver stöttas för att utrensningen kan förbättras så jag hamnar på rätt spår igen. Jag klarar mig bra i vardagen och så, men har ingen skön känsla i kroppen just nu.

Tänkte att jag skulle delge er ytterligare en översättning av Chris Kresser (the healthy skeptic), vår vän från andra sidan atlanten som ideligen kommer med bra, väl underbyggda artiklar. Den här handlar om toxiner, gifter, från omgivningen och hur de påverkar oss och vad man kan göra åt saken. Jag tror att detta är en stor bov i metabolism-dramat….och det är fler som resonerar så…här kommer det (obs! fri översättning) Här är originalartikeln: http://thehealthyskeptic.org/how-toxins-are-making-us-fat-and-diabetic

Varje år ökar den toxiska belastningen från luften, vattnet och maten – och därmed i våra kroppar – mer än någonsin förut. Olika företag tillverkar över 3 miljarder ton av 9000 olika kemikalier varje år och släpper ut över 3 miljarder kg av mer än 650 olika föroreningar i atmosfären och vattnet.

En färsk studie från EWG (Environmental working group) visade att genomsnittspersonen har över 91 giftiga kemikalier i kroppen. Vissa personer hade så många som 165, varav 76 kända för att orsaka cancer, 94 kända för att vara giftiga för hjärnan och nervsystemet, och 79 kända för att orsaka skador hos nyfödda samt onormal fosterutveckling. 

Ytterligare en EWG-studie visade ett genomsnitt på 200 föroreningar och andra kemikalier i navelsträngsblodet hos 10 nyfödda bebisar. Det var bl a organiska bekämpningsmedel, DDT, kolväten, polybromerade dioxiner, polyklorerade naftalener och kvicksilver.

Om inte detta vore nog, så är den västvärldska kosten i allra högsta grad toxisk. Processad och raffinerad mat, industriella fröoljor, glukossirap och även så kallad hälsomat som fullkorn och soja har också en toxisk effekt på kroppen.

Här kopplar Kresser till bevis som stödjer samband mellan toxisk exponering och fetma och diabetes. Toxiner orsakar inflammation och rubbning i immunförsvaret, och fetma och diabetes är autoimmuna, inflammatoriska sjukdomar. Det är ju även sköldkörtelsjudkomarna. Han beskriver att det finns många mekanismer involverade, t ex:

Miljötoxinerna..

stör glukos- och kolesterolmetabolismen och framkallar insulinresistens

stör mitokondriefunktioner  (!!)

orsakar oxidativ stress

främjar inflammation

påverkar sköldkörtelmetabolismen (!!)

försämrar aptitregleringen

Så vad kan man göra för att minimera den toxiska belastningen och därmed risken att bli sjuk?

– Det första och mest uppenbara steget är att avlägsna alla toxiner från livsmedel i kosten. Detta innebär att utesluta processad och raffinerad mat (halvfabrikat, vitt mjöl, vitt ris, socker,  pasta) och industriell fröolja, glukossirap (används väldigt ofta som sötningsmedel i allt godis, många såser och halvfabrikat, glass mm), baljväxter, spannmål (grains) och annan mat som har toxisk effekt i kroppen och orsakar inflammation.

– Andra steget är att minska exponering för kemikalier i hemmet. Det innebär att välja ekologiska icke-toxiska rengöringsmedel, samt hygienprodukter (duschkräm, tvål, schampoo, andra krämer, smink osv)

– Det tredje steget är att stödja kroppens naturliga avgiftningskapacitet så att man kan hantera de toxiner man utsätts för. Det här är ett avgörande steg, eftersom det är omöjligt att helt undvika toxiner, hur försiktig och medveten man än är.

Preparat som stödjer hälsosam lever-avgiftning är bl a:

– Skyddande Mariatistel och kronärtskockaextrakt

– Gallastimulerande såsom maskros och gurkmeja

– Förstärkare av gallans rörelse såsom maskros, juice av betor samt kaffelavemang (?)

– Antioxidanter såsom C, E, zink, selen och lipoic acid (svavelrik fettsyra)

Det här tror jag är en underskattad orsak till många hälsoproblem. Mark Starr t ex, ägnar hela sista delen av sin bok ”Hypothyroidism type 2” till att beskriva hur olika kemikalier, föroreningar och bekämpningsmedel påverkar kroppen i allmänhet och sköldkörteln och metabolismen i synnerhet. Dessutom vet vi ju sen tidigare artiklar av Chris Kresser att den här fysiologiska stressen i kroppen påverkar binjurarna, som i sin tur drar ner metabolismen  läs mer här: https://hypotyreos.info/bloggar/malin/2010/08/18/5-satt-pa-vilka-kronisk-stress-ger-hypotyreos-symptom/

För att även återkoppla till den kärnfriska familjen Mauritson så är det ju precis det här de också tar upp som en stor orsak till ohälsa. De tipsar i boken om mängder av inköpsställen på nätet, där man kan köpa ekologiska rengöringsmedel, hygienprodukter och livsmedel. 

Själv använder jag enbart parabenfria och helt naturliga produkter från ett lokalt företag som heter Dermanord (besök www.dermanord.se fantastiskt bra sortiment!) till allt från schampoo, balsam, hudlotion, rengöringskräm och solskyddskräm till hela sminkartelleriet. Kanonbra grejer!

Ekologiska barnkläder kan man beställa kanonsnygga från Blingo.se de har både nätförsäljning och ”home-parties”. Här har jag beställt mycket kläder till dottern – härligt färgglada kläder i ekologisk bomull. Här har jag dock lååång väg kvar, tar ju ett tag att byta ut allt….särskilt till mig själv….

Hursomhelst så tror jag det är jättejätteviktigt för oss som har de här besvären att verkligen börja tänka i de här banorna, om än i små små steg. Att det inte bara handlar om vilken medicin hit och dit man bör ta för att få upp metabolismen. Det handlar i mångt och mycket om att försöka ta reda på vad det är för mekanismer som från början dragit ned den.

Tack och hej, nu vankas det Tacos!

Kram på er, några av er ser jag nog imorgon på årsmötet!

//Malin

12 kommentarer
  1. Anna 13 år sedan

    Kanns ju tryggt att man bor i Kina… 😉

    • Author
      malin 13 år sedan

      Haha, eller hur…;) Hej kära syster! Nu får ni ha en underbar semester på Maldiverna, (där är väl iallafall något renare luft…) krama och pussa lillgubben. Kram kram

  2. Anna 13 år sedan

    Glomde skicka med en kram!!

    • Author
      malin 13 år sedan

      Kraam tillbaka! Saknar er!

  3. Emme 13 år sedan

    Vilket tänkvärt och viktigt inlägg! Tack Malin. 🙂 Ja vi ses på mötet!

    • Author
      malin 13 år sedan

      Tack, Emme!
      Vad kul det var att träffas igen 🙂 Tack för ett bra möte.
      Kram Malin

  4. Susanne Petersson 13 år sedan

    Hej,
    jag undrar vilken läkare du går hos? Har själv en i Stockholm som Scandlab rekommenderat men då jag bor i Västsverige är det lite långt att åka.
    Hälsningar Susanne

    • Author
      malin 13 år sedan

      Hej Susanne!
      Om du mailar hypo2info@gmail.com så har de uppgifter om både vilken läkare och vilken näringsterapeut jag går hos.
      Lycka till!
      Mvh
      Malin

  5. Annie 13 år sedan

    Verkligen viktigt att tänka på. Själv kör jag mycket med Urtekrams sortiment vad gäller schampo etc. Man känner ju verkligen skillnaden mellan bra och dåliga produkter. Här om dagen tvättade jag händerna med vanlig tvål på vårdcentralen (som för övrigt skulle vara skonsam och återfuktande enligt etiketten!). Som följd fick jag flagande hud och eksem följande dag. Bara efter en tvätt! Men det känns som att medvetenheten om detta i allafall är mer utbredd nu än för bara ett par år sen, vilket ju är bra.

    • Author
      malin 13 år sedan

      Hej Annie!
      Ja visst är det tokigt. Att om man inte blir riktigt insatt i ämnet så blir man helt lurad. Man har väl alltid trott på apoteket, eller åtminstone dyra fina märken i sminkaffären, att det ska vara bra produkter. Särskilt när de utger sig för att vara skonsamma mm, precis som du skriver. Inte tror man att det man tvättar sig med på en vårdcentral ska ge en besvär…
      Urtekrams produkter är jättebra. Jag använder deras tandkräm och deo bl a.

      Må så gott!
      Mvh Malin

  6. Susan 13 år sedan

    Efter svep på internet efter information, tips osv i frågor som rör detta snubblade jag över din blogg som fastnade på min favo lista…

    Det är bra det du skriver! Jag har en liten kommentar till det där med huden.. på en kurs som kallades ”Kraftkällan” hade vi deltagare en lärarinna som jobbat mycket med taktil massage.. vi fick förklarat för oss att vi bör inte ha någonting på huden som vi inte kan tänka oss att stoppa i munnen och äta. Allt huden får på sig absorberas in i våra kroppar..

    Ett välbehövligt inslag med alla apotekets fina dyra hudkrämer och acneprodukter. Alla dessa sminkprodukter och mousser 😉

    Det jag inte vill äta tar jag således inte längre på huden om jag kan undvika det. Mandelolja finns att köpa på alla apotek utan tillsatser för all möjlig användning 🙂 Passar dock kanske inte som champoo eller tvättmedel *hehe*

    /S

    • Author
      malin 13 år sedan

      Hej Susan!

      Vad kul att du gillar min blogg – tack! 🙂

      Ja, visst är det så – man bör absolut vara beredd att äta det man tar på huden. Och alla dessa parabener, ftlalater mm som alla påverkar vårt hormonsystem, vill man ju absolut inte få i sig!
      Det jag ffa vänder mig emot är den rosenröda reklamen kring alla dessa produkter, även från apotekets sida. Man kan verkligen inte lita på den! Det är det jobbiga i det tycker jag, att det krävs en sådan kraftansträngning för att välja rätt…!

      Må så gott!
      Mvh Malin

Ge en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Informationen på denna sajt ska ses som ett komplement, men aldrig ersätta medicinsk expertis

© 2024 Hypotyreos.info

Logga in med dina uppgifter

Glömt dina uppgifter?